Astăzi 20 Noiembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 18:38
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Politică 19 Mai 2017, ora 14:27

Andrian Candu a îndemnat țările europene să-și unească eforturile pentru combaterea propagandei rusești

Marime Font

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, îndeamnă țările europene să-și unească eforturile în lupta cu propaganda rusă. Declarații în acest sens au fost făcute de el în ajun, în cadrul Summit-ului președinților de parlamente din Europa Centrală și de Est, care se desfășoară la Varșovia.

 În cadrul discuțiilor interparlamentare referitor la respingerea „pericolului hibrid" din partea presei ruse, Candu a declarat că țările trebuie să facă un schimb de experiență în această problemă.

„Putem vorbi despre chestiuni mondiale, paneuropene, despre migrațiune, terorism, dar, în același timp, în regiune sunt țări care se confruntă deja cu probleme. De exemplu, în Ucraina este un război hibrid. Desigur, acest lucru este legat de mass-media și de influența asupra lor: informații false, dezinformare, propagandă. Vedem că toate acestea influențează asupra societății și situației din țară", a spus speakerul moldovean.Potrivit lui Andrian Candu, este necesară o soluție pentru această problemă, căci „Federația Rusă folosește aceasta pentru a se implica în afacerile interne ale altora”.

„Încercăm să găsim o soluție pentru această problemă, care este foarte acută în țara noastră. Desigur, ar fi mai simplu să interzicem difuzarea anumitor posturi de televiziune, dar atunci vor apărea subiecte de discuții cu Consiliul Europei, care spune că aceasta este o încălcare a libertății de exprimare", a mai spus el.

Andrian Candu a vorbit despre experiența Republicii Moldova, care ar încerca să soluționeze această problemă prin adoptarea unui șir de modificări în legislație. De asemenea, a fost creat un grup de lucru pentru elaborarea unui nou Cod al Audiovizualului, care să includă „noi abordări pentru respingerea propagandei rusești”.

„Am găsit o ieșire din această situație prin promovarea producției autohtone în prime-time. Dar am auzit că țările din regiunea baltică au o anumită experiență în acest domeniu. De aceea, asemenea discuții sunt utile, ele pot oferi posibilitatea de a face schimb de experiență cu alte parlamente și de a găsi cele mai bune soluții pentru protejarea spațiului informațional", susține președintele Parlamentului de la Chișinău.

Amintim că, în cadrul sesiunii curente, Parlamentului a adoptat modificări la Codul Audiovizualului, conform cărora posturile de televiziune sunt obligate să difuzeze în prime-time cel puțin opt ore emisiuni de producție proprie, inclusiv cel puțin șase ore să fie în limba română.
Parlamentul European a aprobat recent Rezoluția „Comunicațiile strategice ale UE pentru combaterea propagandei unor terțe părți”. În document se menționează că Rusia acordă sprijin financiar partidelor și organizațiilor politice de opoziție din țările membre ale UE, folosind factorul relațiilor bilaterale pentru dezbinarea societății. Potrivit rezoluției, principalele amenințări la adresa Uniunii Europene și a partenerilor săi din Europa de Est o reprezintă agenția de presă Sputnik, postul tv RT (Russia Today), fondul Russki Mir (Lumea Rusă) și agenția federală "Rossotrudnichestvo".

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md