Bună Dimineața

100 de lei

Ce faci cu 5 euro? Probabil în Europa poți să servești o cafea, să mânci o înghețată sau să închiriezi o bicicletă. Cu 100 de lei în Moldova îți poți servi câțiva colegi cu cafea sau înghețată, poți merge la un spectacol, și, dacă ai noroc, să procuri o carte bună.

În dimineața zilei de azi, 100 de lei mi-au deschis ușa spre anumite facilități ale sistemului nostru medical, care este asigurat. Despre banii care îi primesc medicii de la pacienți s-a vorbit destul. Cineva îi numește mită, cineva mulțumire. Mie îmi place să le spun „banii care oferă mai multe șanse să fii sănătos”.

Moldova are un deficit de medici specialiști. Bolnavii zăbovesc săptămâni întregi pe liste pentru cele 15 minute de consultație și câteva analize. Și rezultatul se arată ca prin ceață, fără multe explicații de la medic, care mai are de primit foarte mulți pacienți. Sistemul medical din Republica Moldova rămas din fosta Uniune Sovietică este cârpit cu reforme. Vor trece ani buni până sistemul medical gratuit de la noi va lucra pentru pacienți.

Deja a patra oara fac vizite specialistului meu de la Spitalul Clinic Republican. Acum, doamna doctor mă întâmpină cu zâmbetul pe buze. Îmi amintesc prima vizită, care nu a durat nici 10 minute, când nu am primit un răspuns complet despre starea sănătății mele. Credeam în medicii noștri. Continui și acum să am încredere în ei, doar că, de această dată, mă asigur că primesc o îngrijire corectă. Ultimele vizite la doamna doctor sunt mai aproape de esența relațiilor medic-pacient. În acest timp am avut parte de consultații ample, de medicamente gratuite, care până acum erau tabu. Mai nou, doamna doctor mi-a propus să trec un curs de spitalizare, care se oferă pacienților.

Dacă profesioniștii în domeniu ar primi un salariu bun, multe s-ar schimba în societate noastră. Până atunci rămânem pe cont propriu, și pacienții, și medicii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *