Astăzi 21 Septembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2017
Abonamente

Actualitate 11 Septembrie 2017, ora 09:23

Alegerile din Germania: ce pregătește Rusia?

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Hans-Georg Maassen, șeful Oficiului pentru Protecția Constituției, responsabil pentru contrainformații, declara recent ziarului Welt am Sonntag că are îndoieli că o campanie de dezinformare în Germania s-ar potrivi cu agenda politică actuală a Kremlinului, scrie Der Spiegel, citat de RFI.

Dar ar fi prematur să ne relaxăm, atrage atenția Der Spiegel. Un nou și mai puțin discutat scenariu a intrat recent în centrul atenției. După victoria surprinzătoare a lui Donald Trump, obiecțiile candidatului Partidului Verde, Jill Stein, au întărit îndoielile deja existente ale oamenilor cu privire la rezultatele alegerilor.

Oficiul Federal german pentru Securitatea Informației, BSI, responsabil de securitatea electorală, consideră că eforturi similare vor fi întreprinse și în Germania.

Sistemul electoral german, cu buletine de hârtie și pe care se notează cu pixul, este mai puțin vulnerabil la atacuri în comparație cu cel din S.U.A. Dar președintele BSI, Arne Schönbohm, a declarat pentru Der Spiegel că atacurile asupra datelor sensibile ale partidelor și candidaților rămân cea mai mare amenințare.Apoi, există experiența atacului cibernetic asupra parlamentului German, Bundestag, din 2015. Mulți au suspectat că datele furate atunci de hackerii ruși ar putea fi folosite în timpul alegerilor din 24 septembrie. Aproximativ 16 gigaocteți de date au fost furate în acel moment - mai ales din casetele de e-mail. Se știe că au fost afectate birourile a cel puțin 16 membri ai parlamentului, inclusiv biroul de circumscripție al cancelarului Angelei Merkel.

Lucruri asemănătoare i s-au întâmplat și lui Hillary Clinton dar și președintelui francez Emmanuel Macron, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din această țară.

Totuși, sunt și argumente de natură să liniștească temerile.

Mai întâi, că rezultatele alegerilor din Germania sunt previzibile, nu există incertitudinea din S.U.A. și Franța. Partidul Angelei Merkel conduce clar în sondaje, făcând astfel imposibilă misiunea serviciilor din Rusia de a influența situația.

Apoi, acțiunile întreprinse de Franța în timpul alegerilor din această vară ar fi putut avea, de asemenea, un efect de descurajare.

De asemenea, alegătorii germani sunt pregătiți pentru astfel de atacuri. Platformele mari, precum Facebook sau Twitter, colaborează îndeaproape cu autoritățile germane pentru a proteja conturile politicienilor și partidelor politice.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 21 Septembrie 2017, ora: 17:36

UTIMA ORĂ! Minorii vor putea obține cetățenia română odată cu părinții

UTIMA ORĂ! Minorii vor putea obține cetățenia română odată cu părinții Din editia print

Problema cu care se confruntau mai mulți părinți care nu putea redobândi cetățenia română pentru copiii lor minori a ajuns la final. Guvernul României a modificat şi completat astăzi cadrul legal privind acordarea cetăţeniei române, schimbările propuse...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ce înseamnă de fapt toleranța religioasă

Într-un context în care creștinismul tinde să devină marele bau-bau al unei civilizații care nu se mai poate înțelege pe sine și în care musulmanii sunt percepuți victime și călăi în aceeași frază, ajungem să confundăm globalismul cu ideologia (comunistă) a egalizării,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Septembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 Septembrie 2017, de Marin Basarab

Violul este ok

„Violul este ok”, vorbeau sătenii pe la margini de drumuri și prin baruri, și oricum destrăbălata ceea umbla toată ziua beată cu țâțele la vedere, a căutat-o. Iar cei 4 băieți îs gospodari dom-le, muncitori, ce vină au ei că le-a apărut asta în cale?

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md