Politică

Alegeri legislative în România: cum votează românii din R. Moldova?

În R. Mol­do­va vor fi des­chi­se 35 de secţii de vota­re în 23 de loca­li­tă­ţi şi vor fi dis­tri­bu­i­te 87500 de bule­ti­ne de vot pen­tru aces­te ale­ge­ri. „Acest scru­tin elec­to­ral intro­du­ce două noi par­ti­cu­la­ri­tă­ţi. În pri­mul rând, ofe­ră cetă­ţe­ni­lor româ­ni din stră­i­nă­ta­te posi­bi­li­ta­tea de a vota prin cores­pon­denţă, şi aş pre­ci­za fap­tul că, la nivel glo­bal, 8890 de cetă­ţe­ni s-au înscris deja în regis­trul elec­to­ral cu aceas­tă opţiu­ne. În R. Mol­do­va s-au înscris în regis­trul elec­to­ral de la misiu­ne 2446 de per­soa­ne, din­tre care 880 au fost vali­da­te de către auto­ri­ta­tea elec­to­ra­lă per­ma­nen­tă pen­tru votul prin cores­pon­denţă”, a spe­ci­fi­cat amba­sa­do­rul Româ­ni­ei în R. Mol­do­va, Daniel Ioni­ţă.

Pe de altă par­te, amba­sa­do­rul Româ­ni­ei la Chi­şi­nău a pre­ci­zat că, pen­tru a evi­ta fra­u­de­le elec­to­ra­le, auto­ri­tă­ţi­le româ­ne vor intro­du­ce o nouă pro­ce­du­ră în tim­pul votu­lui: sca­na­rea acte­lor de iden­ti­ta­te ale votanţi­lor de către un ope­ra­tor la intra­rea în secţia de vota­re. „La fina­lul votă­rii, pro­ce­sul de numă­ra­re a votu­ri­lor urmea­ză să fie înre­gis­trat video”, a mai spus Ioni­ţă.

În medie, pen­tru o secţie de vota­re din R. Mol­do­va au fost soli­ci­ta­te 2500 de bule­ti­ne, dar une­le secţii vor pri­mi mai mul­te bule­ti­ne, cum ar fi cele din Chi­şi­nău. Cele mai puţi­ne bule­ti­ne de vot vor fi atri­bu­i­te secţi­ei de vota­re din Cara­be­to­v­ca, r. Basa­ra­beas­ca. 

La Chi­şi­nău vor fi des­chi­se 12 secţii de vota­re. Alte secţii de vot în zona cen­tru vor fi des­chi­se în cen­tre­le raio­na­le Hân­ceş­ti, Ialo­ve­ni, Nis­po­re­ni, Orhei, Cău­şe­ni, Ane­nii Noi, Călă­ra­şi, dar şi în satul Bar­dar, raio­nul Ialo­ve­ni. În sudul R. Mol­do­va vor fi des­chi­se secţii de vota­re la Con­su­la­tul Gene­ral al Româ­ni­ei de la Cahul, pre­cum şi la Can­te­mir, Leo­va, Cimi­ş­lia, Giur­gi­u­leş­ti şi în satul Cara­be­to­v­ca. În nor­dul Mol­do­vei vor fi orga­ni­za­te secţii de vota­re la Con­su­la­tul Gene­ral al Româ­ni­ei din ora­şul Bălţi, pre­cum şi în cen­tre­le raio­na­le Dro­chia, Edi­neţ, Flo­reş­ti, Făleş­ti, Soro­ca, Tele­neş­ti şi la Biro­ul Con­su­lar de la Unghe­ni.

În afa­ra acte­lor dove­di­toa­re ale cetă­ţe­ni­ei româ­ne, votanţii vor tre­bui să pre­zin­te şi acte dove­di­toa­re ale reşe­dinţei în stră­i­nă­ta­te. „Aşa­dar, ale­gă­to­rii din R. Mol­do­va se vor pre­zen­ta la ale­ge­ri cu un docu­ment de iden­ti­ta­te româ­ne­sc, însoţit, în mod obli­ga­to­riu, de un act emis de auto­ri­tă­ţi­le R. Mol­do­va din care să reia­să sta­bi­li­rea reşe­dinţei cetă­ţea­nu­lui în R. Mol­do­va”, a pre­ci­zat amba­sa­do­rul Româ­ni­ei în R. Mol­do­va.

Cine poate fi ales din R. Moldova?

Par­la­men­tul Româ­ni­ei este com­pus din două came­re, Sena­tul şi Came­ra Depu­ta­ţi­lor, şi are 583 de mem­bri, din­tre care 176 sena­to­ri şi 407 depu­ta­ţi.

Pen­tru Came­ra Depu­ta­ţi­lor, din par­tea Par­ti­du­lui Miş­ca­rea Popu­la­ră (PMP) este îna­in­tat Con­stan­tin Codrea­nu. Este absol­vent al Facul­tă­ţii de Lim­bi şi Lite­ra­tu­ri Stră­i­ne a Uni­ver­si­tă­ţii de Stat „Ale­cu Rus­so” din Bălţi. Ante­ri­or, a acti­vat în cali­ta­te de tra­du­că­tor pen­tru mai mul­te orga­ni­za­ţii inter­na­ţio­na­le. Codrea­nu deţi­ne fun­cţi­i­le de preşe­din­te exe­cu­tiv al Con­si­li­u­lui Naţio­nal al Reîn­tre­gi­rii (Româ­nia) şi de preşe­din­te al Blo­cu­lui Uni­tă­ţii Naţio­na­le.

Pen­tru Senat, PMP îl îna­in­tea­ză pe Doru Liviu Den­diu. Den­diu are 48 de ani, s-a năs­cut la Con­stanţa. A lucrat ca repor­ter în Româ­nia şi apoi la Chi­şi­nău pen­tru mai mul­te media din Româ­nia. Deţi­ne cetă­ţe­nia R. Mol­do­va din 2011. Din 2012 este preşe­din­te­le fili­a­lei din Repu­bli­ca Mol­do­va a Par­ti­du­lui Miş­ca­rea Popu­la­ră.

Par­ti­dul Naţio­nal Libe­ral (PNL) pro­pu­ne can­di­da­tu­ra Ange­lei Ara­mă pen­tru Came­ra Depu­ta­ţi­lor. Ara­mă este jur­na­lis­tă şi publi­cistă şi a deţi­nut fun­cţia de depu­tat în Par­la­men­tul Repu­bli­cii Mol­do­va între anii 2005 — 2009 din par­tea Par­ti­du­lui Popu­lar Cre­ş­tin Demo­crat. În 2015 a par­ti­ci­pat la fon­da­rea Plat­for­mei Civi­ce „Dem­ni­ta­te şi Ade­văr”.

Pe lis­ta ace­lu­ia­şi par­tid se află şi Ale­xan­dru Bar­bă­roşie, mem­bru PLDM. Bar­bă­roşie este admi­nis­tra­tor şi fon­da­tor al unei com­pa­nii pri­va­te. Aces­ta este licenţi­at al Facul­tă­ţii de Isto­rie şi Etno­pe­da­go­gie, Uni­ver­si­ta­tea Peda­go­gi­că de Stat „Ion Cre­an­gă” din Mol­do­va, şi magis­tru, spe­cia­li­ta­tea Admi­nis­tra­rea Publi­că.

Par­ti­dul Soci­al Demo­crat (PSD) pro­pu­ne can­di­da­tu­ra lui Vea­ce­slav Şara­met pen­tru Came­ra Depu­ta­ţi­lor. Şara­met este din R. Mol­do­va, dar locu­ieş­te de 10 ani la Bucu­reş­ti, a înfi­inţat Aso­ci­a­ţia Stu­denţi­lor şi Ele­vi­lor Basa­ra­be­ni (ASEB) din Bucu­reş­ti, pe care a coordonat-o timp de 6 ani. În 2011, împre­u­nă cu alte 12 aso­ci­a­ţii, a fon­dat Fede­ra­ţia Aso­ci­a­ţi­i­lor de Basa­ra­be­ni din Româ­nia. Înce­pând cu anul 2015, admi­nis­trea­ză o cli­ni­că sto­ma­to­lo­gi­că. În 2014, a can­di­dat la Ale­ge­ri­le Euro­par­la­men­ta­re.

Al doi­lea can­di­dat este Maria Sto­ian Mus­tea­ţă, care este juris­tă de pro­fe­sie, are 27 de ani şi este şi ea din R. Mol­do­va. De opt ani se află la Târ­go­vi­ş­te, aco­lo şi-a făcut şi stu­di­i­le la Uni­ver­si­ta­tea Vala­hia. În poli­ti­că acti­vea­ză de un an şi jumă­ta­te.

Ali­anţa Demo­cra­ţi­lor şi Libe­ra­li­lor (ALDE) îl pro­pu­ne pen­tru Senat pe medi­cul Cor­ne­liu Radă­u­ţă. Are 41 de ani şi s-a năs­cut la Chi­şi­nău. A absol­vit Facul­ta­tea de Medi­ci­nă şi Far­ma­cie „Carol Davi­la” din Bucu­reş­ti, apoi a făcut rezi­denţi­a­tul. A intrat în poli­ti­că la 35 de ani.

Ali­anţa Noas­tră Româ­nia (ANR) îl pro­pu­ne pen­tru Senat pe Ion Cos­taş, care a înde­pli­nit fun­cţia de minis­tru al Afa­ce­ri­lor Inter­ne al Repu­bli­cii Mol­do­va în peri­oa­da 1990 — 1992 şi de minis­tru al Apă­ră­rii în 1992.

Lista secțiilor de votare din Republica Moldova

219 Chi­și­nău 1 str. Bucu­rești nr. 66/1 Amba­sa­dă
220 Chi­și­nău 2 str. Gri­go­re Ure­che nr. 2 Sec­ție con­su­la­ră
221 Chi­și­nău 3 str. Gri­go­re Ure­che nr. 2 Sec­ție con­su­la­ră
222 Chi­și­nău 4 str. Gri­go­re Ure­che nr. 2 Sec­ție con­su­la­ră
223 Chi­și­nău 5 str. Vlai­cu Pâr­că­lab nr. 39 Insti­tut Cul­tu­ral
224 Chi­și­nău 6 str. Vlai­cu Pâr­că­lab nr. 48
225 Chi­și­nău 7 str. Bucu­rești nr. 64
226 Chi­și­nău 8 str. Bucu­rești nr. 64
227 Chi­și­nău 9 str. Miha­il Kogăl­ni­cea­nu nr. 67/3
228 Chi­și­nău 10 str. Miha­il Kogăl­ni­cea­nu nr. 67/3
229 Chi­și­nău 11 Lice­ul Spi­ru Haret, stra­da Maria Cebo­ta­ri nr.53
230 Chi­și­nău 12 Lice­ul Spi­ru Haret, stra­da Maria Cebo­ta­ri nr.53
231 Băl­ți 1 str. Sf. Nico­lae nr. 51 Con­su­lat Gene­ral
232 Băl­ți 2 str. Sf. Nico­lae nr. 51 Con­su­lat Gene­ral
233 Cahul str. B.P. Haș­deu nr. 11 Con­su­lat Gene­ral
234 Unghe­ni str. Mihai Emi­ne­scu nr. 35 Birou Con­su­lar
235 Can­te­mir str. Ște­fan Vodă nr. 1
236 Cimiș­lia str. Ion Popușoi nr. 2
237 Călă­rași str. Mihai Emi­ne­scu nr. 19
238 Dro­chia bd. Inde­pen­den­ței nr. 15
239 Edi­neț str. Inde­pen­den­ței nr. 33
240 Flo­rești str. Spe­ranţei nr. 1
241 Fălești str. Ale­xan­dru Lăpuș­nea­nu nr. 1
242 Giur­gi­u­lești str. Inde­pen­den­ței nr. 22
243 Hân­cești str. Mihal­cea Hân­cu nr. 132
244 Ialo­ve­ni str. Ale­xan­dru cel Bun nr. 86
245 Leo­va str. Ște­fan cel Mare nr. 67
246 Nis­po­re­ni str. Ion Vodă nr. 8
247 Orhei str. Chi­și­nă­u­lui nr. 9
248 Soro­ca str. Inde­pen­den­ței nr. 74
249 Cara­be­to­v­ca str. Ște­fan cel Mare nr. 79
250 Cău­șe­ni str. Păcii nr. 18
251 Ane­nii Noi str. Suvo­rov 7
252 Tele­nești str. Cipri­an Porum­bes­cu nr. 3
253 Bar­dar str. Aurel David 70

surza: zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *