Politică

Andrian Candu: „Sistemul mixt a spart monopolul liderilor de partide”

– Care este șansa cea mai mare de realizare a Republicii Moldova ca stat, ca societate? Poate fi considerată integrarea în Uniunea Europeană această șansă și dacă da, considerați că această cale este ireversibilă, chiar dacă numărul mare al euroscepticilor se menține?

– Noi vom reuși, ca stat și ca societate, numai dacă vom începe să credem în propriile forțe și în propria țară. Uniunea Europeană este modelul nostru de dezvoltare. Noi vrem să trăim la fel de bine, sigur, liber și prosper ca în Europa. Mai mult decât atât, noi vrem, iar eu sunt sigur că putem, fi parte a UE. Pentru ca acest lucru să se întâmple mai devreme, trebuie să muncim în continuare cel puțin la fel de intens ca în ultimii doi ani. De asemenea, trebuie să înțelegem că libertatea de expresie presupune și responsabilitate, că toleranța înseamnă să accepți alte puncte de vedere, chiar dacă nu-ți plac, că drepturile tale nu pot fi mai importante decât ale celui de alături, că dacă vrei educație și medicină bună, cel puțin trebuie să plătești impozite și multe alte lucruri importante pe care le învățăm împreună pe această cale de integrare europeană. Deci, dincolo de marile transformări legislative, normative, standarde etc., dincolo de politică și politicieni, avem un fel de-a fi care este apropiat de cel european, dar care pe alocuri necesită ajustări. Aceste ajustări sunt uneori dureroase și cresc numărul euroscepticilor. Totuși, istoria nu cunoaște precedente ca un popor să fi ales un model civilizațional inferior. De asta, da, sunt sigur de ireversibilitatea căii de integrare europeană a Moldovei.

– Ce ar trebui să facă autoritățile pentru a nu admite deturnarea actualului curs? Sunt în stare actualele autorități să facă acest lucru?

– Actuala Guvernare nu va admite deturnarea cursului spre Uniunea Europeană. Mai mult, când politicile adoptate de noi vor fi pe deplin implementate, numărul celor care ar vrea un alt curs de dezvoltare va fi infim. Oamenii s-au convins deja că noi ne respectăm angajamentele și facem tot ce promitem. Dacă nu credeți unui politician, credeți unui tată a trei copii pe care îi cresc aici – Moldova se schimbă și se va schimba în continuare până va ajunge să fie așa cum ne-o dorim, o țară în care vrei să trăiești.

Avem, poate în premieră, o viziune clară a cum trebuie să arate Republica Moldova. Toate reformele și deciziile din ultimii doi ani au un singur obiectiv – să transformăm țara într-un stat prietenos, incluziv și care oferă șanse egale pentru afirmare tuturor locuitorilor săi. Am început cu justiția, pentru că, dacă legea se aplică selectiv, nu este posibilă dezvoltarea țării și garantarea siguranței cetățenilor. Un salt calitativ nou am reușit să facem în lupta împotriva corupției, când am șters granița între mica corupție și corupția mare. Totodată, am redus din reglementările și controalele excesive care încurajau mita și ilegalitățile în raporturile dintre funcționari și business. Am acordat independență procurorilor și judecătorilor, fapt ce a permis începerea unor investigații de rezonanță și condamnarea unui fost premier, precum și urmărirea penală a miniștrilor și altor demnitari din actuala sau fostele garnituri guvernamentale. Am securizat sistemul bancar printr-un pachet de legi care a blocat una din principalele surse de finanțare ilicită pentru mulți politicieni și pretinși oameni de afaceri. Am început reforma administrației publice, pentru că Moldova are nevoie de un aparat birocratic eficient și integru. Am introdus practica cooperării strânse dintre executiv și legislativ, făcând publice și previzibile intențiile și planul de lucru al guvernării pentru oameni. Ne vom concentra în continuare pe creșterea calității vieții. Am creat o bază care permite lansarea de noi afaceri și dezvoltarea celor existente în condiții facilitare pentru că avem nevoie de locuri de muncă bine plătite. Abordăm lucrurile sistemic, deoarece schimbările pe care le facem urmăresc nu doar obiectivul imediat de a îmbunătăți situația, dar țintesc dezvoltarea țării pentru multe decenii înainte.

– Ultima perioadă a fost marcată de mai multe evenimente pe scena politică, cum credeți că va arăta legislativul după alegerile parlamentare din 2018?

– Cred că după alegeri pe reprezentativitatea și legitimitatea Parlamentului nu va mai putea specula nimeni. Parlamentul este o arenă politică, iar schimbarea pe care am făcut-o în sistemul electoral va permite intrarea în politică a unor noi personalități. Chiar dacă este un sistem mixt, monopolul liderilor de partide a fost spart. Cred că am dat o șansă în plus pentru implementarea unui drept fundamental – cel de-a fi ales. Totodată, oamenii vor avea mai multe opțiuni pentru a alege persoana și partidul care să-i reprezinte. Eu și Partidul Democrat credem în oameni și în capacitatea lor de a face alegerea corectă.

– Vă rog să cântăriţi prin prisma obiectivelor Independenţei efectele interne şi externe ale adoptării legii privind schimbarea sistemului electoral.

– Vă pot propune să cântărim prin prisma obiectivelor Independenței efectele interne și externe ale adoptării Legii Procuraturii sau a pachetului de integritate, ori a reformelor din sistemul de pensionare. Este același lucru și impactul este deloc neglijabil în cazul fiecărei legi menționate. Când unii politicieni exagerează și aduc la absurd anumite lucruri, pot să le înțeleg motivația personală, dar nu le voi face jocul. Dacă aș face acest lucru, aș cade pradă speculațiilor oponenților noștri politici despre o pretinsă schimbare a sistemului politic prin modificarea Codului Electoral. Când de fapt, Declarația de Independență, legea prin care țara noastră a obținut numele de Republica Moldova, însemnele de stat și fundamentul sistemului pluripartitism și democratic au fost puse de un Parlament ales pe circumscripții uninominale. Vă amintesc că sistemul electoral proporțional a fost o măsură temporară aprobată într-o situație excepțională, dar care în urma unor jocuri politice s-a transformat în permanență. Alegerile au fost și vor fi libere și corecte, cetățenii au putut și vor putea să aleagă și să fie aleși, oamenii au putut și vor putea liber să-și exprime poziția. Indiferent de miopia politică a unora, Republica Moldova este și rămâne un stat democratic, iar noi, cetățenii acestei țări, suntem și vom rămâne oameni liberi care își administrează țara și soarta conform propriilor alegeri și năzuințe. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *