Social

(Fabrica de prunci) Cât te costă să aduci pe lume un copil

Un lucru important este atât alegerea maternității, cât și a medicului care va supraveghea viitoarea mămică pe tot parcursul sarcinii.
Tatiana Gutium a venit la cârma Maternității Municipale nr. 2 în anul 2008 și de atunci, împreună cu ceilalți colegi, au decis să facă unele schimbări, îmbunătățind astfel condițiile din spital, pentru că, după spusele directoarei, lucrul cel mai important este ca femeia să se simtă confortabil.

Câte trei copii pe zi

„De la începutul anului, în maternitatea noastră s-au născut 141 de copii, puțin mai mulți în comparație cu anii precedenți. Maternitatea dispune de 70 de paturi, din care 40 pentru gravide și 30 de paturi pentru nașterea propriu-zisă”, susține directoarea Maternității Municipale nr. 2, în timp ce ne conduce spre sălile de naștere. Acestea sunt dotate cu aparataj medical modern. În ciuda acestui fapt, directoarea spune că multe viitoare mămici, din neștiință, aleg clinicile private unde o naștere ajunge să coste și de zece ori mai scump decât în cele obișnuite. „Multe dintre ele nici nu știu că aproape gratuit pot găsi aproximativ aceleași condiții și la noi”, informează Tatiana Gutium.

Nașterile sunt asigurate

În instituțiile de stat, o naștere costă până la 2000 de lei. Această sumă este acoperită în totalitate de către CNAM. „Suntem o instituție acreditată de către Consiliul Național de Acreditare în Medicină. Avem contract cu CNAM, de aceea femeile însărcinate sunt asigurate. Cu toate acestea, în cazurile când apare necesitatea unor controale și analize suplimentare, atunci, desigur, ele achită din propriul buzunar”, spune directoarea.

„Cezariana a devenit o modă”

Tatiana Gutium subliniază că, de regulă, dacă naște prin metoda naturală și totul decurge normal, femeia poate pleca acasă după 48 de ore de la naștere, pe când, după operațiile cezariene, femeile își revin mai greu, astfel reabilitarea lor durează vreo cinci zile.

„În general, operațiile cezariene au devenit o modă, cu toate că este considerată o intervenție de rezervă și desigur medicii obstetricieni-ginecologi sunt cei care decid dacă este nevoie de ea ori nu. Multe femei nu știu că o astfel de intervenție nu este chiar atât de simplă și chiar poate avea complicații grave. Întotdeauna încerc să le explic, dar atunci când femeile se încăpățânează, ce poți să le faci? Însă după operație, multe zic că, dacă ar fi știut, nu ar fi acceptat cezariana”, spune femeia.

„Moașele sunt obișnuite cu agresivitatea femeilor”

Svetlana Fonari activează la Maternitatea Municipală nr. 2, în calitate de moașă în sala de naștere, de mai bine de 21 de ani. Femeia spune că din 1992 a trăit experiențe de tot felul. „Deseori femeile vin speriate și pentru fiecare trebuie să găsim o modalitate de a ne apropia. Ne străduim să le facem o ambianță care să semene cât de cât cu cea de acasă. M-am obișnuit deja și cu agresivitatea, și cu nervozitatea lor. Le înțeleg foarte bine”, spune moașa zâmbind.

Experimentata moașă ne povestește că nici nu-și închipuie viața fără acest serviciu, iar atunci când pleacă în concediu așteaptă cu nerăbdare să revină.

Maternitatea – sentiment divin

În una din sălile maternității, doar cu câteva ore în urmă Aliona Bostan a devenit mămică pentru prima dată. O găsim cu Bogdan în brațe, legănându-l și dădăcindu-l. Chiar dacă pare obosită, femeia este numai zâmbet și ne destăinuie că aceasta este cea mai mare fericire pe care o poate simți o femeie.

„Nu pot să redau emoțiile pe care le trăiesc, cred că sunt unice și divine. Am 26 de ani și în ultimii doi ani ideea de a avea un copilaș s-a amplificat. Atunci când îți ții copilul în brațe, uiți de toate greutățile prin care ai trecut în timpul sarcinii”, povestește tânăra mamă, legănându-și copilașul în brațe.

Femeia zice că, în ciuda faptului că își iubește munca, a decis să se dedice în următorii ani doar copilului, chiar dacă în ziua de azi puține femei își pot permite luxul de a sta acasă cu copilul.

„Unele femei trebuie să muncească, pentru că să crești un copil, nu este chiar atât de ușor, întrucât copiii au nevoie de multe lucruri care costă destul de mult”, spune femeia.

Cât costă un copil în R. Moldova?

Irina Punga a devenit mama unei fetițe cu opt luni în urmă. Tânăra povestește că la început a stat la evidență la Policlinica nr. 10 din sectorul Ciocana și, chiar dacă pe parcursul a câtorva luni nu a achitat absolut nimic, pentru că totul acoperea polița de asigurare obligatorie de asistență medicală, Irina a decis să nască la o clinică privată.

„La policlinică aparatele sunt vechi și trebuia să stau în rând mult timp, iar asta îmi crea disconfort, mai ales la ultrasonografie. Din acest motiv, am hotărât să merg la un spital privat. Am încheiat cu ei un contract în care erau stipulate serviciile ce urma să le primesc înainte și după naștere și am achitat suma de 15.652 lei”, își aduce aminte femeia.

A achitat o sumă enormă, însă acolo s-a simțit în siguranță, iar personalul a fost foarte atent și amabil cu ea, nemaivorbind de condițiile foarte bune.

Încă zece mii pentru strictul necesar

„În afară de aceasta, din primele zile am procurat cărucior, hăinuțe și pamperși pentru care am cheltuit încă vreo zece mii de lei. Cred că întreținerea unui copil în R. Moldova costă destul de mult”, spune Irina Punga.

Tânăra mamă menționează că R. Moldova este țara în care ai posibilitatea de a alege unde și în ce condiții să naști, deși prețul va varia în funcție de alegerea făcută.

„Știu femei care au cheltuit pentru naștere între două și cinci sute de euro. Pentru unii nu contează condițiile în care urmează să aducă pe lume un copil, dar pentru mine au contat foarte mult. Nu regret că am cheltuit atâția bani, până la urmă, cea mai importantă e sănătatea copilului”, încheie Irina.

Anul trecut, la Maternitatea Municipală nr. 2 au venit pe lume 1500 de copii, 243 dintre ei s-au născut prin cezariană.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *