Actualitate

Anul 2016, cel mai sângeros pentru presă din istoria Afganistanului

Prin acest bilanț, Afganistanul este "a doua cea mai periculoasă țară pentru presă după Siria", a insistat joi președintele AJSC, Najib Sharifi, la prezentarea raportului său semestrial și anual.

În opinia autorilor raportului, acest bilanț este imputabil "unei schimbări majore de atitudine a talibanilor față de presă, precum și creșterii generale a insecurității și instabilității în țară".

Numărul actelor de violență împotriva presei, cu peste 100 de cazuri înregistrate, a crescut cu 38% comparativ cu 2015. Jumătate dintre ele sunt imputabile unor reprezentanți ai autorităților.

Totuși, talibanii, responsabili de numai 20% dintre violențe, au comis cele mai multe crime: din cei 13 jurnaliști și membri ai unor organizații de presă uciși în 2016, 10 au fost omorâți de insurgenți, ale căror ofensive s-au extins asupra tuturor provinciilor afgane.

În ianuarie 2016, un atac sinucigaș revendicat de talibani asupra unui minibus care transporta angajați ai postului de televiziune Tolo News a făcut șapte morți la Kabul, ca represalii pentru "propagare de informații false", conform insurgenților.

În iunie, un jurnalist american al postului public de radio NPR a fost ucis într-un tir de rachetă alături de un jurnalist afgan de renume care îl însoțea, în timp ce circulau cu un convoi al armatei la Helmand (sud), fief taliban și loc important al culturilor de mac.

AJSC subliniază astfel că din cele 101 de cazuri înregistrate, 51 sunt fapte ale unor reprezentați ai autorităților, "ceea ce face ca guvernul să fie responsabil".

Conform listei realizate de AJSC, 30 de jurnaliști au fost agresați și bătuți, 35 au făcut obiectul unor amenințări și intimidări, șase jurnaliști au fost răniți, iar în 17 cazuri a fost vorba de ‘rele tratamente și abuzuri’.

Într-un comunicat, Delegația Uniunii Europene în Afganistan a precizat că este "alarmant" faptul că "guvernul continuă să fie responsabil de atât de multe cazuri" și a cerut ca "vinovații să fie aduși în fața justiției".

Din 2012, 28 de jurnaliști și angajați din media au fost uciși în Afganistan.

În bilanțul său anual pentru 2016, organizația Reporteri fără Frontiere a clasat Afganistanul pe locul doi în clasamentul celor mai periculoase țări pentru jurnaliști, după Siria (19 morți).

AGERPRES.RO 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *