Actualitate

Apa din majoritatea fântânilor şi izvoarelor din Moldova nu este bună de băut

Potrivit companiei, în perioada 7-8 octombrie au fost colectate probe din localitățile din preajma municipiului Chișinău, precum sunt: Suruceni, Drasliceni, Ghidighici, Zâmbreni, Stăuceni, Ialoveni, Strășeni, dar și din raioane mai îndepărtate cum ar fi: Ungheni, Criuleni, Rezina, Cantemir, Florești, Căușeni, Cimișlia, Telenești.

Apa din 61% de apeducte şi 84% din fântâni nu corespunde normelor sanitare

La laboratorul Apă-Canal Chişinău, au fost aduse pentru testarea calităţii probe de apă: 42 – din sonde arteziene; 522 – fântâni cu izvor local; 148 – de la robinet; 26 – apă îmbuteliată şi 59 – probe de apă deja filtrate.

Cea mai gravă situaţie se atestă în localităţile rurale, unde principala sursă de apă sunt fântânile, în timp ce la Chişinău ar fi de o calitate bună.

"Potrivit specialiștilor, circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă şi aproximativ 84% a apei din fântâni nu corespund normelor sanitare după componenţa chimică. Astfel, apa are fie o duritate joasă fie o duritate prea înaltă, cloruri și conductivitate care depășesc concentrația maxim admisibilă.

Apa conţine o cantitate sporită de fluor, sulfaţi, sulfură de hidrogen şi alte elemente chimice. Calitatea apei potabile din sursele subterane nu corespunde nici după indicii bacteriologici. Cel mai mult sursele subterane de apă sunt afectate de fermele zootehnice, gunoişti, depozitele de îngrăşăminte şi deşeuri, precum şi de lispa sistemelor de epurare", anunţă specialiştii de la Apă-Canal Chişinău.

Cea mai dificilă e situaţia din Făleşti, Ungheni şi Criuleni

În acest sens, cei mai dificilă situaţie s-a creat în raioanele, Făleşti, Teleneşti, Criuleni, Ungheni.

O situaţie bună se înregistrează în Chișinău, unde, în mare parte, sunt folosite sursele de apă de la suprafaţă, susţine furnizorul de apă.

Apă-Canal Chişinău menţionează că au fost efectuate investigații la următorii parametri: PH, conductivitate, duritate totală, cloruri, iar parametrii de calitate a apei potabile sunt stipulați în Hotărârea Guvernului privind parametrii de calitate a apei potabile.

Apa îmbuteliată sau filtrată nu se încadrează la nivelul PH

În baza normativelor Concentrața maxim admisibilă (CMA) a Ph-ului este de la 6,5 până la 9,5. Conform acestor normative s-a despistat că nivelul PH nu se încadrează doar la probele de apă îmbuteliată, și la cele care au fost filtrate suplimentar.

Ca urmare a investigațiilor de laborator, depășiri au fost înregistrate pentru apele subterane și fântânile cu izvor local din Pitușca, Mereni, Telenești, Fălești, Boșcana etc, scrie mold-street.com

În ceea ce privește duritatea apei sub normă au fost înregistrate la probele de apă care au fost filtrate suplimentar, la ape îmbuteliate, sonde arteziene la Anenii Noi, Sculeni, dar și la fântâni cu izvor local, precum ar fi la Durlești, Ursoia. Majoritatea apelor din fântâni au duritate înaltă.

Valoari maxime a durității au fost înregistrate la Pitușca, Telenești, Fălești, Boșcana, Budești etc.

Apă-Canal Chișinău mai anunţă că în octombrie au fost prelevate 14.330 probe şi efectuate 37.095 încercări fizico-chimice şi 2.728 încercări bacteriologice a calităţii apei din Chişinău, iar rezultatele investigaţiilor fizico-chimice şi bacteriologice ale apei potabile distribuite în reţeaua centralizată de alimentare cu apă, sunt publicate trimestrial pe site-ul companiei – www.acc.md.

Autor: mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *