Carte

„Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o”, în ediţie trilingvă

Cartea tinerei autoare (la 2 mai a făcut 18 ani) conţine textul în trei limbi – română, franceză (în traducerea lui Dragoş Ioan, revăzută de Veronique North-Minca) şi engleză (în traducerea autoarei) -, dar şi fotografii de la evenimentele din 7 aprilie 2009. Imaginile în trei culori aparţin fotografilor Gleb Garanich (Agenţia de ştiri Reuters Kiev), Dumitru Doru, Igor Schimbător şi Veronique North-Minca. Combinate cu designul pictorului Vitalie Coroban, acestea reuşesc să pună accentele pe dramatismul textului şi transformă cartea într-un adevărat obiect de artă.

Textul Mariei-Paula Erizanu a fost publicat în premieră în „Observatorul Cultural” de la Bucureşti, la 29 iulie anul trecut, exact în ziua alegerilor parlamentare anticipate, când rezultatul mai era încă o surpriză. Pe 7 aprilie 2010, la prima aniversare a „revoluţiei Twitter”, TIMPUL publică acelaşi text pe prima pagină. În aceeaşi perioadă, are loc lectura textului „Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o” la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, cu actriţa Ina Surdu şi în regia lui Petru Oistric.

Textul reprezintă perspectiva unei tinere de 17 ani (atât avea când l-a scris), în care două linii de subiect se întretaie – evenimentele din Piaţa Marii Adunări Naţionale pe de o parte şi cele de la şcoală, pe de altă parte: „Profesorul meu de educaţie fizică i-a băut coniacul preşedintelui. Două sticle. Din cabinet./ Profesorul meu de educaţie fizică şi-a adunat grupul de suporteri, crescuţi în borcane, la balcon, care să răstoarne Jiguli-ul roşu al Tutv-ului, televiziunea care i-a batjocorit visul./ Profesorul meu de educaţie fizică respectă patrioţii şi copiii care pot juca volei. Atunci când vor deveni miniştrii ţării lui şi vor juca cu miniştrii altor ţări, să nu îl facă de ruşine./ Profesorul meu de educaţie fizică a ieşit la pensie”. Reacţiile publicului se referă la sensibilitatea şi sinceritatea de care musteşte textul – mereu între ironie şi tragism. Astfel, la discuţia ce a urmat după lectura de la Teatrul Naţional, publicistul şi dramaturgul Constantin Cheianu a afirmat: „Noi, scriitorii de profesie, ne chinuim să găsim o formă de ani de zile, ca acum să vină o copilă şi să ne arate cum se scrie. E un text foarte viu, plin de intuiţii artistice extraordinare, poţi ieşi cu el oriunde în lume, autoarea e teribil de dotată, un talent autentic”.

Lansarea cărţii va avea loc la Librăria din Centru, la sfârşitul lunii august. Până atunci, „Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o” poate fi cumpărată în librăriile „Cartier”.

Andreea Ştefan

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *