Actualitate

Activitatea din stânga Nistrului de după 1992 va fi considerată necontributivă

În nota informativă a proiectului se menționează că, pentru a nu afecta drepturile sociale ale persoanelor în cauză, Casa Națională de Asigurări Sociale va lua în considerație perioada respectivă la calcularea stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiei, dar ca perioadă necontributivă.

Autorul proiectului, care este Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei, menționează că în stânga Nistrului este pusă în circulație altă valută de plată decât moneda națională a Republicii Moldova și estimarea venitului real al persoanelor care au activat în aceste localități este imposibilă. Pentru perioada respectivă, la determinarea venitului mediu lunar asigurat se va lua în considerare salariul minim lunar pe țară la data calculării pensiei.

Conform CNAS, cheltuielile necesare din bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor aferente perioadelor necontributive ale asiguratului, asimilate stagiului de cotizare, pe perioada asigurată de activitate realizată în entitățile din stânga Nistrului constituie pentru anul 2018 – 386,4 mii de lei, pentru anul 2019 – 830,2 mii de lei, iar pentru anul 2020 – 1313,1 mii de lei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *