CSI / Rusia

Analiză EUobserver: Vladimir Putin, marele perdant al războiului din Ucraina

Armistițiul din Ucraina poate eșua în orice moment, iar dacă rezistă apare întrebarea: cine a câștigat? În termini militari, răspunsul pare clar: liderul rus Vladimir Putin.

În martie, armata rusă a anexat Crimeea. Președintele Ucrainei Petro Poroșenko le-a cerut liderilor Uniunii Europene și ai Alianței Nord-Atlantice arme. Ei au afirmat că ”nu există soluție militară la acest conflict”.

Invazia rusă și lipsa sprijinului occidental au determinat Ucraina să semneze cu separatiștii din est ”acordul de la Minsk” – un plan de pace din 12 puncte. Acesta reprezintă, în schimb, o șansă pentru autoproclamatele republici Donețk și Lugansk să devină, de facto, state, aspect care ar împiedica timp de decenii Ucraina să adere la UE sau la NATO.

Documentul de la Minsk le oferă liderilor separatiști – Aleksandr Zaharcenko și Ihor Plotnițki, ”prim-miniștrii” Donețkului și Luganskului – un aer de legitimitate.

Joia trecută ei erau ”teroriști”. Vineri au devenit cosemnatari ai unui document parafat de Rusia, Ucraina și OSCE.

Referitor la trupele rusești, pe hârtie acestea nu există. Prin urmare, nimeni nu trebuie să le ceară unor soldați ”inexistenți” să ia parte la procesul de pace. Cu forțele sale la fața locului, Putin poate invada și alte părți din Ucraina. Pe de altă parte, ocuparea unui stat întreg este cu mult mai costisitoare decât ocuparea unei părți strategice. Mai ales dacă obiectivul fixat – menținerea Ucrainei în afara alianțelor occidentale – este realizat.

Pe de altă parte, revoluția pro-UE din Ucraina, care a angrenat aproximativ un million de cetățeni, ce au ieșit în stradă, arată că țara nu a fost a lui Putin. ”Putin mușcă cee ace poate să înghită”, mai scrie EU Observer.

Aici începe o muncă grea: transformarea a ceea ce a rămas din Ucraina într-un ”stat european”, în termini de bună guvernare, va lua mult timp.
Oligarhii ucraineni nu vor facilita acest proces: Tetian Ciornovil, un reporter ales la conducerea biroului anti-corupție, a renunțat la acest post afirmând că activitatea sa era ”imposibilă”.

Nici Putin nu va facilita acest demers proeuropean. Ratificarea Acordului de Asociere cu UE de către Ucraina va urgenta embargoul rusesc asupra comerțului cu Ucraina. În această iarnă am putea asista la o criză a gazului. Putin are pârghii de influență asupra Kievului. Unul dintre oamenii săi, Viktor Medvedciuk, este destul de influent în Ucraina. Cancelarul german Angela Markel a afirmat recent că Rusia trebuie să decidă împreună cu Ucraina asupra modului de implementare a Acordului de Liber Schimb cu UE.

În aceste condiții, Poroșenko ar putea avea aceeași soartă ca și conducerea de după Revoluția Portocalie din 2004.

Pe de altă parte, EU Observer arată că prețul plătit de Putin pentru această ”victorie” este prea mare și a fost achitat de soldații ruși morți și de familiile lor.

Dar majoritatea rușilor nu vor afla acest preț pentru că trăiesc într-un stat autoritar, în care societatea civilă și presa liebră sunt asediate.
Ce primește în schimb Putin? Modernizarea părții de est a Ucrainei, distrusă acum, va necesita miliarde de euro. Viitorul Crimeii, fără turism și apă potabilă sau electricitate, se conturează sumbru.

Dar protocolul de la Minsk vorbește de un ”program economic de revigorare și restaurare a regiunii Donbas”, ceea ce ar putea face ca banii europeni și ucraineni să fie direcționați pentru reconstruirea zonelor ocupate de Rusia.

Ce va urma? Orice s-ar întâmpla, întrebarea ”cine a câștigat războiul din Ucraina” este una greșită. Adevărul este că toți au pierdut. Civilii din avionul Boeing doborât deasupra Ucrainei, 2,600 de ucraineni și cine mai știe câți ruși și-au pierdut viața. Ucraina a pierdut teritorii. UE și NATO au pierdut credibilitate. Dar Putin va apune în istorie drept cel mai mare perdant: el a pierdut șansa de a transforma Rusia, una dintre cele mai bogate națiuni din lume din perspectiva resurselor natural și a culturii, într-un loc de trai decent, concluzionează publicația.

Sursa: euobserver.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *