Astăzi 22 Septembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 22:07
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Politică 19 Mai 2017, ora 14:27

Andrian Candu a îndemnat țările europene să-și unească eforturile pentru combaterea propagandei rusești

Marime Font

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, îndeamnă țările europene să-și unească eforturile în lupta cu propaganda rusă. Declarații în acest sens au fost făcute de el în ajun, în cadrul Summit-ului președinților de parlamente din Europa Centrală și de Est, care se desfășoară la Varșovia.

 În cadrul discuțiilor interparlamentare referitor la respingerea „pericolului hibrid" din partea presei ruse, Candu a declarat că țările trebuie să facă un schimb de experiență în această problemă.

„Putem vorbi despre chestiuni mondiale, paneuropene, despre migrațiune, terorism, dar, în același timp, în regiune sunt țări care se confruntă deja cu probleme. De exemplu, în Ucraina este un război hibrid. Desigur, acest lucru este legat de mass-media și de influența asupra lor: informații false, dezinformare, propagandă. Vedem că toate acestea influențează asupra societății și situației din țară", a spus speakerul moldovean.Potrivit lui Andrian Candu, este necesară o soluție pentru această problemă, căci „Federația Rusă folosește aceasta pentru a se implica în afacerile interne ale altora”.

„Încercăm să găsim o soluție pentru această problemă, care este foarte acută în țara noastră. Desigur, ar fi mai simplu să interzicem difuzarea anumitor posturi de televiziune, dar atunci vor apărea subiecte de discuții cu Consiliul Europei, care spune că aceasta este o încălcare a libertății de exprimare", a mai spus el.

Andrian Candu a vorbit despre experiența Republicii Moldova, care ar încerca să soluționeze această problemă prin adoptarea unui șir de modificări în legislație. De asemenea, a fost creat un grup de lucru pentru elaborarea unui nou Cod al Audiovizualului, care să includă „noi abordări pentru respingerea propagandei rusești”.

„Am găsit o ieșire din această situație prin promovarea producției autohtone în prime-time. Dar am auzit că țările din regiunea baltică au o anumită experiență în acest domeniu. De aceea, asemenea discuții sunt utile, ele pot oferi posibilitatea de a face schimb de experiență cu alte parlamente și de a găsi cele mai bune soluții pentru protejarea spațiului informațional", susține președintele Parlamentului de la Chișinău.

Amintim că, în cadrul sesiunii curente, Parlamentului a adoptat modificări la Codul Audiovizualului, conform cărora posturile de televiziune sunt obligate să difuzeze în prime-time cel puțin opt ore emisiuni de producție proprie, inclusiv cel puțin șase ore să fie în limba română.
Parlamentul European a aprobat recent Rezoluția „Comunicațiile strategice ale UE pentru combaterea propagandei unor terțe părți”. În document se menționează că Rusia acordă sprijin financiar partidelor și organizațiilor politice de opoziție din țările membre ale UE, folosind factorul relațiilor bilaterale pentru dezbinarea societății. Potrivit rezoluției, principalele amenințări la adresa Uniunii Europene și a partenerilor săi din Europa de Est o reprezintă agenția de presă Sputnik, postul tv RT (Russia Today), fondul Russki Mir (Lumea Rusă) și agenția federală "Rossotrudnichestvo".

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 21 Septembrie 2017, ora: 17:36

UTIMA ORĂ! Minorii vor putea obține cetățenia română odată cu părinții

UTIMA ORĂ! Minorii vor putea obține cetățenia română odată cu părinții Din editia print

Problema cu care se confruntau mai mulți părinți care nu putea redobândi cetățenia română pentru copiii lor minori a ajuns la final. Guvernul României a modificat şi completat astăzi cadrul legal privind acordarea cetăţeniei române, schimbările propuse...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ce înseamnă de fapt toleranța religioasă

Într-un context în care creștinismul tinde să devină marele bau-bau al unei civilizații care nu se mai poate înțelege pe sine și în care musulmanii sunt percepuți victime și călăi în aceeași frază, ajungem să confundăm globalismul cu ideologia (comunistă) a egalizării,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Septembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 Septembrie 2017, de Marin Basarab

Violul este ok

„Violul este ok”, vorbeau sătenii pe la margini de drumuri și prin baruri, și oricum destrăbălata ceea umbla toată ziua beată cu țâțele la vedere, a căutat-o. Iar cei 4 băieți îs gospodari dom-le, muncitori, ce vină au ei că le-a apărut asta în cale?

() Citeşte tot articolul