Astăzi 15 Decembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:14
Abonamente

Actualitate 6 Decembrie 2017, ora 08:35

Abateri la alegerile din 3 localități din țară

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

În ziua de 3 decembrie 2017, în trei localități din Republica Moldova au avut loc alegeri. Observatorii Asociației Promo-LEX au semnalat un șir de abateri legate de prezența lângă secția de votare a celor care nu au voie să se afle în preajma locului votării, precum și transportarea organizată a alegătorilor.

Pentru ziua de duminică, 3 decembrie 2017, Comisia Electorală Centrală a dispus desfășurarea turului al doilea de scrutin în orașul Sângera (mun. Chișinău) și comuna Berlinți (r. Briceni), dat fiind faptul că niciunul din candidații la fotoliul de primar nu a primit mai mult de jumătate din voturi. Iar în comuna Lăpușna (r. Hâncești) a fost stabilită desfășurarea votării repetate pentru alegerea primarului, așa cum la alegerile din 19 noiembrie au participat mai puțin de o pătrime din cei înscriși în liste.

Parlamentari în preajma secțiilor de votare
Un număr de șase deputați au fost observați în apropierea secțiilor de votare din cele trei localități în care au avut loc alegeri locale. La fel, a fost observat un consilier municipal și cetățeni neidentificați. În total, au fost documentate douăzeci și patru de cazuri în care persoane neautorizate au fost prezente nejustificat în raza de 100 de metri de la secția de votare.Transportarea organizată a alegătorilor
Transportarea organizată a alegătorilor a avut loc în cel puțin patru cazuri. În acest scop, au fost folosite mijloace de transport care în mod normal nu ar trebui să transporte pasageri spre secțiile de votare. Acesta este al doilea tip de abateri ca număr semnalate de Promo-LEX.

Umbrele oferite cadou de un candidat la funcția de primar
În orașul Sângera, candidatul din partea unui partid a oferit cel puțin șase umbrele unor localnici, în preajma unui magazin care se află lângă secția de votare. La fel, au fost înregistrate alte două cazuri care ar putea fi considerate cu potențial de oferire a recompenselor bănești – unul în aceeași localitate, iar altul în satul Caracușenii Noi al comunei Berlinți din Briceni.

Abateri care ar putea fi decisive pentru alegerea primarului
Deși legea spune că cererile pentru votarea la locul aflării se depun de către persoana care are nevoie de acest mod de votare, de ruda sa sau de către asistentul social de la primărie, lucrurile stau diferit în localitatea Berlinți, Briceni. Aici, de colectarea acestor cereri s-au ocupat membrii biroului electoral al secției de votare.

În rezultat, din cele 1000 de buletine de vot eliberate, 123 sunt buletine eliberate alegătorilor care au votat la locul aflării. Prin urmare, în condițiile în care diferența dintre candidatul care a învins și cel de pe poziția a doua a fost de doar 28 de voturi, numărul de 123 de voturi exprimate la locul aflării – în baza cererilor colectate de membrii biroului electoral – ar fi putut influența rezultatele alegerilor. În context, Promo-LEX recomandă membrilor organelor electorale excluderea pe viitor a unor astfel de fapte.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 15 Decembrie 2017, de Dorin Galben

Facebook-ul se transformă într-o casă de nebuni: opriți-vă!

Cea mai populară rețea de socializare, din ultimii ani, se transformă în cea mai mare dezamăgire. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Poveste de Crăciun

Cu ani în urmă, pe când predam religia într-un liceu din Timișoara, le-am dat elevilor din clasa a VI-a să facă o compunere cu titlul Poveste de Crăciun, sugerându-le fie să inventeze o poveste, fie să descrie cum au sărbătorit nașterea Domnului. Ulterior, i-am rugat să citească...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md