Astăzi 21 Noiembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:52
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Social 10 Februarie 2017, ora 14:54

Agricultorii cer compensaţiile promise de Guvern

Marime Font

Câţiva agricultori au protestat în faţa Guvernului. Agricultorii sunt nemulţumiţi că nu li se acordă compensaţiile promise de prim-ministru în urma îngheţurilor din aprilie 2016, transmite IPN.

Potrivit lui Stanislav Ivaniţă, proprietar de livadă din Donduşeni, agricultorii sunt de mult timp induşi în eroare de conducere, iar regulamentul care să le acorde compensaţii aşa şi nu s-a mai adoptat.

Stanislav Ivaniţă spune că la protest s-au pornit agricultorii care şi-au făcut actele pentru a primi compensaţii, iar din aceştia unii au fost intimidaţi pentru a nu veni la protest. Printre cerinţele agricultorilor se numără acordarea compensaţiilor într-un termen cât mai scurt, îngheţarea creditelor cel puţin până la 1 decembrie a anului curent şi o audienţă la premier pentru ca „problemele micilor agricultori să fie auzite”. Agricultorul spune că dacă falimentează cei care au livadă, micii întreprinzători, „atunci falimentează toţi: şi ţara, şi băncile”.Contactat de IPN, Iurie Fală, Directorul executiv al asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldova Fruct” spune că menţine contactul cu Guvernul, au fost consultaţi când s-a elaborat regulamentul, dar banii întârzie foarte mult.

„Pomicultorii sunt nemulţumiţi deoarece nu ştiu dacă să facă sau nu cheltuieli la început de an.” Directorul executiv „Moldova Fruct” afirmă că sunt zeci de mii de familii la nordul ţarii care tradiţional îşi câştigă existenţa din creşterea fructelor şi mulţi sunt în stare de faliment.

Proiectul cu privire la acordarea suportului financiar producătorilor agricoli în scopul diminuării consecințelor calamităților naturale înregistrate în anul 2016 a fost plasat pentru dezbateri publice pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare în noiembrie 2016. În nota informativă a proiectului este menţionat că îngheţurile au compromis esențial recolta de fructe în raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Glodeni, Ocnița, Rîșcani și, parțial, Soroca. Suprafața totală de livezi afectate de înghețuri constituie 6424,82 ha, iar recolta compromisă este aproximativ de 62 de mii de tone.

radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md