Astăzi 25 Noiembrie 2017, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:52
Abonamente

Actualitate 14 Septembrie 2017, ora 00:04

Anunț de ultimă oră al NASA. Sonda Cassini se prăbușește pe Saturn

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Final de poveste pentru o misiune spaţială istorică. Sonda Cassini îşi încheie periplul în sistemul planetei Saturn, printr-un “plonjon” în atmosfera acesteia. Evenimentul se va petrece în primele ore ale zilei de vineri, 15 septembrie.

Unii, scrie RFI România, s-ar putea întreba de ce era nevoie ca sonda Cassini să se prăbuşească pe Saturn? O întrebare justificată, dacă ne gândim că acest vehicul spaţial a costat patru miliarde de dolari şi a scris istorie în periplul său de 13 ani în jurul gigantului gazos.

Ei bine, în primul rând pentru că sonda Cassini a rămas fără combustibil. De fapt, propulsoarele ei sunt goale în proporţie de 90% încă din 2009, iar de atunci, vehiculul spaţial şi-a economisit bruma de combustibil rămasă.



În al doilea rând, Cassini se va autodistruge din raţiuni… etice. Sonda poate fi contaminată cu microbi de pe Terra, ce ar pune în pericol eventualele forme de viaţă de pe sateliţii lui Saturn, adică Enceladus şi Titan, potrivit site-urilor space.com şi yoda.ro.

Cassini a făcut istorie prin călătoria sa în enigmaticul sistem al planetei Saturn. În special, datorită fotografiilor spectaculoase pe care le-a livrat pe Pământ. Iar sonda spaţială nu se va opri aici, ea continuând să furnizeze date cruciale despre Saturn cu doar câteva minute înainte de prăbuşire.

De fapt, prăbuşire este un termen impropriu folosit, mai corect ar fi “vaporizare”, pentru că sonda se va dezintegra după două-trei minute de la intrarea în atmosfera giganticei planete gazoase.

În timpul plonjării în atmosfera lui Saturn, Cassini va avea o viteză de 113 mii de kilometri pe oră.

Ultimul semnal radio de la Cassini va veni cu o întârziere de 83 de minute. Altfel spus, când membrii misiunii aflaţi pe Pământ vor primi “sărutul de adio” al sondei spaţiale, Cassini va fi fost deja pulverizat în atmosfera planetei Saturn de o oră şi 23 de minute.

Incursiunile sondei spaţiale între inelele planetei Saturn au oferit numeroase fotografii şi date ştiinţifice fără precedent, pe baza cărora cercetătorii vor putea să descifreze misterele giganticului gazos.

De asemenea, vehiculul spaţial a descoperit că sateliţii lui Saturn ar putea ascunde oceane subterane de apă în care ar putea exista viață.

Misiunea Cassini este o colaborare între NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Italiană.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Noiembrie 2017, ora: 11:29

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova Din editia print

Aflat la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, organizat la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre invitaţia controversată primită din partea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Întrebat de jurnalişti dacă va onora invitaţia, şeful...

( ) Citeşte tot articolul


Bună Dimineața 24 Noiembrie 2017, de Ana Marchitan

Sexul „anti-Chirtoacă” și politica moldovenească

Declinul Partidului Liberal a început încă la sfârșitul anului trecut. De atunci, pas cu pas, fracțiunea se îndreaptă încet, dar sigur, sper hăul politicii moldovenești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul


 

 



Cele mai citite articole Timpul.md