Actualitate

ADMITERE 2017: Universităţile din ţară îşi deschid uşile pentru viitorii studenţi

Potrivit Planului de admitere aprobat de Guvern, în acest an, peste 4.800 de locuri sunt fără taxă de studii.

În acest an, au fost oferite cu 1088 mai puţine locuri bugetare decât anul trecut. Cele mai multe locuri fără taxă – peste 1.350, sunt la facultăţile de Ştiinţe ale educaţiei.

La Inginerie se vor oferi 637 de locuri bugetare, iar la medicină şi farmacie – 425.

A scăzut numărul locurilor cu finanţare de la stat şi la cele mai solicitate facultăţi precum Dreptul şi Economia.

Astfel, absolvenţii care vor dori să meargă la una din specialităţile facultăţilor de Drept trebuie să ştie că aici sunt disponibile 120 locuri, iar 80 dintre acestea sunt la instituţiile care se subordonează Ministerului de Interne. Viitorii economişti pot lupta pentru 180 burse.

Tinerii care nu au medii suficient de mari pentru a fi admişi la buget, vor fi nevoiţi să achite taxe de studii. Cele mai mari contracte sunt la Universitatea de Medicină și Farmacie. Acestea variază între 28.000 și 30.000 de lei, Stomatologia fiind cea mai scumpă. Și cei care își doresc să devină muzicieni, actori sau pictori trebuie să investească bani buni.

La Academia de Muzică și Arte Plastice taxele de studii variază între 7.000 și peste 22.000 de lei.

Ceva mai mici sunt taxele pentru studii la Universitatea de Stat, între 3.000 și 10.000 de lei, cea mai costisitoare fiind facultatea de Drept.

La Academia de Studii Economice, costul contractelor începe de la 5.800 și ajunge la 8.600 de lei. Taxe de studii mult mai mici sunt la Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă", unde nu depăşesc suma de 5.000 de lei.

Cele mai ieftine studii sunt la Universitatea de Stat din Tiraspol. Acolo, viitorii biologi, matematicieni și pedagogi vor trebui achite pana la 4.800 de lei pe an.

Sesiunea de admitere în universităţi durează o săptămână, iar primele rezultate vor fi afişate la începutul lunii august.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *