Astăzi 22 Octombrie 2017, Duminică - Ultima actualizare la ora 22:11
Abonamente

Actualitate 5 Octombrie 2017, ora 17:32

Acuzații grave: „Procurorii și judecătorii îl țin ostatic pe fiul meu, David Davitean”

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Președinta diasporei armenești în Moldova, Venera Gasparean, susține că de un an fiul său, David Davitean, este ținut ostatic de către organele de drept, fără să aibă vreo vină.

Femeia afirmă că feciorul ei este ținut în subsolul penitenciarului în condiții inumane și nu are dreptul la întrevederi și nici să primească colete de la familie. Venera Gasparean, care spune că familia sa a devenit victima regimului de la guvernare, face apel către președintele țării, în calitate de garant al Constituției, să ia acest caz sub controlul său.

Într-o conferință de presă la IPN, președinta diasporei a declarat că David Davitean a fost reținut pe nedrept, în lipsa dovezilor, dosarul fiind deschis la comandă și cu încălcarea prevederilor Constituției și a drepturilor prevăzute de către convențiile europene. Femeia spune că pe parcursul acestui an familia sa a avut de suferit enorm, pentru că fiul ei se află în detenție în condiții inumane, iar în luna iulie a fost condamnat la 16 ani de închisoare.Venera Gasparean a menționat că în asemenea situație, nu este doar familia sa, dar și multe altele, pentru că organele de drept dispun rețineri și intentarea dosarelor în lipsă de probe. Potrivit ei, nici procurorii, nici judecătorii nu se gândesc că prin aceste acțiuni curmă vieți și destine. Femeia susține că, în timp ce unii reprezentanți ai organelor de drept comit ilegalități și nu sunt trași la răspundere, alții stau închiși fără să poarte vreo vină. „Cum se trezesc ei în fiecare zi? Cum comunică cu copii lor? Chiar le este puțin? Câte sorți vor mai curma?”, a declarat Venera Gasparean.

Președinta diasporei armenești spune că, trăind într-o țară multietnică, de mai bine de 20 de ani a organizat numeroase activități pentru fortificarea relațiilor moldo-armenești, însă a ajuns să constate că lumea pleacă peste hotare, și nu de viață bună. Acum și familia sa, spune Venera Gasparean, a ajuns să fie victima comanditarilor și a executorilor. Potrivit femeii, fiul ei a fost reținut pentru ca întreaga familie să fie șantajată, pentru că fostul ei ginere, Vitalie Proca, ar fi avut intenția să comunice ceva. Femeia afirmă că organele de drept au vrut să obțină un document, iar ca urmare fiul ei urma să fie eliberat, însă familia a fost mințită, iar David Davitean a fost închis.

Avocatul Alexandru Botnariuc susține că dosarul lui David Davitean este o comandă politică. Bărbatul a fost reținut în lipsa unor temeiuri legale, iar în acest proces au fost comise numeroase încălcări, inclusiv constituționale. Inițial în privința lui David Davitean a fost intentat un dosar penal, după care a fost închis, însă urmărirea penală a fost reluată ilegal de către procuror, care a dorit astfel să-și justifice ilegalitățile, asumându-și împuternicirile judecătorului.

Avocata Ludmila Bolocan a declarat că, pe lângă ilegalitățile admise de către organele de drept, lui David Davitean îi sunt aplicate consecutiv sancțiuni disciplinare. Acesta nu are acces la asistență medicală într-o instituție medicală de stat sau privată, pe motiv că un grup de medici care l-au examinat în penitenciar au concluzionat că starea sa de sănătate este satisfăcătoare. David Davitean acuză însă dureri de spate și de rinichi.

Venera Gasparean a făcut apel către șeful statului, care este garantul Constituției, să se implice în acest caz și să-l ia sub controlul său personal. Femeia a îndemnat persoanele care doresc să-și manifeste susținerea pentru familia sa, dar și cele cărora le pasă de soarta țării, să vină pe data de 10 octombrie, ora 14.30, la Curtea de Apel, unde va avea loc ședința în dosarul fiului său.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md