Astăzi 12 Decembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:18
Abonamente

Actualitate 7 Februarie 2011, ora 18:15

(FOTO) Un monument pe lună. Demolările continuă în centrul istoric al Chişinăului

Marime Font

Foto: Dumitru Liviu-Ştefan (Timpul.md)

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Ritmul cu care dispar clădirile considerate monumente de importanţă locală şi naţională din capitală pare că nu vrea să scadă. După încercarea de demolare, în luna ianuarie a acestui an, a clădirii din strada Petru Movilă 27A, astăzi, în a doua parte a zilei, imobilul din strada Vasile Alecsandri, 32, colţ cu str. Mihail Kogâlniceanu, a fost demolat. A rămas doar un perete.

Despre acest lucru a anunţat Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din cadrul Ministerului Culturii (MC), în urma inspectării obiectivelor de arhitectură din Centrul istoric al Chişinăului.
Potrivit şefului Agenţiei, Ion Ştefăniţă, clădirea, care este monument de importanţă locală, a fost demolată în lipsa avizului Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă MC.


FOTO: Dumitru Liviu-Ştefan (Timpul.md) Ceea ce a mai rămas din clădire a fost împrejmuit cu un gard


FOTO: Dumitru Liviu-Ştefan (Timpul.md) Intersecţia străzilor V. Alecsandri şi M. Kogâlniceanu

În autorizaţia de construcţie, semnată de viceprimarul Nistor Grozavu, arhitectul-şef al capitalei, Vladimir Modârcă şi aprobată de Inspectoratul de Stat în construcţii, se prevede că în locul respectiv va fi edificat un centru comercial cu oficii.------------------
Anterior, arhitectul-şef al capitalei, Vladimir Modârcă, a declarat că „registrul local nu a fost confirmat niciodată de nimeni. A fost făcută o listă pentru evaluare, dar evaluarea nu a avut loc vreodată”. La rândul său, Ştefăniţă îl contrazice pe Modârcă: „Pe 19 mai 2009, Consiliul Municipal a anulat, într-adevăr, Registrul monumentelor de importanţă municipală. Totodată, a fost creată o Comisie pentru a elabora un nou registru, dar aceasta nu s-a întrunit niciodată. Mai târziu, datorită presiunilor făcute din partea societăţii civile şi cu susţinerea mass media autorităţile locale au luat o altă decizie. Şi anume - au anulat decizia lor anterioară”.

Vă prezentăm mai jos actele respective.


FOTO: Decizia Consiliului Municipal Chişinău din 19 mai 2009


FOTO: Decizia consiliului Municipal Chişinău din 15 decembrie 2009

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Pavel Păduraru

Întrebarea de care fug procurorii: de ce Gorbunțov nu a fost arestat?

Recent, în țara noastră a mai avut loc o minune. Dar aşa cum la noi minunile nu mai reprezintă excepții, ci lucruri ordinare, am putea să le numim fleacuri. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Sărbătorile și postul

Posturile, cred că acest lucru e limpede pentru oricine, nu mai sunt ținute ca pe vremuri. Poate în particular sau în mănăstiri mai există astfel de nevoitori. La noi, în schimb, creștinii căldicei, postul a rămas doar evitarea oricăror proteine animale.

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Decembrie 2017, de Dan Nicu

La plecarea unei Epoci

În aceste zile de decembrie, întreaga naţiune română deplânge dispariţia dintre noi a celui care a fost Majestatea sa Regele Mihai I. Suveranul s-a stins din viaţă în Elveţia, la reşedinţa sa, în ziua de marţi, 5 decembrie. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 9 Decembrie 2017, de Ana Gabor

Povestea ultimului rege

Născut la 25 octombrie 1921, regele Mihai a adus o mare bucurie în familia sa, dar și în întreaga țară.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md