Astăzi 21 Ianuarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 20 Ianuarie 2018
Abonamente

Actualitate 9 Septembrie 2017, ora 19:05

Anunțul făcut de SUA îl va enerva pe Kim Jong-un. Ce va păți Coreea de Nord

Marime Font

Statele Unite au cerut oficial vineri Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să voteze luni asupra proiectului lor de rezoluție prevăzând sancțiuni severe împotriva Coreii de Nord, a anunțat într-un comunicat misiunea diplomatică americană, relatează AFP.

Proiectul american prevede în special un embargo asupra petrolului, interdicția de a exporta textile din Coreea de Nord, blocarea averii liderului de la Phenian, trimiterea în țara lor a expatriaților nord-coreeni și posibilitatea de a inspecta, cu forța dacă este nevoie, navele suspecte aflate în apele internaționale.

Vineri, în cursul unei reuniuni a experților celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, Rusia și China s-au opus tuturor acestor măsuri, cu excepția celor privind industria textilă, potrivit unor surse diplomatice.La o lună după interdicția de a importa cărbune, minereuri de fier și produse piscicole nord-coreene, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv China și Rusia, par, totuși, de acord, potrivit mai multor surse diplomatice, pentru adoptarea unor noi măsuri sancționând ultimul test nuclear nord-coreean de la 3 septembrie.

În acest stadiu, "nu văd un veto și cred că se va ajunge la un acord", pentru că toată lumea, inclusiv Washingtonul, și-a arătat în ultimele zile "dorința de a negocia", a afirmat un specialist al dosarului sub protecția anonimatului. "Se va ajunge la un acord", fiindcă cele trei țări cheie — China Rusia și Statele Unite — "vor să se ajungă la un acord", a confirmat un diplomat. În opinia sa, "americanii sunt dispuși să negocieze".

Până în prezent, nici Moscova, nici Beijingul nu au amenințat cu veto. Cele două capitale repetă constantă că sancțiuni izolate nu servesc la nimic și împing ONU să propună o deschidere în proiectul de rezoluție pentru a permite demararea dialogului cu Phenianul.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2018, ora: 14:56

Zeci de elevi şi profesori au fost premiaţi la Gala tinerelor talente, ediţia 2017

Circa 50 de elevi şi peste 40 de profesori de la şcoli de arte, licee şi colegii cu profil artistic din ţară au fost premiaţi astăzi de către Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în cadrul Galei tinerelor talente, ediţia a II-a, care s-a desfăşurat la Muzeul...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul