Comentariu

Adormirea Maicii Domnului

Un post ușor având în vedere durata lui, dar și roadele pe care grădinile ni le pun pe masă în această perioadă a anului.

Sunt mulți oameni (mai puțin inițiați sau de alte confesiuni) care spun că Maica Domnului a fost o simplă femeie. Aceiași oameni spun că Albert Einstein a fost un geniu, chiar dacă omenirea a avut numeroase genii. Dar să spui că femeia aleasă să Îl nască pe Fiul lui Dumnezeu a fost o simplă femeie, e prea de tot! Ea nu are niciun fel de colegi cu care să fie asemenea. Dumnezeu a ales-o dintre toți oamenii și din toate timpurile și practic mântuirea întregii lumi a venit prin ea. Fiindcă ea ne-a născut tuturor Mântuitor. De aceea dogmatica ortodoxă ne învață că doar lui Dumnezeu i se cuvine adorare (cea mai supremă formă de iubire și cinstire), Maicii Domnului i se cuvine preacinstire, iar sfinților cinstire.

Noi știm bine din copilărie că avem poeme epice în care o lăudăm pe mama lui Ștefan cel Mare, o fericim pe Elena, mama împăratului Constantin, respectăm mamele tuturor oamenilor valoroși. Cu atât mai mult când e vorba de mama lui Iisus Hristos. Iar înțelegerea noastră se apropie de greutatea acestei taine pentru că în toate cântările sau rugăciunile adresate ei apare și sintagma „Născătoare de Dumnezeu". E pur și simplu suprarațională această dumnezeiască lucrare. Cu rațiunea noastră măruntă nu putem pricepe, dar asta nu înseamnă că e irațional, ci e supra – fiindcă este peste puterea noastră de înțelegere.

Se cuvine să nu privim cu ușurință acest fapt. Să ne ferim de afirmații ușoare de genul: e o femeie ca oricare alta. Pentru că oricât de sfinte sau curate ni s-ar părea propriile mame, eu una nu le pot asemăna cu Maria, femeia care a fost aleasă de Însuși Dumnezeu ca să Îl poarte în pântece pe Fiul Lui și să îi dea Acestuia trup din trupul ei. Fiindcă medicina ne-a explicat deja demult că fătul se hrănește din trupul mamei până la naștere, iar prin alăptare și după.

Dumnezeu să dea înțelepciune celor care se grăbesc să hulească și să le ierte păcatul. Iar nouă, celor care credem, să ne deschidă mintea și inima ca să putem cinsti toata lucrarea dumnezeiască săvârșită pentru mântuirea noastră.

Totodată vă reamintesc că pe 16 august (calendarul ortodox român), așa cum vă spuneam anul trecut, se împlinesc 300 de ani de la mutarea la cele veșnice ale Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă și cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache, care și-au dat viața pentru ceea ce ei au numit „legea românească" și anume credința ortodoxă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *