Ultima oră

Agenda de reforme versus ciclurile electorale: provocările pentru 2015

 În general, există multe reforme care de obicei sunt efectuate de politicieni doar în anul 1 și 2 de mandat –este vorba în special de diverse reforme nepopulare (nepopulare pentru publicul general, ex. salariați, pensionari, studenți sau mediul de afaceri) – iar anul 4 de sfârșit de mandat este rezervat preponderent reformelor populare (ex. majorări de salarii, pensii, indemnizații, reduceri de impozite etc.), care deseori supun bugetul de stat la presiuni maxime. Anul 2015 va trebui să fie anul unor reforme preponderent nepopulare, dar necesare, iar provocarea pentru viitoarea guvernare va fi să reușească să culeagă beneficiile înainte de încheierea viitorului mandat, precum și să transforme rapid angajamentele din Acordul de Asociere – în beneficii tangibile pentru cetățenii obișnuiți (studenți, angajați, mici antreprenori, familii cu copii, pensionari etc.), precum și pentru mediul de afaceri din Republica Moldova.

Perioada 2009-2014 a fost marcată de alegeri anticipate, astfel a fost o perioadă dificilă cu cicluri electorale mai scurte decât în mod obișnuit. În mod cert, s-a reușit efectuarea mai multor reforme – atât populare, cât și nepopulare – dar în același timp unele reforme necesare au fost amânate pentru anul 2015.

Unul din multiplele avantaje ale Acordului de Asociere RM-UE constă și în faptul că acesta prevede o perioadă de implementare de 10 ani, astfel include angajamente de reforme pentru aproape 3 mandate electorale consecutive (anii 2014 – 2023). Ordinea și consecutivitatea reformelor interne din Moldova vor depinde în această perioadă mai puțin de influența factorului politic, iar societatea civilă și media, dar și partidele de opoziție sau extraparlamentare, acum vor putea monitoriza mai ușor gradul de implementare a acestor reforme. În plus, efectul mai dur al unor reforme complicate necesare – va fi compensat de accesul pe piața UE și asistența tehnică și financiară oferită de Comisia Europeană.
Este important de remarcat faptul ca reformele nepopulare pot fi ușor transformate în populare, dacă se asigură o comunicare foarte bună privind scopul deciziilor luate, precum și beneficiile scontate. Cea mai favorabilă perioadă pentru reformele nepopulare este la început de mandat, în primele 6-12 luni, în special atunci când există un grad mare de suport al populației și o mare presiune internă și externă (de ex. cum este acum situația în Ucraina).

Recomandările pentru noul Guvern și Parlament din Republica Moldova pentru anul 2015:

Anul 2015 este în mod cert anul care urmează a fi dedicat reformelor nepopulare pe termen scurt, dar cu rezultate populare pe termen mediu/ lung. Prioritățile includ: reforma justiției, dezvoltarea sectorului bancar, un nou Cod al Muncii, reforma sistemului de pensii, administrarea fiscală și a TVA, asigurarea unui mediu de adevărată liberă concurență, dar și avansarea în continuare în reformele inițiate deja (educație, sistemul de sănătate, protecție socială etc.)1;

Majoritatea reformelor mai complexe vor avea atât elemente nepopulare, cât și populare pentru publicul general sau pentru mediul de afaceri. Comunicarea eficientă și crearea unui suport public puternic permite ușor transformarea unei reforme nepopulare – în una populară, astfel se recomandă o comunicare foarte onestă și eficientă;

O recomandare generală pentru toate partidele este să utilizeze perioada electorală nu doar pentru obținerea voturilor, dar și pentru pregătirea listei de reforme complicate cu care trebuie să înceapă mandatul său.

Provocarea pentru viitoarea guvernare va fi să reușească să culeagă beneficiile înainte de încheierea viitorului mandat, precum și să transforme rapid angajamentele din Acordul de Asociere – în beneficii tangibile pentru cetățenii simpli (studenți, angajați, mici antreprenori, familii cu copii, pensionari etc.) și pentru mediul de afaceri din Republica Moldova.
 
Autor: Constanța Popescu
Sursa: Expert-group

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *