Astăzi 24 Noiembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:28
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 20 Iunie 2017, ora 10:18

Voronin și gramatica - recomandările sunt obligatorii

Marime Font

Guvernarea a avut o reacţie neadecvată după opinia Comisiei de la Veneţia pe marginea inițiativei de schimbare a sistemului electoral, crede fostul preşedinte al Republicii Moldova, liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin. În cadrul unei conferinţe desfășurate de Consiliul Public al organizației „Pentru o Patrie Liberă”, Vladimir Voronin a spus că organizaţiile europene nu dau ordine, dar acest lucru nu înseamnă că recomandările acestor structuri pot fi ignorate. Sunt obligatorii dacă eşti membru al unor asemenea structuri şi semnatar al mai multor tratate internaţionale, transmite IPN.

„Structurile europene au suficientă experienţă să înţeleagă ce se întâmplă în Moldova”, a subliniat Vladimir Voronin, adăugând că „deciziile noastre se oglindesc asupra reputaţiei pe care o avem în cadrul unor asemenea structuri”. Liderul PCRM a mulţumit experţilor Comisiei de la Veneţia pentru opinia aprobată acum câteva zile cu referire la inițiativa de modificare a sistemului electoral. În opinia sa, declarațiile pe care le-au făcut reprezentanţii puterii după această concluzie a Comisiei demonstrează că „regimul degradează tot mai mult și se apropie de unul dictatorial”.

Vladimir Voronin spune că este o „minciună obraznică” afirmația reprezentanţilor puterii precum că experţii Comisiei de la Veneţia au recomandat doar unele amendamente tehnice la proiectul ce vizează schimbarea sistemului electoral actual în unul mixt. „Este o minciună obraznică, deoarece concluziile Comisiei sunt note critice, nicidecum de ordin tehnic”, a mai spus Vladimir Voronin.În cadrul aceleiaşi conferinţe, expertul Sergiu Tofilat a venit cu îndemnul de creare a unui grup de experţi în domeniul electoral, care să conteste proiectul la Curtea Constituţională și care să examineze oportunitatea inițierii unui referendum în problema modificării sistemului electoral.

Vicepreşedintele Partidului Politic „Partidul Nostru”, Dumitru Ciubaşenco, a menţionat că doar un orb nu observă „tandemul Plahotniuc-Dodon” şi „dacă majoritatea partidelor din opoziţie militează pentru eliberarea statului din captivitate, cei doi optează pentru conducerea ţării de către regimul celor două partide”.

Conferinţa „Sistemul electoral din Moldova: ieri, azi şi mâine” a întrunit la masa de discuţii experţi, politicieni, reprezentanţi ai comunităţii ruseşti din Moldova etc.

Comisia de la Veneția, în cadrul ședinței plenare din 16 iunie, a adoptat „opinii critice” privind proiectul de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova. Urmare a consultărilor cu toate părțile interesate, s-a constatat în special că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind rezultatul unui consens larg. Există „îngrijorări semnificative” în legătură cu reforma propusă, inclusiv riscul ca deputații aleși în circumscripții nominale să fie expuși intereselor de afaceri. Mai mult, experții consideră că atribuția Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripții uninominale e formulată vag, fapt care presupune un risc de influență politică.

Ca reacție, președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu a spus că autorităţile Republicii Moldova s-au angajat să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia pentru a îmbunătăţi legislaţia electorală, ca să nu apară întrebări de asigurare a dreptului la vot al celor din diasporă sau din stânga Nistrului și ca să fie asigurată participarea femeilor în politică. Însă decizia de schimbare a sistemului electoral va avea loc pentru că ţine de voinţa majorităţii populaţiei.

P.S.

RECOMANDÁ, recománd, vb. I. 1. Tranz. A îndemna, a sfătui (pe cineva) să facă ceva; a prescrie, a indica, a propune.

OBLIGÁ, oblig, vb. I. 1. Tranz. A constrânge, a sili (pe cineva la ceva); a impune.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Noiembrie 2017, ora: 11:29

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova Din editia print

Aflat la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, organizat la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre invitaţia controversată primită din partea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Întrebat de jurnalişti dacă va onora invitaţia, şeful...

( ) Citeşte tot articolul


Bună Dimineața 24 Noiembrie 2017, de Ana Marchitan

Sexul „anti-Chirtoacă” și politica moldovenească

Declinul Partidului Liberal a început încă la sfârșitul anului trecut. De atunci, pas cu pas, fracțiunea se îndreaptă încet, dar sigur, sper hăul politicii moldovenești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md