Externe

Ambasada SUA, în direct cu cetăţenii

Întrebare: Paşaportul meu a expirat, dar viza pentru SUA aplicată în el este încă valabilă. Trebuie să solicit o altă viză în paşaportul nou?

Răspuns: Nu este necesar. Ca să intraţi în SUA aveţi nevoie de un paşaport valabil şi de o viză valabilă. Nu e obligatoriu ca acestea să fie într-un singur document. Însă trebuie să aveţi asupra dumneavoastră atât paşaportul cu viza valabilă, cât şi paşaportul nou atunci când călătoriţi în SUA. Ofiţerii de imigrare vor aplica ştampila de intrare în paşaportul nou după ce vor examina viza din cel vechi.

Î.: Viza mea, încă valabilă, era în paşaportul vechi care nu mi-a mai fost restituit când am solicitat altul nou. Puteţi să-mi transferaţi viza în paşaportul nou?

R.: Din păcate, nu. Va trebui să solicitaţi o altă viză pentru SUA. Informaţii detaliate despre procedura de solicitare a vizei găsiţi pe pagina noastră de internet http://moldova.usembassy.gov.

Î.: Am pierdut paşaportul în care avem viza americană. Puteţi să aplicaţi o copie a vizei pe paşaportul pe care îl voi solicita în curând?

R.: Ne pare rău. Răspunsul e negativ, ca şi în cazul anterior.

Î.: Planurile mele s-au schimbat şi n-am mai călătorit în SUA la data programată iniţial. Trebuie să înştiinţez ambasada despre aceasta? Aş putea să folosesc aceeaşi viză şi altă dată?

R.: Viza este valabilă în perioada pentru care a fost emisă şi nu e nevoie să înştiinţaţi ambasada despre modificările planurilor dumneavoastră. Puteţi să o folosiţi oricând, în perioada de valabilitate, pentru a călători în SUA. Dar trebuie să reţineţi că tipurile de viză sunt diferite, în funcţie de scopul călătoriei. De exemplu, viza turistică de tip B1/B2 este valabilă numai pentru călătoriile de afaceri sau turistice; dacă intenţionaţi să studiaţi sau să lucraţi în SUA va trebui să solicitaţi o viză de tipul corespunzător scopului călătoriei dumneavoastră.

Î.: Din greşeală am uitat paşaportul în haina pe care am pus-o în maşina de spălat. Acum viza este deteriorată. Trebuie să solicit alta?

R.: Da, pentru a evita neînţelegerile cu ofiţerii americani de la controlul paşapoartelor, vă recomandăm să solicitaţi o nouă viză.

Î.: Când revin din SUA trebuie să înştiinţez Ambasada SUA despre aceasta?

R.: Nu e nevoie. Sperăm că aţi avut o călătorie plăcută.

Î.: Care este taxa pentru o viză de zece ani?

R.: Taxa consulară pentru o solicitare de viză este de 140 de dolari. Taxa nu se rambursează în cazul unui refuz. Vă rugăm să accesaţi pagina noastră de internet pentru mai multe informaţii despre diferitele tipuri de viză şi despre taxa consulară.

Î.: Am primit viza pentru SUA înainte de căsătorie. Acum am un alt nume. Pot să folosesc viza veche?

R.: Teoretic da, dar noi vă recomandăm, pentru siguranţă, să solicitaţi o altă viză pe numele nou. Despre procedura de solicitare a vizei, vă puteţi informa accesând pagina noastră de internet http://moldova.usembassy.gov.

Î.: Am o viză turistică, dar voi solicita curând una de student în cadrul Programului „Summer Work and Travel”. Ce se va întâmpla cu viza pe care o deţin deja? O veţi anula?

R.: Nu. Viza se va anula doar dacă în trecut aţi folosit-o incorect sau aţi încălcat legile americane. Altfel, acestea sunt două vize diferite care nu se exclud. Puteţi folosi aceste vize conform scopului călătoriei dumneavoastră.

Î.: Cât timp pot să stau în SUA cu o viză?

R.: Dacă sunteţi posesorul unei vize cu valabilitate maximă, aveţi dreptul să călătoriţi de câteva ori timp de zece ani, dar nu puteţi lucra sau locui permanent în SUA în baza acestei vize. Ofiţerii de imigrare de la controlul de paşapoarte vor decide ce perioadă de timp aveţi dreptul să staţi de fiecare dată când veţi intra în SUA. Dacă ei vor constata că în trecut aţi folosit incorect viza sau aţi încălcat legea, viza va fi revocată. În situaţia în care v-a fost revocată viza, va fi foarte greu să convingeţi ofiţerul consular că vă calificaţi pentru o nouă viză.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *