Actualitate

5 mituri despre lactate

 Mit: laptele degresat este cea mai sănătoasă alegere
Adevărul: beneficiile laptelui degresat s-ar putea să fie supraestimate, potrivit rd.com. Un studiu recent a arătat că oamenii care consumă produse lactate grase nu au un risc mai mare de a suferi de boli de inimă sau diabet decât cei care aleg variantele fără grăsimi. Alte cercetări susțin că lactatele complete scad riscul de obezitate, deoarece anumiți acizi din aceste produse dau senzația de sațietate și te fac să mănânci mai puțin. Când alegi lactate degresate, sunt șanse să nu te simți sătulă.

Mit: laptele îți înfundă nasul
Adevărul: produsele lactate nu îți agravează răceala. Dacă ai impresia că ți se înfundă nasul de câte ori bei lapte sau iaurt, totul este în capul tău. Un studiu al cercetătorilor elvețieni a arătat că persoanele care beau constant lapte nu tușesc mai mult și nu strănută mai des decât cei care nu consumă aceste produse. Singurii oameni care au declarat că problemele lor respiratorii au crescut după ce au băut lapte au fost cei care credeau că lactatele produc mai mult mucus.

Mit: laptele îți face oasele mai puternice
Adevărul:
cercetătorii au păreri diferite când vine vorba de beneficiile lactatelor pentru oase. Un studiu din 2015 a arătat că adulții de vârstă mijlocie care iau suplimente de calciu ori consumă multe alimente bogate în acest mineral au același risc de a suferi de fracturi ca cei care au o dietă săracă în calciu. Cercetătorii au concluzionat că o dietă bogată în calciu nu are niciun efect asupra oaselor.

Mit: cei mai mulți oameni nu pot digera laptele
Adevărul:
organismul se poate adapta să tolereze laptele. Chiar și persoanele care au probleme cu digestia lactozei au rareori simptome când mănâncă puține lactate, mai ales dacă le combină cu alte alimente. Pentru a declanșa intoleranța la lactoză ar trebui să bei mai mult de o cană de laptă, potrivit nutriționistului Dennis Savaino. Când consumi lactate în mod regulat, îți obișnuiești organismul să digere lactoza, chiar dacă ai fost sensibilă înainte

Mit: toate produsele lactate au aceeași cantitate de vitamine și minerale
Adevăr:
laptele și iaurtul au mai mulți nutrienți decât brânza și smântâna. Brânza conține mai mulți nutrienți decât smântâna, însă nu are cantitatea de vitamina D care se găsește în lapte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *