Sănătate

Arderea deşeurilor vegetale ucide fertilitatea solului

Orice rest organic trebuie să se întoarcă în sol, nu să fie ars. În Moldova curăţarea suprafeţelor de pământ prin ardere este răspândită ca o cauză a sărăciei şi a lipsei cunoştinţelor ce se poate face cu deşeurile vegetale, a declarat pentru IPN academicianul Andrei Ursu, expert în pedologie.

„Pentru a da naşte altor produse organice şi pentru a îmbunătăţi calitatea solului cu elemente nutritive pentru alte plante, resturile vegetale nu trebuie arse, ci lăsate să se descompună. Solul are o viaţă mult mai activă decât o vedem noi la suprafaţă. În interiorul său se produc multe procese, nu doar din punct de vedere ecologic, dar şi ca refugiu pentru alte vieţuitoare”, a menţionat academicianul.

Doctorul Vasile Stegărescu, secretar ştiinţific la Institutul de Ecologie şi Geografie, a menţionat că prin arderea materiei organice se distruge microflora solului şi se pierd capacităţile fertile ale acestuia. Din punct de vedere ecologic, resturile vegetale ar trebui să rămână în sol pentru a îmbogăţi cantitatea de minerale ale pământului.

Specialiştii îndeamnă agenţii economici să găsească soluţii de dezvoltare a economiei verzi. „Cu aceste deşeuri s-ar putea fabrica brichete, peleţi, care ar fi o sursă importantă de combustibil. Înainte oamenii făceau îngrăşământ natural pentru împrospătarea fertilităţii solului”, a menţionat Dumitru Osipov, şeful secţiei sinteze informaţionale din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat.

Dumitru Osipov a mai remarcat că legea nu este atât de aspră faţă de contravenienţii care provoacă incendiile de vegetaţie. Grav este şi faptul că nu toţi dintre ei pot fi identificaţi. „Sunt agenţi economici care trimit copii pe teren, îi plătesc ca să dea foc, ca să scape de răspundere”, a mai spus responsabilul de la Inspectoratul Ecologic.

Potrivit art.115 din Codul Contravenţional, arderea în câmp deschis a resturilor vegetale se sancţionează cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale (2-3 mii de lei) aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale ( 8-10 mii de lei) aplicată persoanei juridice.

Anul acesta, pompierii au fost alertaţi în cazul a 657 de incendii de vegetaţie şi gunoişti. Pentru a preveni aceste dezastre ecologice, se recomandă ca populaţia să colecteze deşeurile separat, iar resturile vegetale şi frunzele să le acopere cu sol. Astfel, frunzele vor fi supuse unui proces de fermentare şi se vor transforma în compost, care va putea fi folosit ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *