Astăzi 22 Ianuarie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 15:02
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Politică 19 Mai 2017, ora 14:27

Andrian Candu a îndemnat țările europene să-și unească eforturile pentru combaterea propagandei rusești

Marime Font

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, îndeamnă țările europene să-și unească eforturile în lupta cu propaganda rusă. Declarații în acest sens au fost făcute de el în ajun, în cadrul Summit-ului președinților de parlamente din Europa Centrală și de Est, care se desfășoară la Varșovia.

 În cadrul discuțiilor interparlamentare referitor la respingerea „pericolului hibrid" din partea presei ruse, Candu a declarat că țările trebuie să facă un schimb de experiență în această problemă.

„Putem vorbi despre chestiuni mondiale, paneuropene, despre migrațiune, terorism, dar, în același timp, în regiune sunt țări care se confruntă deja cu probleme. De exemplu, în Ucraina este un război hibrid. Desigur, acest lucru este legat de mass-media și de influența asupra lor: informații false, dezinformare, propagandă. Vedem că toate acestea influențează asupra societății și situației din țară", a spus speakerul moldovean.Potrivit lui Andrian Candu, este necesară o soluție pentru această problemă, căci „Federația Rusă folosește aceasta pentru a se implica în afacerile interne ale altora”.

„Încercăm să găsim o soluție pentru această problemă, care este foarte acută în țara noastră. Desigur, ar fi mai simplu să interzicem difuzarea anumitor posturi de televiziune, dar atunci vor apărea subiecte de discuții cu Consiliul Europei, care spune că aceasta este o încălcare a libertății de exprimare", a mai spus el.

Andrian Candu a vorbit despre experiența Republicii Moldova, care ar încerca să soluționeze această problemă prin adoptarea unui șir de modificări în legislație. De asemenea, a fost creat un grup de lucru pentru elaborarea unui nou Cod al Audiovizualului, care să includă „noi abordări pentru respingerea propagandei rusești”.

„Am găsit o ieșire din această situație prin promovarea producției autohtone în prime-time. Dar am auzit că țările din regiunea baltică au o anumită experiență în acest domeniu. De aceea, asemenea discuții sunt utile, ele pot oferi posibilitatea de a face schimb de experiență cu alte parlamente și de a găsi cele mai bune soluții pentru protejarea spațiului informațional", susține președintele Parlamentului de la Chișinău.

Amintim că, în cadrul sesiunii curente, Parlamentului a adoptat modificări la Codul Audiovizualului, conform cărora posturile de televiziune sunt obligate să difuzeze în prime-time cel puțin opt ore emisiuni de producție proprie, inclusiv cel puțin șase ore să fie în limba română.
Parlamentul European a aprobat recent Rezoluția „Comunicațiile strategice ale UE pentru combaterea propagandei unor terțe părți”. În document se menționează că Rusia acordă sprijin financiar partidelor și organizațiilor politice de opoziție din țările membre ale UE, folosind factorul relațiilor bilaterale pentru dezbinarea societății. Potrivit rezoluției, principalele amenințări la adresa Uniunii Europene și a partenerilor săi din Europa de Est o reprezintă agenția de presă Sputnik, postul tv RT (Russia Today), fondul Russki Mir (Lumea Rusă) și agenția federală "Rossotrudnichestvo".

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 22 Ianuarie 2018, de Răzvan Munteanu

Mass-media și securitatea națională. Lecția Belarusului

„Ucrainizarea” ar putea deveni o amenințare și pentru alte țări din regiune

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md