Actualitate

APEL către Rada Supremă a Ucrainei

În cadrul discuţiilor, am constatat că noua Lege a Educaţiei prevede că în Ucraina educaţia tinerilor se va efectua doar în limba ucraineană. Legea interzice învăţământul în limbile materne ale minorităţilor naţionale de pe teritoriul Ucrainei, acesta fiind permis doar la ciclul primar şi în afara instituţiilor de stat. Considerăm că aceste prevederi ale Legii introduc o notă de discriminare evidentă între cetăţenii ucraineni de etnie ucraineană şi cetăţenii ucraineni de alte etnii.

În ceea ce ne priveşte, amintim că vicisitudinile timpurilor au fost de aşa natură încât, în trecutul nu prea îndepărtat, state mai puternice au răpit de la România unele teritorii cu tot cu populaţie. Românii (unii îşi zic „moldoveni”), care actualmente locuiesc între hotarele statului ucrainean, sunt băştinaşi pe pământurile pe care trăiesc, şi, respectiv, au dreptul la instruire în limba maternă, începând cu grădinițele de copii şi terminând cu universităţi. Bineînţeles, ca cetăţeni ai statului ucrainean, trebuie să studieze şi să cunoască limbă oficială a statului.

Menţionăm că în Republica Moldova, comunitatea ucrainenilor, care se situează pe primul loc după populaţia majoritară română (unii continuă să se identifice „moldoveni”), se bucură de toate drepturile politice, culturale, economice, sociale etc. În Republica Moldova nu există restricţii în ceea ce priveşte folosirea limbii materne în educaţie, aici funcţionând instituţii de învăţământ, inclusiv, licee, cu predare în limba ucraineană.

Cunoaştem situaţia deosebit de gravă în care se află astăzi Ucraina (Federaţia Rusă a anexat Crimeea şi susţine deschis regimurile separatiste din regiunile Doneţk şi Lugansk). Şi noi, cei din Republica Moldova, am trăit experienţa politicilor imperiale ruse de dezbinare a teritoriilor şi de deznaţionalizare a populaţiei. Totodată, suntem convinşi că astăzi Ucraina are nevoie de cât mai mulţi prieteni şi susţinători ai independenţei de stat şi integrităţii ei teritoriale.

Cu regret, noua Lege a Educaţiei creează o situaţie de discordie în relaţiile interetnice din Ucraina şi în politica de bună vecinătate, încalcă normele, standardele europene în materia protecţiei minorităţilor naţionale. Acest fapt ne obligă să ne revizuim sentimentele noastre faţă de poporul ucrainean şi să ne solidarizăm cu cerinţele comunităţii române din Ucraina, ale cărei drepturi la educaţie şi folosire a limbii materne sunt încălcate. Pe această cale, solicităm înlăturarea tuturor elementelor discriminatorii din domeniul educaţiei din legislaţia Ucrainei.
Clubul Istoricilor din Republica Moldova, Chişinău, 19 septembrie 2017

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *