Astăzi 17 Ianuarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:11
Abonamente

Actualitate 11 Septembrie 2017, ora 09:23

Alegerile din Germania: ce pregătește Rusia?

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Hans-Georg Maassen, șeful Oficiului pentru Protecția Constituției, responsabil pentru contrainformații, declara recent ziarului Welt am Sonntag că are îndoieli că o campanie de dezinformare în Germania s-ar potrivi cu agenda politică actuală a Kremlinului, scrie Der Spiegel, citat de RFI.

Dar ar fi prematur să ne relaxăm, atrage atenția Der Spiegel. Un nou și mai puțin discutat scenariu a intrat recent în centrul atenției. După victoria surprinzătoare a lui Donald Trump, obiecțiile candidatului Partidului Verde, Jill Stein, au întărit îndoielile deja existente ale oamenilor cu privire la rezultatele alegerilor.

Oficiul Federal german pentru Securitatea Informației, BSI, responsabil de securitatea electorală, consideră că eforturi similare vor fi întreprinse și în Germania.

Sistemul electoral german, cu buletine de hârtie și pe care se notează cu pixul, este mai puțin vulnerabil la atacuri în comparație cu cel din S.U.A. Dar președintele BSI, Arne Schönbohm, a declarat pentru Der Spiegel că atacurile asupra datelor sensibile ale partidelor și candidaților rămân cea mai mare amenințare.Apoi, există experiența atacului cibernetic asupra parlamentului German, Bundestag, din 2015. Mulți au suspectat că datele furate atunci de hackerii ruși ar putea fi folosite în timpul alegerilor din 24 septembrie. Aproximativ 16 gigaocteți de date au fost furate în acel moment - mai ales din casetele de e-mail. Se știe că au fost afectate birourile a cel puțin 16 membri ai parlamentului, inclusiv biroul de circumscripție al cancelarului Angelei Merkel.

Lucruri asemănătoare i s-au întâmplat și lui Hillary Clinton dar și președintelui francez Emmanuel Macron, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din această țară.

Totuși, sunt și argumente de natură să liniștească temerile.

Mai întâi, că rezultatele alegerilor din Germania sunt previzibile, nu există incertitudinea din S.U.A. și Franța. Partidul Angelei Merkel conduce clar în sondaje, făcând astfel imposibilă misiunea serviciilor din Rusia de a influența situația.

Apoi, acțiunile întreprinse de Franța în timpul alegerilor din această vară ar fi putut avea, de asemenea, un efect de descurajare.

De asemenea, alegătorii germani sunt pregătiți pentru astfel de atacuri. Platformele mari, precum Facebook sau Twitter, colaborează îndeaproape cu autoritățile germane pentru a proteja conturile politicienilor și partidelor politice.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2018, ora: 08:03 de Ana Marchitan

Anul Centenarului în raionul Ialoveni

Anul Centenarului în raionul Ialoveni Din editia print

Toate activitățile educative, istorice, culturale și sportive, care se vor desfășura în acest an la Ialoveni vor fi dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 12 Ianuarie 2018, de Ana Gabor

2018. Ce-ţi doresc eu ţie?

Românii au intrat în anul Centenarului Marii Uniri. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md