Politică

APCE cere acţiuni pentru combaterea violenţei împotriva femeilor

Despre aceasta a comunicat Liliana Palihovici, vicepreşedinte al Parlamentului, în raportul său privind participarea delegaţiei parlamentare a Republicii Moldova la sesiunile ordinare ale APCE în anul 2015.

Liliana Palihovici a comunicat în plenul Parlamentului vineri, 26 februarie, că un subiect dezbătut de urgenţă de către APCE a vizat atacurile asupra femeilor care s-au produs în câteva oraşe din UE în preajma anului nou. Aceste violenţe au pus în discuţie subiectul violenţei sexuale şi a sexismului. Violenţa împotriva femeilor a fost etichetată ca unul dintre cele mai grave încălcări a drepturilor omului.

S-a menţionat că atunci când fiecare a treia victimă este femeie această problemă nu mai poate fi ignorat. La fel, s-a menţionat că mass-media poartă o mare responsabilitate de a relata despre actele de violenţă fără să admită stigmatizarea. La sesiunea APCE s-a votat o rezoluţie în care s-a solicitat guvernelor ţărilor membre ale Consiliului Europei să întreprindă acţiuni pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor.

Un alt raport în cadrul sesiunilor a vizat responsabilizarea statelor pentru a proteja apărătorii drepturilor omului. Liliana Palihovici a spus că raportul a vizat şi Republica Moldova. În cadrul acestuia s-a recomandat evitarea acţiunilor care ar restricţiona apărătorii drepturilor omului. „Am avut o luare de cuvânt. Am vorbit despre apărătorii drepturilor omului din regiunea transnistreană şi am spus despre Promo-LEX”, a comunicat vicepreşedintele Parlamentului.

Liliana Palihovici a spus că un alt raport s-a referit la combaterea corupţiei. În privinţa Moldovei s-a spus că este un grad mic de încredere a populaţiei în instituţiile de drept.

Parlamentul urmează să aleagă la începutul lunii martie o altă componenţă a Republicii Moldova care să reprezinte ţara la sesiunile ordinare ale APCE în anul curent.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *