Eveniment

„25 de ani ai MAIB au demonstrat că una dintre direcţiile strategice pentru bancă a fost şi va fi cooperarea cu instituţiile financiare internaţionale”


Alex Tanase

Mesaj: Cele mai călduroase felicitări! Aceasta este o realizare extraordinară având în vedere împrejurările macro-economice şi geo-politice din regiune şi din Moldova în această perioadă plină de încercări. Toate cuvintele mele de laudă merg către Conducerea băncii şi către personalul băncii. Aţi făcut o treabă extraordinară! Excelent! Dar sarcina dvs. nu s-a terminat. În industria bancară, 25 de ani de realizări foarte bune pun doar temelia pentru realizări şi mai importante. Sunt sigur că banca va face faţă provocărilor care vă aşteaptă cu încredere şi hotărâre de a-și menţine poziţia de lider în Moldova. Şi nu numai! Cooperarea internaţională, inclusiv cu organizaţiile financiare internaţionale, trebuie să fie o direcţie strategică pentru bancă. Următoarea ţintă este jubileul de la 50 de ani cu realizări şi mai mari. Vă doresc noroc, muncă asiduă şi multe succese pe drumul care vă aşteaptă.

Retrospectivă

– Cum şi când a început colaborarea dvs. cu Republica Moldova?
A.T.: – Primele mele contacte cu Moldova au fost în timp ce eram Consilier la Fondul Monetar Internaţional (FMI) la Washington D.C., la începutul anilor ’90. După august 1991, Moldova şi-a exprimat în mod clar dorinţa strategică de a face parte din rândul membrilor FMI. Eu am fost responsabil, din partea FMI, de pregătirea documentaţiei pentru aderarea Moldovei la FMI. Moldova a semnat Acordul de Asociere cu FMI pe 12 august 1992, având o cotă inițială de DST 90 mln (circa USD 141 mln).

– Din 25 de ani de activitate a băncii aţi colaborat cu MAIB 23 de ani. Este o perioadă îndelungată, marcată de diverse evenimente şi realizări. Cum aţi caracteriza această cooperare succint?
A.T.: – Într-adevăr, 23 de ani de cooperare este o perioadă de timp lungă. Am întâlnit reprezentanţii MAIB, pe domnul Grigore Furtună, preşedintele de atunci al băncii şi doamna Natalia Vrabie, vicepreşedintele de atunci al MAIB în martie 1993, pentru prima dată. Din acele întâlniri de început a fost clar pentru mine că există o dorinţă sinceră de cooperare din ambele părţi, dar erau mai multe lucruri care trebuia rezolvate mai întâi. Am cerut, ca punct de pornire, să avem conturile băncii auditate de un auditor internaţional de renume. În acele zile, noi vroiam să înţelegem situaţia financiară a celei mai mari bănci din Moldova al cărui articol principal din bilanţ era „Alte active” şi al cărui bilanţ era de fapt denominat în ruble. Aceasta a fost posibil prin septembrie 1994. Atunci am început pregătirile din plin pentru prima linie de credit în favoarea MAIB de 20 mln USD. Aceasta a fost acordată în august 1995. Linia a fost în întregime implementată, şi 35 de companii moldoveneşti au beneficiat de fondurile puse la dispoziţie. Acesta a fost începutul. (O fotografie de la acest eveniment este prezentată mai jos).


Semnarea primului acord cu BERD, 1995. De la stânga la dreapta: L. Dumitrescu, V. Badrajan, R. Freeman, G. Furtună, X. Dedullen, N. Vrabie, B. Balthazar, D. Hexter şi A. Tanase – august 1995

– Cum aţi aprecia importanţa parteneriatului dintre MAIB şi BERD pentru economia naţională?
A.T.: – Excelentă! Începutul prezentat mai sus a fost urmat de ani mulţi de muncă asiduă ale ambelor părți (MAIB şi BERD) pentru consolidarea suportului de care economia Moldovei avea nevoie, în special pentru sectorul privat moldovenesc care a fost şi continuă să fie centrul activităţilor BERD. Doamna Vrabie a fost între timp promovată pe poziţia de preşedinte şi, în decursul anilor, dânsa a format o echipă de personal excelentă, care a inclus şi pe actualul preşedinte al băncii, domnul Serghei Cebotari. De-a lungul anilor, am cooperat, de asemenea, cu preşedintele consiliului, domnul Victor Miculeţ, şi cu mulţi, mulţi alţi angajaţi ai băncii. Multe facilităţi de credit şi asistenţă tehnică au fost acordate MAIB de către BERD, inclusiv un împrumut dedicat sectorului micro; o linie suplimentară de credit pentru ÎMM-uri; un împrumut subordonat convertibil; participarea în capitalul băncii până în 2005; împrumut pentru eficienţa energetică la companiile industriale private; împrumut pentru eficienţa energetică în sectorul rezidenţial şi o linie care a fost folosită consistent pentru garantarea instrumentelor de comerţ (TFP). În total, BERD a acordat 8 facilităţi pentru MAIB, lucru care este un record impresionant. Nicio altă bancă din Moldova nu are un astfel de record. Între timp, MAIB însăşi a evoluat de la total active de 28,9 miliarde de Ruble la sfârşitul anului 1991 – la 847 milioane EUR la finele anului 2015. Profitul net a fost de 17,6 mln EUR anul trecut. Aceasta este o dezvoltare respectabilă în contextul actual din Moldova. Aş putea să spun că la data plecării mele de la BERD (vedeţi foto cu Directorul meu, D-l Henry E. Russell, în ianuarie 2016), MAIB era într-o formă financiară foarte bună, sub conducerea unui management foarte bun şi dinamic.

– Ce perspective vedeţi pentru interacţiunea dintre Moldova-Agroindbank şi organizaţiile financiare internaţionale?
A.T.: – Cred că primii 25 de ani de existenţă ai MAIB au demonstrat foarte clar că o cooperare cu instituţiile financiare internaţionale a fost şi va continua să fie una dintre direcţiile strategice pentru bancă. Conducerea actuală a băncii, în frunte cu preşedintele Serghei Cebotari, are o perspectivă foarte clară în această privinţă. Şi este una corectă! Potenţialul este mare şi beneficiile vor fi pentru economia naţională, pentru sectorul privat moldovenesc şi pentru sutele de mii de clienţi ai MAIB. Instituţii cum a fi BERD, BEI, EFSE, Banca Mării Negre pentru Comerţ şi Dezvoltare, Corporaţia Financiară Internaţională, Banca Mondială şi multe altele sunt gata să ajute, cred în mod destul de sigur, eforturile MAIB pentru susţinerea acestei strategii, cu condiţia că anumite cerinţe sunt îndeplinite. Aceste cerinţe se referă în principal la situaţia macro-economică din Moldova, la dezvoltarea unui sistem bancar modern, la îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi a transparenţei acţionarilor în toate băncile din ţară, inclusiv la MAIB.

– Ce aţi dori managementului băncii, echipei la atingerea acestei aniversări semnificative?
A.T.: – Conducerea actuală a MAIB şi personalul băncii sunt conştienţi de complexitatea sarcinii lor. Nu am nicio îndoială că aceştia îşi vor concentra eforturile lor pentru a menţine MAIB în poziţia de lider în anii care urmează, să îi menţină profitabilitatea excelentă şi să îi îmbunătăţească guvernanta corporativă. Le doresc mult noroc, multe succese şi multe, multe realizări excelente. Primii 25 de ani au fost foarte dificili pentru MAIB, dar următorii 25 vor fi mai grei ca primii. Sunt sigur că atât conducerea, cât şi personalul vor fi la înălţimea acestor sarcini grele care stau în faţa lor. Un pahar de şampanie (din cea mai bună de la Cricova!) este bine meritat să fie închinat pentru sănătate şi succese!

Acestea sunt părerile personale ale autorului. Analizele şi opiniile exprimate nu sunt cele ale BERD. Analiza și datele sunt bazate pe informaţii disponibile la începutul lunii aprilie 2016.  

P.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *