Ultima oră

Alexandru Tănase: Democraţia internă de partid are un impact determinant asupra sistemului democratic din ţară

În adresarea sa către participanţi, Alexandru Tănase a declarat că în multe state se mai simte, în mentalitate şi în practică, ecoul ideii că partidul aflat la putere contează mai mult decât alte partide. „În spaţiul post-sovietic, avem deseori situaţii în care partidele, după ce câştigă puterea, o folosesc pentru a intimida şi a obstrucţiona activitatea altor grupuri politice”, a menţionat fostul Ministru al Justiţiei.

El s-a referit la necesitatea existenţei democraţiei interne în cadrul partidelor. „Partidele, pentru a putea exercita eficient rolul pe care îl au, trebuie reformate din “maşinării” conduse de “baroni” sau de “oligarhi” în organizaţii transparente, unde membrii individuali – voturile şi vocile lor – sunt luate în consideraţie”, a subliniat Alexandru Tănase.

Alexandru Tănase a accentuat, de asemenea, importanţa pluralismului parlamentar pentru procesul democratic. „Este incorect ca Parlamentul să fie utilizat doar ca un mecanism formal de aprobare a legilor care vin de la Guvern. Legile “ştampilate” în Parlament fără discuţii, consultări, evaluări şi compromisuri, vor fi mereu contestate de opoziţie şi, implicit, şi de o parte a societăţii”, a opinat judecătorul Curţii Constituţionale.

Creat prin Carta de la Paris din 1990, ODIHR şi-a început activitatea în Varşovia în primăvara anului 1991. Mandatul său, iniţial concentrat pe alegeri, a fost extins în anii următori. Astăzi, ODIHR îşi desfăşoară activitatea în domeniul promovării drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept în întreaga regiune OSCE. Reuniunea OSCE/ODIHR de la Varşovia a pus în discuţie partidele politice prin prisma angajamentelor OSCE, participarea egală a femeilor şi bărbaţilor în partidele politice, practica statelor privind reglementarea partidelor şi a reunit oaspeţi de nivel înalt, printre care Ambasadorul Janez Lenarčič, Director al ODIHR, Judecătorul Andrzej Rzepliński, Preşedinte al Tribunalului Constituţional al Poloniei, Vladimir Ciurov, Preşedinte al Comisiei Electorale Centrale a Federaţiei Ruse, experţi şi oficiali din statele membre ale OSCE.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *