Politică

Ambasadorul rusofon al UE, critică „moldovenii” că nu au identitate

În opinia lui, principalul factor destructiv este discursul polarizant.

„Cu cât se polarizează discursul, cu atât polarizarea devine mai evidentă și la nivel de cetățeni. Aceasta-i atmosfera. Nu ajută deloc la consolidarea unui „noi”.”, explică diplomatul european.

El evidențiază că au existat inițiative dedicate sporirii coeziunii în societatea moldovenească pe durata mandatului său: „Totuși, s-au întâmplat și lucruri bune la acest capitol. Aprobarea Strategiei de Integrare a Minorităților Naționale a fost unul dintre ele, acesta fiind un pas important pentru care a pledat UE și statele membre.”

„Este important să se creeze un sentiment al identității, identiții civice în primul rând, nici nu vorbesc de identitatea națională sau altceva. E ceea ce ne unește.”, a menționat Pirkka Tapiola.

Lipsa unei identități determină cetățenii moldoveni să aibă așteptări mai mari vis-a-vis de forțele externe, precum Rusia, UE sau state membre ale UE, decât față de forțele politice interne.

„În lipsa acestui „noi” care trebuie edificat între cetățeni, fiecare având experiențe personale foarte diferite, identificări de sine diferite și așa mai departe, există așteptarea că altcineva va veni și va prelua grijile, fie că vorbim de Rusia, de Uniunea Europeană sau de un membru aparte al UE. Că cineva din afară, cumva, poate veni și prelua responsabilitatea”, notează Pirkka Tapiola.

Diplomatul accentuează că „o mână de ajutor poate să vină și din afară” și că UE sprijină, oferă finanțări și sfaturi, dar „restul trebuie să vină din interior”. 

Menționăm că Ambasadorul UE în Republica Moldov, Pirkka Tapiola, nu cunoaște limba română (una dintre limbile oficiale a Uniunii Europene). În schimb, cunoaște limba rusă, iar la întâlnirile cu cetățenii și oficialii Republicii Moldova, discuțiile au loc în limba rusă.

RUSOFÓN, -Ă adj = (vorbitor) de limbă rusă.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *