Astăzi 24 August 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 13:27
Abonamente

Actualitate 12 August 2017, ora 23:15

ANALIZĂ / Kremlinul a decis să acopere eșecul politicii sale coloniale prin intermediul PR-acțiunilor pompoase la aniversări de... „eliberări“

Marime Font

Kremlinul a deschis sezonul de „pelerinaj” în teritoriile ocupate, ca urmare a călătoriei, fără succes, a lui Rogozin, în Moldova. Rogozin cunoștea foarte bine faptul că guvernul Moldovei îi va expulza (alunga) din aeroportul Chișinău pe „imperialiștii” ruși, care se vor aduna la o băută cu ocazia a 25 de ani de ocupare a Transnistriei. 

De aceea, și „carcasa” Rogozin a decis să se pretindă o „matahală” de pasager obișnuit și așa să zboare până la Chișinău, unde, la ieșire, trebuia să-l ia, în coloana sa de mașini, „țarul“ Dodon și să-l ducă la Tiraspol. Plan genial, gândit de Rogozin și FSB: poliția moldovenească împotriva „țarului” nu va merge. Dar - a mers! Serviciile de securitate ale Moldovei și României au rupt planul ingenios al FSB și, la intrarea în spațiul aerian al României, au întors avionul din drum. În loc să-l lase pe Rogozin în cel mai apropiat aeroport din Budapesta și... să-și continue zborul, aeronava a întors spre Minsc, pentru o a doua rundă și așa s-a „născut”... „lațul lui Rogozin“. Ofensat, Rogozin a urlat lung și mult, despre ticăloși... despre femei, copii. Nimic nou sub soare - soldaților imperiului lui Ginghis Han, de asemenea, le plăcea să se ascundă în spatele femeilor și al copiilor, care erau puși la înaintare la asaltul fortificațiilor. Banda internațională a Kremlinului, care a confiscat 1/9 din uscat, rămâne fidelă acestei tradiții.

Rogozin a amenințat că va pedepsi teribil Moldova și România, pentru un astfel de tratament față de persoana sa și lipsa de respect față de imperiu, dar, în mod neașteptat, a descoperit că nu se poate face nimic. România, încă din perioada lui Ceaușescu, caută să nu aibă treburi comune cu Kremlinul, de aceea este dificil să o pedepsești.Pedepsirea Moldovei - o pierdere. Kremlinul de mult îi seduce pe moldoveni cu promisiuni că le va cumpăra merele și vinul, dar cu o condiție: că ei îl vor asculta și, în timp, se vor întoarce în brațele lui. „Țigăniții“ de moldoveni, cum îi numește Rogozin - negociază, tranzacționează: este posibil... să vă vindem și vinul și merele, dar în Imperiu să nu ne mai întoarcem? Ori ne prefacem că ne gândim la o întoarcere, revenire? A doua opțiune, în Moldova... îi mulțumește pe mulți. Dacă rușii pot mânca mere numai la gândul că ele au fost recoltate din livezile imperiului și că numai datorită conducerii lor ingenioase și atente, proștii de moldoveni cresc meri și fac vinuri, să-i ia naiba. Moldovenii nu sunt supărăcioși, cu anecdotele sovietice despre ei s-au deprins demult, ei se bazează pe faptul: să spună și să gândească rușii ce doresc, numai să nu fie chiar porci, să nu uite să plătească pentru vin și mere.

Dar Kremlinul nu acceptă această șmecherie... sovietică. Kremlinul cere ca moldovenii în mod activ și cu mare entuziasm să se vrea iar în imperiu... ca să hrănească și să adape Moscova. Moldovenii, în mod special, nu prea vor să trăiască după schema și regimul Kremlinului, așa că Moscova, periodic, îi pedepsește, nu le cumpără merele și vinul. În Moldova deja s-au deprins cu acest lucru și-și vând merele utilizând marca „Fabricat în Transnistria” sau în Belorusia, fapt ce la Moscova se cunoaște destul de bine și... se tace. Pedepsirea moldovenilor, în epoca sancțiunilor, nu este profitabilă Moscovei - iar lui Dodon îi va scădea... ratingul. Va trebui să fie pedepsiți și femeile și copiii Rusiei, la care, zi și noapte, încontinuu se gândește Rogozin - să transporte mere și vin din Chile și Argentina; e mult mai scump decât din Moldova. Subvenționarea unor astfel de transporturi din Fondul Național de Protecție al Rusiei nu se mai poate, el s-a epuizat, iar din 1 august a fuzionat cu fondul de rezervă al țării. Putin nu a mai declarat cu patos: „Nu există bani, dar voi rezistați“ și, în tăcere, a semnat un decret ca ambele fonduri să fuzioneze realmente până în februarie 2018 și... s-a dus în Tuva... la pescuit. Dar Rogozin deja reușise, în numele Kremlinului, să declare pedepsirea exemplară a Moldovei.

Kremlinul, acum, este într-o situație idioată: a amenințat că va veni cu pedeapsa, dar „nakazalka” n-a mai... avansat. Prin urmare, penalul Rogozin, ca să nu se umfle până la înălțimea... independenței, a fost trimis în Crimeea să însoțească faldurile lui Medvedev, cel care, în Kremlin, e numit „Navalny”, adică „băiatul de biciuit“. Pentru Rogozin, acest lucru este o scădere în status și o rușine. Lui Dodon i s-a ordonat să depună o scrisoare-petiție cu gând bun pentru omul simplu, în numele lui și al tuturor moldovenilor, că ei, chipurile, nu sunt vinovați că un guvern oarecare al Moldovei l-a declarat pe Rogozin persona non grata și că... smeriți, cer ca Moldova să nu fie pedepsită, pentru această... faptă urâtă. „Balada omului simplu“ a lui Dodon, începând cu data de 5 august, este plimbată pe toate fluxurile de știri. Kremlinul va lua o mică pauză și... va ierta Moldova: că doar nu va refuza iar să-i cumpere vinul și merele! Gazul, pentru Moldova, tot nu-l vor sista, căci României i-ar plăcea mult să vândă gaz, Moldovei - Gazpromul Rus de trei ani se chinuiește să nu îngăduie acest lucru; nu se poate să le faci un astfel de cadou românilor... „fasciști”.

Toată pedeapsa se va termina cu un speech al Moscovei despre guvernul rău al Moldovei și minunatul ei popor, căruia i s-a făcut tare dor de „nacialnicii” (conducătorii) de la Moscova.

Kremlinul e constrâns: încearcă să nu-și arate prea tare colții și, astfel, să-și maximalizeze punctele de sprijin în teritoriile ocupate. Anume pentru asta, a lansat o serie de turnee propagandistice pe pământurile ocupate. Rogozin a încercat să zboare în Transnistria, pe Medvedev l-au trimis în Crimeea pentru a consolida convingerea că bani Kremlinul... are, singura problemă este la înșiși „crâmcenii”, care nu se pricep să-i folosească. Putin și-a anunțat o vizită în Abhazia chiar în ziua invaziei trupelor Federației Ruse în Georgia, deși data nu este nici „rotundă“, nici „pătrată“.

Dar, mai întâi, a decis să zboare în Tuva. Nu din cauza faptului că în râul Moscova nu mai este pește, ci din cauza situației politice de acolo și a istoriei Tuvei (Tâva), care 25 de ani a existat, de drept, ca stat suveran și a fost încorporată în Uniunea Sovietică abia în 1944. În mica Tuva, cu o populație de numai 318 000 de locuitori, rușii reprezintă doar aproximativ 10% și, judecând după încăierarea în masă din orășelul Elani (regiunea Ural), din data de 3 august, dintre 60 de militari pe contract din Tuva și soldații garnizoanei locale, atitudinea față de ruși este negativă.
Teoretic, Tuva este prima din grupa regiunilor candidate la retragere... din Federația Rusă. Ieșire facilitată de istoria sa - nu este stat fondator al Uniunii Sovietice - ca RSFSR, Ucraina, Belarus și Federația Transcaucaziană, de aceea aceste trei state, în Pădurea Bialowieza, în 1991, legitim au repudiat Uniunea Sovietică. Dar Tuva, în statutul său istoric și juridic, este unul dintre partenerii egali, care s-a alăturat membrilor fondatori. Trimiterea la legătura cu ierarhia imperială a popoarelor din Uniunea Sovietică nu poate fi luată în considerare. Ieșirea este, de asemenea, facilitată de granița comună cu Mongolia și de proximitatea cu China, care poate promite investiții și protecție militară Tuvei. În cazul că va dori să iasă din Federația Rusă. Un astfel de tratat împotriva Chinei, în 1921, Tuva a încheiat cu RSFSR, și acum își poate schimba aliatul. Probabil China deja a făcut neoficial aceste propuneri de gestionare politică a Tuvei - imperialii ruși încă din 2016 au început a claxona despre posibilele „ruperi“. Deci, Putin nu a zburat pentru știuci, ci pentru a le șopti la ureche „tuvinților”... promisiuni de bani și de preferințe.

Vizita lui Putin în Abhazia, de asemenea, nu-i numai de aparență, ci... o mișcare politică internă a Kremlinului, pentru a dezamorsa tensiunile din regiune. Cerințele Abhaziei către Moscova de a investi în regiune, din 2014 încoace, se aud tot mai clar, în acest timp, însă, Kremlinul este nevoit să manevreze între conflictele locale și stingerea valurilor de nemulțumire față de Moscova. După nouă ani de ocupație este evident - Moscova nu și-a îndeplinit niciuna dintre promisiunile sale făcute locuitorilor Abhaziei. Abhazienii au pierdut nu numai material în comparație cu Georgia, dar, de asemenea, sunt dați la o parte din posturile administrative în favoarea rușilor, iar în viața economică, a armenilor. Limba lor este înlocuită cu cea rusească și abhazii au devenit niște „dzhigits” de teatru, despre care, conform tradiției sovietice, își amintesc doar la aniversările de „eliberare“ a lor de sub „jugul“ georgian.

În prezent, Kremlinul a decis să acopere eșecul politicii sale coloniale prin intermediul PR-acțiunilor pompoase la aniversări de... „eliberări“. În Crimeea, spectacolul e aproape constant pe întreaga perioadă de ocupație, iar în Transnistria și Abhazia s-a hotărât ca deprimatul public să fie resuscitat prin acțiuni la „nivel înalt“. Mai presus de Putin... nimic. Mai ales într-o situație... când la un depozit al armatei, mor două fete, turiste din Sankt-Petersburg. Ce căutau turistele la un depozit al armatei rămâne... un mister; probabil, își ridicau nivelul de responsabilitate socială.
Continuarea acestor acțiuni în Federația Rusă ar putea deveni în curând celebrarea multor sărbători: capturarea orașului Kazani, ziua cuceririi Siberiei, căderea Astrahanului, ziua retragerii Vâborgului, reflecție asupra conflictului chukchi - koryak și alte multe „eliberări”. Îndeosebi, prima cucerire a Crimeii și ziua Volgăi, râul rus. Numai rușii persistă, sistematic și ferm, să le insufle și să-i convingă pe toți, că încă din vremurile lui Pușkin de la „glacialele stânci finlandeze până la Colhida de foc“ toate sunt „pământ rusesc“ și periodic efectuează diverse clarificări privind anumite zone, în repertoriul lor poetic și muzical, în funcție de situația politică. Cum se spune:„Pisica știe a cui slănină a mâncat-o“. În caz de eșec, ei cântă cu mândrie: „Nu avem nevoie de țărmul turcesc, nici Africa nu ne trebuie... nouă“. Dar aceasta până când nu află că... atât Angola, cât și Africa pot să le fie de folos pentru ceva...

Atunci când în Europa s-au dezlănțuit revoluțiile naționale, când se formau nații și cădeau imperii, Rusia - „jandarmul Europei”, încerca, se străduia din răsputeri să încetinească aceste procese. De la prăbușire, Imperiul Rus a fost salvat prin „rebranduirea” sa de urgență, cu ajutorul redenumirii sale în Uniunea Sovietică și stabilirea celui de al doilea Imperiu, imperiul comuniștilor ruși. Din 1993, a început perioada celui de al treilea imperiu și, în concepția creștină a istoriei, imperiul trei este semnul distins al Apocalipsei. Dacă omitem mistica creștinismului, este destul de evident: Rusia a rămas în urmă și s-a conservat în dezvoltarea socială la nivelul sistemului de clan imperial.

Evoluția socială a avansat în Occident cu formarea națiunilor din triburi și clanuri, iar la începutul secolului XXI a intrat într-o nouă fază - crearea popoarelor Uniunii Europei. Ucraina, de asemenea, este implicată în acest proces, iar reacția naturală a naționalismului ucrainean este temporară, consecință a expansiunii imperiale a Kremlinului.

Moscova s-a ridicat în calea progresului ca o formațiune reacționar-conservatoare, încercând în epoca industrializării și a globalizării să producă arhaism de peșteră. Așa-numita Federație Rusă, conform tuturor criteriilor, este un cancer pe corpul planetei și este supusă lichidării, atât prin metode chirurgicale, cât și terapeutice. Sunt de preferat... acestea din urmă.

*(pentru cititor: Ucraina nu dă voie avioanelor rusești să treacă prin spațiul lor aerian, de aceea Rogozin a ales acest traseu)

Autor: Serghei Klimovschi, istoric și arheolog


Text tradus din limba rusă de Nina Gonța, scriitoare, traducătoare, Iași, România
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2017, ora: 13:27

Codul Muncii a fost completat pentru a PROTEJA drepturile femeilor însărcinate şi celor care au născut de curând

Codul Muncii a fost completat pentru a PROTEJA drepturile femeilor însărcinate şi celor care au născut de curând

Codul Muncii a fost completat cu prevederi pentru protecția drepturilor femeilor însărcinate şi celor care au născut de curând. Modificările respective vor fi publicate mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 13:15

ULTIMA ORĂ: România cumpără elicoptere și rachete din Franța

România cumpără rachete şi elicopere de la companii franceze. Acordurile se vor semna, astăzi, în prezenţa preşedinţilor Franţei şi României. O altă veste importantă este extinderea contractului de exclusivitate de la 5 la 15 ani între Airbus Helicopters şi IAR...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 13:10

Italia: Ciocniri VIOLENTE între poliție și refugiații de la Roma

Italia: Ciocniri VIOLENTE între poliție și refugiații de la Roma

Forțele de poliție au folosit joi tunuri cu apă și bastoane de cauciuc pentru a dispersa joi refugiații care au ocupat o mică piață din Roma, în apropierea unei clădiri în care se instalaseră în mod ilegal în urmă cu cinci ani și din care au fost evacuați,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 12:49

GALERIE FOTO / Cosmarul Kremlinului DEFILEAZĂ în Ucraina

GALERIE FOTO / Cosmarul Kremlinului DEFILEAZĂ în Ucraina

La parada de la Kiev, desfăşurată cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei au participat militari din țările Alianței Nord-Atlantice (NATO).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 12:45

PERICOL: Cel mai mare asteroid observat de NASA ar putea lovi Pământul peste nouă zile

PERICOL: Cel mai mare asteroid observat de NASA ar putea lovi Pământul peste nouă zile

După spectaculoasa eclipsă totală de Soare, un alt fenomen astronomic important va avea loc la începutul lunii septembrie. Asteroidul Florence va trece pe lângă Pământ la o distanţă de aproximativ 7 milioane de kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 12:39

Mare atenție, mamelor: blestemul de mamă lovește în copiii părinților! Ce este blestemul de mamă și ce consecințe distrugătoare poate avea

Mare atenție, mamelor: blestemul de mamă lovește în copiii părinților! Ce este blestemul de mamă și ce consecințe distrugătoare poate avea

Părintele Antonie Plămădeală susține că cel mai puternic blestem este blestemul de mamă, acesta precizează că trebuie să ne ferim de el ,,ca dracul de tămâie”. Iată ce consecințe nefaste precizează părintele că atrage acest tip de blestem, dar și ce înseamnă el.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 12:36

Dezvăluiri SINCERE, câte clase are Cristiano Ronaldo: „Eu ştiu doar să joc fotbal”

Dezvăluiri SINCERE, câte clase are Cristiano Ronaldo: „Eu ştiu doar să joc fotbal”

Cristiano Ronaldo face în această perioadă obiectul unui proces în care e anchetat pentru fraudă fiscală, fiind acuzat că nu a plătit taxe în valoare de aproximativ 15 milioane de euro pentru veniturile realizate în Spania, iar presa iberică a dezvăluit detalii din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 12:22

FOTO, VIDEO: Militari moldoveni au defilat cu TRICOLORUL RM prin centrul Kievului

FOTO, VIDEO: Militari moldoveni au defilat cu TRICOLORUL RM prin centrul Kievului

Un contingent al Armatei Naţionale a participat joi, 24 august, la parada de la Kiev, desfăşurată cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei. Republica Moldova a participat pentru prima dată la parada militară din Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 12:14

NEWS ALERT /// Bombardiere strategice ruse cu capacitate nucleară, ESCORTATE de avioane militare japoneze și sud-coreene

NEWS ALERT /// Bombardiere strategice ruse cu capacitate nucleară, ESCORTATE de avioane militare japoneze și sud-coreene

Bombardiere strategice ruse cu capacitate nucleară au survolat Oceanul Pacific, Marea Japoniei, Marea Galbenă și Marea Chinei de Est, ceea ce a determinat Japonia și Coreea de Sud să-și ridice de la sol avioane militare pentru a escorta aparatele de zbor ruse, a anunțat joi Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 12:08

Cum se circulă la frontieră în timp real

Cum se circulă la frontieră în timp real

Poliția de Frontieră vă informează că la ora actuală sunt puncte de trecere cu circulația îngreunată din cauza traficului intensificat, unde media timpului de așteptare depășește 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 12:06

Cartea „Blocaţi în labirint” este lansată ASTĂZI la Soroca

Cartea „Blocaţi în labirint” este lansată ASTĂZI la Soroca

Joi, 24 august, sorocenii sunt așteptați la lansarea cărții ”Blocați în labirint”, semnată de este George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Aceasta este prima carte a autorului și reprezintă o radiografie a vieții Republicii Moldova, de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 12:03

De ce și-a asasinat Kim Jong-un fratele și unchiul. Atacul SECRET pe care l-ar fi plănuit aceștia cu China

De ce și-a asasinat Kim Jong-un fratele și unchiul. Atacul SECRET pe care l-ar fi plănuit aceștia cu China

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un ar fi ordonat execuția unchiului său, în decembrie 2013, după ce ar fi aflat că Jang Song-thaek îi propusese Chinei să susțină o lovitură de stat în Coreea de Nord, prin care să îl înlocuiască la putere pe Kim Jong-un cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 11:59

Când vine bărbatul tău acasă, să iei o înghiţitură din această apă. S-o păstrezi cu grijă în gură şi apoi vei vedea minunea

O femeie, mergând la o mănăstire, se plânse unui părinte îmbunătăţit de bărbatul ei, zicând:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 11:49

Dacă vezi aceste semne pe ușa ta, șterge-le imediat și sună URGENT la poliție

Dacă vezi aceste semne pe ușa ta, șterge-le imediat și sună URGENT la poliție

Hoții au din ce în ce ai multe tehnici pentru a sustrage bunuri de preț din casele oamenilor și a rămâne basma curată. Recent, poliția din Chili a descoperit o serie de simboluri pe care hoții le desenau pe ușile caselor. Astfel, în funcție de cât de ușor putea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 11:47

NEWS ALERT / Un cartier din Amsterdam a fost evacuat, după ce a fost găsită o grenadă (VIDEO)

Un cartier din Amsterdam a fost evacuat, după ce o grenadă a fost găsită în zonă. Poliția a fost alertată de oamenii care măturau străzile din centrul orașului, relatează RTL.be.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 11:44

FLASH /// Ucraina impune noi condiții pentru rușii care vor să intre în țară

Guvernul Ucrainei va publica decizia cu privire la condițiile de intrare în țară pentru cetățenii din Rusia, oarecum similare cu cele pe care UE le cere pentru cetatenii ucraineni, scrie „Kommersant”, care citează mai multe surse din guvernul si parlamentul Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 11:40

ÎNCOTRO? / Dodon REFUZĂ să spună DE UNDE ARE BANI pentru artiști de lux din F. Rusă (VIDEO)

Preşedintele Igor Dodon evită să spună de unde a luat bani pentru a organiza concertul grandios în Piaţa Marii Adunări Naționale, din această seară. Acesta spune că evenimentul nu presupune cheltuieli, iar artistul rus cu care se laudă – Grigori Leps – a venit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 11:21

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei: 80 de case au fost DISTRUSE de separatiști în Donețk

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei: 80 de case au fost DISTRUSE de separatiști în Donețk

Armata rusa hibrid după anexarea din Crimeea a invadat Ucraina în Donbass. Războiul rus-ucrainean în unele regiuni din Donețk și Lugansk a durat mai mult de doi ani. Încălcând dur acordul de la Minsk, soldați și mercenari ruși nu opresc lupta. Kremlinul a reușit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 11:16

Dovada că Aliona Mandatii minte! Vicepreședintele PPDA încearcă să întoarcă pe ascuns datoria care se jură că nu există (DOC)

Datoria de peste trei milioane de lei a vicepreședintei PPDA Aliona Mandatii către mai mulți parteneri de afaceri, pe care aceasta o neagă vehement în public, există, iar acest lucru e confirmat chiar de subalterna lui Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Afaceri 24 August 2017, ora: 11:15

Cum să porneşti o afacere FĂRĂ BANI în şapte paşi

Cum să porneşti o afacere FĂRĂ BANI în şapte paşi

Anul trecut, 310 din 100.000 de oameni au pornit propria afacere în fiecare lună în Statele Unite, potrivit Kauffman Index of Startup Activity 2017. Cei mai mulţi antreprenori pornesc afacerile pentru că sesizează o oportunitate nu din necesitate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 11:08

Moscova critică dorința R. Moldovei a discuta la ONU retragerea trupelor rusești din țara noastră

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzea, a criticat demersul autorităților moldovenești prin care solicită includerea în agenda următoarei sesiuni a A Adunării Generale a Națiunilor Unite a subiectului privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 10:49

Cele zece sfaturi ale unei educatoare pentru părinţi

Cele zece sfaturi ale unei educatoare pentru părinţi

O mămică din România, care este și educatoare, are câteva sfaturi pentru mămici!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 10:23

FĂRĂ COMENTARII /// Dodon se MÂNDREȘTE cu domnitorul român Mihai Viteazul care a făcut PRIMA UNIRE

FĂRĂ COMENTARII /// Dodon se MÂNDREȘTE cu domnitorul român Mihai Viteazul care a făcut PRIMA UNIRE

Igor Dodon a filmat un videoclip în care felicită Republica Moldova cu 26 de ani de independență. „Istoria noastră este și ea un motiv de mândrie. Avem domnitori ai Moldovei care au lăsat exemple uimitoare de sacrificiu și patriotism. Important e ca astăzi să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 10:21

FLASH /// Companiile străine sabotează lucrările de reabilitare a drumurilor?

FLASH /// Companiile străine sabotează lucrările de reabilitare a drumurilor?

Compania portugheză MSF Enghenharia SA ce s-a angajat să reabiliteze două segmente a drumului naţional R14, între Bălți şi Sărăteni, continuă să încalce prevederile contractuale şi a planului de acţiuni, anunţă Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 10:18

Cum vor fi desenate hotarele circumscripțiilor uninominale din Republica Moldova

Cum vor fi desenate hotarele circumscripțiilor uninominale din Republica Moldova

Guvernul încă nu știe cine vor fi oamenii care vor trasa hotarele circumscripțiilor electorale uninominale în care se vor alege 51 de deputați la următoarele alegeri parlamentare. Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente nu a fost creată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 10:10

SCANDAL LA TIRAPOL /// Un bancher DEZVĂLUIE de unde are BANI pentru salarii administrația separatistă

SCANDAL LA TIRAPOL /// Un bancher DEZVĂLUIE de unde are BANI pentru salarii administrația separatistă

Naţionalizarea Tiraspromstroybank a oferit autorităţilor de la Tiraspol acces la circa 50 de milioane de dolari (800 de milioane de aşa-zise ruble transnistrene), deţinute de bancă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 09:57

O nouă monedă în zona euro. Poziția Bruxelles-ului

O nouă monedă în zona euro. Poziția Bruxelles-ului

Comisia Europeană a reacționat, miercuri, la ideea unei monede paralele cu euro, susținută de fostul premier italian Silvio Berlusconi, informează Agerpres. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 August 2017, ora: 09:54

Centenarul Roșu: De la utopia socialistă, la eşecul comunismului şi destrămarea Pactului Varşovia (I)

Centenarul Roșu: De la utopia socialistă, la eşecul comunismului şi destrămarea Pactului Varşovia (I)

Ideologia socialistă, reacţie la capitalismul considerat abuziv, a asumat construirea unei societăţi cu principii marxiste precum dispariţia claselor sociale şi atingerea utopiei comuniste, devenind model totalitar, cu un stat sovietic represiv ce a exportat doctrina în Europa de Est,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 09:39

Bolșevicii lui Voronin amenință cu PROTESTE pentru a găsi capul lui LENIN

Bolșevicii lui Voronin amenință cu PROTESTE pentru a găsi capul lui LENIN

Comitetul Central al Partidului Comuniștilor cere de la MAI și Procuratură, „în mod ultimativ”, să se lămurească cu situația în jurul demontării monumentului fostului lider bolșevic, Vladimir Lenin, în orașul Fălești, și să stabilească autorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:56

Separatiștii au trimis o NOTĂ DE PROTEST. Ocupanții sunt supărați FOC pe controlul vamal-comun între RM - Ucraina

Separatiștii au trimis o NOTĂ DE PROTEST. Ocupanții sunt supărați FOC pe controlul vamal-comun între RM - Ucraina

Reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev au avut o întrevedere la Bender miercuri, 23 august, la care au asistat și reprezentanţii mediatorilor şi ai observatorilor din cadrul formatului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:46

SCANDALOS /// Rușii își fac de cap și promovează deschis ANULAREA Declarației de Independență, a Imnului și a Constituției RM

SCANDALOS /// Rușii își fac de cap și promovează deschis ANULAREA Declarației de Independență, a Imnului și a Constituției RM

„Teoriile” politologului Valeriu Ostalep sunt tirajate pe larg de presa finanțată deschis de Moscova, acesta militează pentru anularea Constituției și Declarației de Independență a R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:44

Facebook începe lupta cu TERORISMUL // Cum își va proteja utilizatorii

Facebook începe lupta cu TERORISMUL // Cum își va proteja utilizatorii

 Facebook a anunțat recent că va implementa o schimbare importantă pentru utilizatorii din întreaga lume! .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:30

Descoperire ȘOCANTĂ după 19 ani de căsătorie. S-a însurat cu un alt bărbat

Descoperire ȘOCANTĂ după 19 ani de căsătorie. S-a însurat cu un alt bărbat

După 19 ani de căsnicie, Jan, un belgian în vârstă de 64 de ani, a aflat că soţia sa a fost, de fapt, născută bărbat. Acum, acesta caută cu disperare să anuleze căsătoria.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:24

Ce se întâmplă cu sănătatea ta dacă dormi în fiecare noapte pe partea stângă

Ce se întâmplă cu sănătatea ta dacă dormi în fiecare noapte pe partea stângă

Atunci când dormi pe partea stângă, organele tale funcționează mult mai bine. Printre alte beneficii, această poziție de somn ajută la îmbunătățirea circulației și a digestiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:24

Polonia va investi 55 miliarde de dolari pe următorii 15 ani pentru APĂRAREA de Rusia

Polonia va investi 55 miliarde de dolari pe următorii 15 ani pentru APĂRAREA de Rusia

Polonia va aloca un buget suplimentar de 200 de miliarde de zloți (55 miliarde de dolari) pe următorii 15 ani pentru modernizarea forțelor sale armate, în contextul amenințărilor în creștere din partea Rusiei, a indicat ministrul adjunct al apărării, Tomasz Szatkowski, pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:23

Gruparea teroristă Stat Islamic ameninţă Spania cu noi ATENTATE

Gruparea teroristă Stat Islamic ameninţă Spania cu noi ATENTATE

Gruparea teroristă Stat Islamic a salutat atentatul cu camioneta la Barcelona, soldat cu 13 morţi, şi a îndemnat la noi atacuri în Spania, relatează news.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:19

Dacă observați asta pe raft, anunțați imediat angajații! Cum să alegi corect fructele și legumele

E atât de plăcut când fructele și legumele pe care le cumperi sunt proaspete și delicioase! Dar de multe ori distribuitorii nu ne oferă tocmai cele mai bune produse, iar noi ne dăm seama de asta abia acasă, când începem să le consumăm.De aceea e foarte important...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:14

EVENIMENT /// Bookfest revine în FORȚĂ la Chișinău. EDITURA TIMPUL va participa cu 5 titluri

EVENIMENT /// Bookfest revine în FORȚĂ la Chișinău. EDITURA TIMPUL va participa cu 5 titluri

Salonul de Carte Bookfest revine la Chişinău, în perioada 30 august – 3 septembrie, la Pavilionul Central al complexului expozițional Moldexpo.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:10

Un bărbat a fost ATACAT de un urs în România

Un bărbat a fost ATACAT de un urs în România

Cioban atacat de urs, în judeţul Prahova. Bărbatul de 24 de ani era cu oile la păscut în apropierea localităţii Secăria.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 08:03

TRAFIC la frontieră // Cât vei sta în vamă dacă pleci sau intri în RM

TRAFIC la frontieră // Cât vei sta în vamă dacă pleci sau intri în RM

Poliția de Frontieră vă informează că la ora actuală sunt puncte de trecere cu circulația îngreunată din cauza traficului intensificat, unde media timpului de așteptare depășește 30 de minute

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 07:54

24 august în ISTORIE /// 1865 - S-a născut Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (d. 1927), rege al României 1914 - 1927

24 august în ISTORIE /// 1865 -  S-a născut Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (d. 1927), rege al României 1914 - 1927 Foto: Monumentul lui Ferdinand I din Chișinău

Majestatea Sa Ferdinand I, Rege al României, Principe al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 24 august 1865, Sigmaringen - d. 20 iulie 1927, Sinaia--Castelul Peleș) a fost rege al României din 10...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 07:52

SUSPECT // Ambasador rus găsit MORT la reşedinţa sa din Sudan

SUSPECT // Ambasador rus găsit MORT la reşedinţa sa din Sudan

Ambasadorul rus în Sudan Mirgaias Şirinski a fost găsit mort miercuri, în piscina reşedinţei sale, la Khartoum, au anunţat oficiali sudanezi, îndepărtând imediat orice pistă criminală, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 07:50

Un PAHAR de vin sau bere pe zi reduce riscul unui deces precoce, potrivit unui nou studiu

Un PAHAR de vin sau bere pe zi reduce riscul unui deces precoce, potrivit unui nou studiu

Un pahar de vin sau bere pe zi poate ajuta oamenii să trăiască mai mult, potrivit noilor cercetări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 07:42

NINSOARE în luna august. Stratul de ZĂPADĂ măsoară 3 centimetri

NINSOARE în luna august. Stratul de ZĂPADĂ măsoară 3 centimetri

Temperaturile scăzute din ultimele ore au adus un strat de peste 3 centimetri de zăpadă pe versantul Pietrosul (2.100 metri) din Munţii Pietrosul Rodnei, a declarat primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2017, ora: 07:33

UTIL // De ce este bine să pui un cleşte de rufe la ventilatorul maşinii

UTIL // De ce este bine să pui un cleşte de rufe la ventilatorul maşinii

O imagine cu un cleşte prins de grila de aerisire a unei maşini face furori pe internet. Care este secretul din spatele acestui truc? 

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 24 August 2017, de Marin Basarab

Societatea urii

Societatea autohtonă este un ghemotoc plin de ură, ură care mocnește, se aprinde, și apoi explodează în adevărate tragedii umane.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 August 2017, de Octavian Țâcu

Politici etnolingvistice: experiențe europene (II)

Modelul lingvistic nord-irlandez deschide perspectiva unui studiu asupra altor regiuni din Europa, în care încurcăturile istorice au născut societăți multiculturale, greu de împăcat etnolingvistic. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 August 2017, de Moni Stănilă

„După roadele lor îi veți cunoaște”

„După roadele lor îi veţi cunoaşte. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?” (Matei 7; 16) – spune Iisus Hristos despre cei care vin să învețe și să proorocească.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 August 2017, de Silviu Tănase

Președintele conduce un partid extremist

Se vorbește mult despre polarizarea societății din R. Moldova, fără a se spune explicit care sunt subiectele care o divizează.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 23 August 2017, de Dorin Galben

M-am născut odată cu Republica Moldova. Eu am ajuns ziarist, dar ea curvă

Când în 1991 oficialii de la Chișinău încercau să obțină suveranitatea Republicii Moldova, eu încă sugeam degetul mare la mama în burtă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 August 2017, de Pavel Păduraru

Geniile zilelor noastre: între talent, paranoie și sânge menstrual

Prin 2002, când fondasem prima revistă culturală online din RM, „Lolocur”, apreciată de nume notorii ale literaturii române, precum ar fi Matei Vișniec sau Paul Goma, aveam pe site și o rubrică „Anchetă LOLO”, prin care îi încercam de minte pe acei membri ai...

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 August 2017, de Moni Stănilă

Omul ce nu știe contestă

În unele zile mă așez în fața laptopului cu gândul să scriu și „altceva”.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 August 2017, de Dan Nicu

Propaganda de război a Rusiei vrea să treacă Prutul prin Chişinău

Un post tv din Republica Moldova care retransmite principalele emisiuni de propagandă ale oficinelor ruseşti care fac parte din trustul oficial de la Moscova, „Rossia Segodnya/Rusia astăzi”, vrea să se extindă pe piaţa media din România, deschizându-şi o clonă peste Prut. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 18 August 2017, de Ana Gabor

Să nu ne lepădăm!

„România nu are nevoie de noi”, „Românii nu ne iubesc”, „Moldovenii nu sunt români”. Mituri! 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 August 2017, de Răzvan Munteanu

Neutralitatea nu mai este o soluție. Înțelege oare Chișinăul acest lucru?

Luna septembrie reprezintă un test pentru securitatea europeană, iar asta pentru că după ce Rusia și Belarusul vor pune în practică exercițiul militar Zapad-17, suspectat de NATO că ar reprezenta o posibilă acțiune mascată de agresiune a statelor baltice sau a Ucrainei, un alt exercițiu militar va...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 August 2017, de Moni Stănilă

Ne obișnuim cu răul

Săptămâna trecută am fost un weekend în Ucraina. Multe din cele observate de acolo m-au pus pe gânduri. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 17 August 2017, de Ana Marchitan

Despre rușinea de a fi născut în Republica Moldova

La sfârștitul anilor '90 migrația cetățenilor din Republica Moldova a luat amploare. 

() Citeşte tot articolul


 Cele mai citite articole Timpul.md