Astăzi 17 Octombrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:29
Abonamente

Actualitate 23 Septembrie 2017, ora 06:26

Zăpadă în Bucegi, prima ninsoare din acest sezon. Avertismentele meteorologilor

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Prima ninsoare în acest sezon a aşternut un strat de zăpadă de câţiva centimetri în Bucegi. Pe vârfurile înalte au fost filmate imagini spectaculoase.

În Bucegi, pe Vârful Omu, deja s-a aşternut zăpada. În cursul dimineţii, termometrele arătau zero grade Celsius. O înregistrare video amator arată toată zona acoperită de un strat de omăt şi gheaţă.

Deşi ninsoarea a încetat, e foarte frig la mare altitudine, unde vântul bate în rafale, iar vizibilitatea e redusă din cauza ceţii.E zăpadă şi pe alte creste ale Bucegilor. Pe alocuri, s-au aşternut câţiva centimetri de omăt. Din cauza vântului puternic, temperatura resimţită e chiar şi de minus 5 grade Celsius. Un video filmat de salvamontişti arată atmosfera de pe Platoul Bucegilor.

Salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să ia în calcul condiţiile mete înainte de a porni pe traseele montane de altitudine din Bucegi.

Într-o atenţionare ANM, meteorologii spun că, în continuare, la munte, la peste 2000 de metri altitudine, se vor înregistra lapoviţă şi ninsoare. În restul ţării temperaturile vor scădea, iar în multe zone va ploua.


Frigul şi-a pus amprenta în România. În Munţii Ţarcu s-a aşternut deja zăpada. Salvamontiştii sunt pregătiţi pentru eventualele neplăceri.

„A nins pentru prima dată în acest sezon, dar nu este un lucru neobişnuit pentru Munţii Ţarcu, unde altitudinea maximă este de aproape 2.200 metri, în Vârful Căleanu. În Munţii Ţarcu, în această perioadă este ceaţă, fapt pentru care sfătuim turiştii să nu plece fără echipament adecvat, să nu se aventureze şi să aibă în dotare telefoane mobile cu funcţia GPS activată.

Salvamontiştii sunt pregătiţi, ca întotdeauna, să vină în ajutorul turiştilor, însă trebuie şi ei să aibă grijă şi să nu-şi pună nici vieţile lor şi nici pe cele ale salvatorilor în primejdie”, a afirmat Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont – Salvaspeo Caraş-Severin.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 16 Octombrie 2017, de Ana Gabor

Mandat de la Dumnezeu sau de la Putin?

„Putin, te iubim! Noi ca tine vrem să fim!” (Zicală din Sadova)

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Ziua orașului

Se apropie ziua orașului, motiv de bucurie pentru mulți dintre noi. Concerte, ziua vinului și câte ceva gratuit ca oamenii să fie mulțumiți. De obicei muzica e fără plată pentru cetățeni, iar muzicienii primesc onorarii de la primărie.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (IV). Românii/ moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Scriam săptămâna trecută că voi reveni pentru o relatare asupra experiențelor trăite în acest an cu Expedițiile Memoriei în Siberia, acolo unde am mers pentru un studiu asupra istoriei comunităților de români/moldoveni din regiunea Irkutsk și ținutul Krasnoiarsk.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Muzica, sportul şi schimbul de informaţii - politici de coeziune socială pe ambele maluri ale Prutului

În România, despre „frații de peste Prut” am auzit vorbindu-se încă din clasa primară, iar mesajul „Basarabia e România” răzbate acum scris pe zidurile din orașe, drumuri naționale, în apropierea monumentelor istorice sau turistice, în timp ce...

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md