Astăzi 24 Noiembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:28
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Politică 17 Iunie 2017, ora 15:45

Andrian Candu: Proiectul va fi votat și sistemul electoral va fi schimbat

Marime Font

Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă privind avizul Comisie de la Veneția asupra proiectului de modificare a sistemului electoral, că proiectul va fi votat și sistemul va fi schimbat. El a adăugat că acest lucru poate fi făcut până la sfârșitul sesiunii legislative.

Potrivit lui Andrian Candu, Comisia de la Veneția a venit cu câteva recomandări tehnice și juridice ce țin de criteriile de formare a circumscripțiilor electorale, votul în regiunea transnistreană și în diasporă, reprezentarea femeilor în politică, pragul electoral, finanțarea campaniilor etc. „I-am asigurat ieri pe toți membrii Comisiei de la Veneția că toate recomandările vor fi examinate amănunțit și dezbătute în Republica Moldova și noi ne angajăm, ne asumăm să îndeplinim recomandările respective”, a declarat oficialul.

Totodată, președintele Parlamentului a declarat că potrivit Comisie de la Veneția, schimbarea sistemului electoral ține de decizia suverană a Republicii Moldova. „În câteva locuri, în opinia Comisie de la Veneția este remarcat acest fapt. Chiar și în cadrul ședinței plenare mai mulți membri ai Comisiei au reiterat că Comisia de la Veneția nu poate impune o țară să aibă un sistem sau altul, poate doar veni cu recomandări”, a declarat Andrian Candu.Referindu-se la consensul invocat de Comisia de la Veneția, Andrian Candu consideră că aceasta înseamnă „largă majoritate și atunci când 74 de voturi din Parlament au decis, asta înseamnă largă majoritate”. „Chiar dacă există opinii de a nu schimba sistemul electoral, pentru noi contează ce vrea majoritatea. Într-o societate cum este cea din Republica Moldova, polarizată, nu vom avea în timpul apropiat unanimitate sau consens pe majoritatea subiectelor de actualitate. Noi considerăm că în Moldova există o largă majoritate care dorește schimbarea sistemului electoral”.

Andrian Candu mai afirmă că acordarea pachetului macrofinanciar de 100 de milioane de euro de către Uniunea Europeană nu este condiționată de renunțarea la schimbarea sistemului electoral. „Pachetul de macrofinanțare, cele 100 de milioane pentru RM, prevăd alte 30 de condiții și nu se referă la schimbarea sistemului electoral”.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Noiembrie 2017, ora: 11:29

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova Din editia print

Aflat la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, organizat la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre invitaţia controversată primită din partea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Întrebat de jurnalişti dacă va onora invitaţia, şeful...

( ) Citeşte tot articolul


Bună Dimineața 24 Noiembrie 2017, de Ana Marchitan

Sexul „anti-Chirtoacă” și politica moldovenească

Declinul Partidului Liberal a început încă la sfârșitul anului trecut. De atunci, pas cu pas, fracțiunea se îndreaptă încet, dar sigur, sper hăul politicii moldovenești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md