CSI / Rusia

Arctica se anunţă o „zonă fierbinte“

Kremlinul a înţeles interesul strategic al regiunii arctice şi accelerează amplasarea de trupe şi dezvoltarea de baze militare. Rusia va desfăşura trupe în zona arctică, din nord-vestul ţării până în Extremul Orient, din acest an, a anunţat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, în cadrul unei reuniuni a Colegiului ministerial.

El a spus că va deplasa unităţi militare în zona arctică, din Murmansk la Ciukotka. În aprilie anul trecut, preşedintele Vladimir Putin a ordonat întărirea infrastructurii frontaliere în Arctica, prin crearea de baze pentru nave de suprafaţă şi submarine din noua generaţie şi a unui organ special pentru politica rusă în Arctica.

La Moscova, comandantul-şef al trupelor terestre ruse, Oleg Saliukov, a anunţat crearea unui nou grup interarme arctic, numit Nord, ce va fi compus din două brigăzi, până în 2017, grupul fiind „însărcinat cu apărarea intereselor noastre naţionale”. Brigada de infanterie motorizată (arctică) este finalizată în regiunea Murmansk, iar a doua brigadă arctică va fi pusă în funcţiune în 2016, în districtul autonom Iamal.

Brigăzile vor efectua misiuni de patrulare în zona de coastă, vor proteja siturile şi teritoriul în marginea mărilor septentrionale şi a Oceanului glacial arctic, vor escorta navele pe calea maritimă Nord şi vor afirma prezenţa militară rusă în regiune. Unităţile arctice vor fi echipate cu mijloace de transport de înaltă mobilitate – vehicule cu şenile, cu tălpi pentru zăpadă şi pe pernă de aer – iar armele şi echipamentele vor fi adaptate la condiţiile climatice.

Baze ale armatei ruse sunt în curs de construcţie pe insula Wrangel, iar asamblarea blocurilor deja amenajate va permite terminarea acestor situri într-o lună. Moscova doreşte ca prin staţionarea permanentă să-şi afirme autoritatea asupra resurselor petroliere şi gaziere în regiune şi să supravegheze traficul navelor nord-americane. Aceste zone sunt disputate de SUA, Canada şi Norvegia. În august, John Baird, ministrul canadian de Externe, declara că ţara sa „este decisă să promoveze şi să-și apere suveranitatea în Arctica faţă de ameninţarea rusă”.

Sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *