Astăzi 22 Noiembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Noiembrie 2017
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 16 Iunie 2017, ora 18:49

A murit fostul cancelar german Helmut Kohl, la vârsta de 87 de ani (Bild)

Marime Font

Fostul cancelar Helmut Kohl, artizanul reunificării germane, a murit vineri la vârsta de 87 de ani, relatează cotidianul Bild, a cărui conducere era extrem de apropiată de această mare personalitate a istoriei recente a Germaniei, potrivit AFP și Reuters.

Potrivit ediţiei online a publicaţiei Spiegel, fostul lider conservator, acum în vârstă de 85 de ani, a suferit o intervenţie chirurgicală abdominală şi era în stare critică.

Imobilizat în scaun cu rotile în urma unui accident vascular cerebral, Helmuth Kohl a mai fost supus în anul 2012 unei operaţii dificile pe cord.Trecutul său politic se distinge prin recordul de longevitate în postul de cancelar al Germaniei postbelice, deţinând patru mandate consecutive în perioada 1982-1998. Pe lângă rolul jucat în reunificarea Germaniei, Kohl s-a evidenţiat şi prin promovarea proiectului monedei comune euro, alături de fostul preşedinte francez Francois Mitterand. În ultimii ani, el s-a arătat un susţinător al ideii aprofundării integrării europene.

Helmuth Kohl este considerat cel căruia actualul cancelar Angela Merkel îi datorează ascensiunea politică în anii '90. Totuşi, el a criticat-o pentru modul în care a gestionat criza în zona euro. De asemenea, în cartea 'Vermächtnis. Die Kohl-Protokolle' (Moştenirea. Protocolul Kohl), publicată anul trecut de biograful Heribert Schwan, fostului cancelar îi sunt atribuite opinii critice despre actualul leadership al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), inclusiv comentarii ironice la adresa cancelarului Merkel.

Kohl a mai fost implicat în ultimii ani şi în alte scandaluri mediatice. În anul 2013, unul dintre cei doi fii ai săi a publicat o carte - ce a înregistrat apoi vânzări record - care îl pune pe fostul cancelar într-o lumină nefavorabilă în ceea ce priveşte viaţa personală. El este descris în carte drept un soţ indiferent şi infidel, ce şi-a înşelat prima soţie, Hannelore, care s-a sinucis în 2001 în urma unei depresii profunde agravată probabil şi de alergia la lumină ce o împiedica să iasă din casă.

Ulterior, în 2008, Kohl s-a căsătorit cu Maike, cea cu care a înşelat-o pe Hannelore. Fostul şef al guvernului de la Berlin mai este acuzat în respectiva carte că s-a lăsat complet dominat de cea de-a doua soţie, care era cu 34 de ani mai tânără decât el.
 
Sursa: Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2017, ora: 16:41

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Viata nu aduce intotdeauna numai surprize placute, ci vine si cu doza sa de amar. Trei dintre zodii vor trai pe pielea lor nefericirea, in 2018. Si vorbim despre necazuri in dragoste, care duc la rupturi definitive.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul