Astăzi 21 Iulie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:40
Abonamente

Actualitate 14 Iunie 2017, ora 07:18    Din editia print

Arestul preventiv – o metodă de a presa persoanele incomode

Marime Font

De la începutul anului curent, 148 de persoane au fost plasate în arest la domiciliu sub controlul Centrului Național Anticorupție, printre ei și oficiali de rang înalt. În prezent această măsură este aplicată pentru 48 de bănuiți, în diverse dosare de corupție, spălare de bani sau trafic de influență.

Atunci când procurorii dispun de mai multe probe, este solicitată măsura de arest preventiv în penitenciar. Conform cercetărilor, după introducerea funcției de judecător de instrucție, a crescut numărul mandatelor de arest eliberate, ceea ce face ca Republica Moldova să fie în topul statelor cu cel mai mare număr de arestări pe cap de locuitor. Potrivit juriștilor, majoritatea celor împotriva cărora este aplicată una dintre măsurile preventive de arest ar trebui să fie cercetați în libertate. Psihologii spun că cei care au deținut funcții de conducere, iar la un moment dat au ajuns în arest, trec printr-o criză profesională.

„În Republica Moldova, libertatea persoanei poate fi limitată indiferent de existența condițiilor necesare pentru emiterea unui mandat de arest. Judecătorii de instrucție moldoveni nu-și motivează hotărârile, care vizează arestarea preventivă a cetățenilor. În unele cazuri, magistrații pur și simplu copiază demersul procurorilor”. Acestea sunt concluziile raportului prezentat anul trecut de Fundația SOROS - Moldova. Autorul cercetării, expertul internațional în domeniul justiției, Albrecht Stange, constată că judecătorii moldoveni nu cunosc ce înseamnă a motiva o decizie.Potrivit Codului de Procedură Penală al Republicii Moldova, arestarea preventivă şi măsurile alternative se aplică numai persoanei care este bănuită sau învinuită de săvârșirea unei infracţiuni grave, deosebit de grave sau excepţional de grave. Totodată, măsurile preventive sunt orientate spre asigurarea unei bune desfăşurări a procesului penal. În prezent, există 11 la număr: obligarea de a nu părăsi localitatea, obligarea de a nu părăsi ţara, garanţia personală, garanţia unei organizaţii, ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport, transmiterea sub supraveghere a militarului, transmiterea sub supraveghere a minorului, eliberarea provizorie sub control judiciar, eliberarea provizorie pe cauţiune, arestarea la domiciliu și arestarea preventivă.

„Numele și reputația mea au fost pătate”

De ultimele două măsuri de arest a avut parte și un bărbat din Capitală, care în momentul reținerii ocupa o funcție publică. El a acceptat să vorbească despre experiențele sale doar cu condiția că-i va fi respectat anonimatul. Imediat cum a început urmărirea penală, bănuitul a fost plasat în închisoare și a petrecut acolo 25 de zile, iar ulterior a fost transferat în arest la domiciliu, care a durat 30 de zile. „După experiența din penitenciar, evident că acasă e mult mai bine, nici nu se compară. La mine se construia casa și asta m-a ajutat să nu mă gândesc că sunt în arest. Când faci ceva cu mâna ta, uiți de emoțiile negative. Totuși există un disconfort, ca și în cazul unui cățel, cât de bine s-ar simți, dar dacă e legat, e legat. La fiecare arestul la domiciliu diferă. În cazul meu nu au fost multe restricții. Știu că sunt oameni care trebuie să sune la organul de urmărire penală din două în două ore, de la 7 dimineața la 21 seara – eu nu am avut așa ceva”, povestește fostul funcționar public.

Cât timp s-a aflat în penitenciar, familia a suferit cel mai mult, în special copiii. La băiatul cel mic chiar s-a oprit adăugarea în greutate. Împreună cu soția au hotărât să nu le spună copiilor ce se întâmplă. „Psihologic e dificil, mai ales că atunci când ajungi în asemenea situații și te ciocnești cu practici din perioada sovietică. Depinde de fiecare în parte, dacă omul este luptător trece peste toate astea. În cazul meu, sistemul a fost destul de cuminte. Cunosc, din auzite, că de multe ori sistemul este extrem de dur. Așa și nu am mai înțeles ce s-a urmărit prin această reținere. Cert este că dacă cineva dorește, atunci sistemul face în așa fel încât să-ți fie rău. La noi se abuzează la greu privind solicitarea arestului preventiv sau a arestului la domiciliu. În situația când procurorul te invită doar după cinci luni de la reținere ca să-ți adreseze prima întrebare pe cazul tău - e cel puțin straniu. E un absurd total și pentru toată lumea este evident că ei urmăresc cu totul altceva, decât buna desfășurare a anchetei. E o metodă de a presa persoanele incomode. Numele și reputația mea au fost pătate, asta este, dar de bine, de rău, nu suntem în Coreea de Nord și mai avem justiție internațională. Toate sunt recuperabile, doar că astea costă nervi, timp și bani”, susține dezamăgit interlocutorul meu, care în prezent este cercetat în stare de libertate.

„Până acum judecătorii nu cântăreau atât de bine procedurile de arestare”

Persoana ar trebui să stea la libertate atâta timp cât nu există trei motive care să justifice arestarea ei. Primul este riscul, că bănuitul o să fugă, al doilea, că o să comită alte infracțiuni și al treilea, că va influența urmărirea penală - adică va interacționa cu martorii, va distruge urmărirea penală etc. Dacă aceste riscuri există, atunci persoana trebuie să fie limitată în libertatea sa. În momentul în care ele nu există, nici nu-l poți aresta. De această părere este președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea. Avocatul susține că de obicei însă, procurorii invocă riscurile respective, iar judecătorii le acceptă cu ușurință.

„Am observat că deși Curtea Europeană spune că arestul se aplică prea des în Republica Moldova, în ultimii ani rata demersurilor de arestare și a numărului persoanelor arestate a crescut. Până la ultimele cazuri răsunătoare, în care au fost reținuți mai mulți demnitari de rang înalt și plasați în arest preventiv sau în arest la domiciliu, această măsură nu era atât de populară. Consider că până acum judecătorii nu cântăreau atât de bine procedurile de arestare. Sunt sigur că o mare parte dintre persoanele care stau în arest preventiv sau în arest la domiciliu ar trebui să fie la libertate. Nu există niciun pericol ca acești oameni să fugă sau să comită alte infracțiuni. Pur și simplu procurorilor le este mai comod să lucreze cu cei care stau în penitenciar sau cu cei care au interdicția de a părăsi locuința”, se arată convins Gribincea.

O analiză efectuată de Centrul de Resurse Juridice, demonstrează că multe persoane ajung în arest pentru că judecătorii sunt prea indulgenți cu procurorii. Pentru anul 2016, statistica arată că magistrații au acceptat solicitările din partea acuzării în peste 80 la sută din cazuri.

„La noi se face o justiție selectivă”

Faptul că arestul preventiv în Republica Moldova este aplicat prea des îl demonstrează și un studiu realizat de Asociația Promo-LEX. Potrivit Nicoletei Hriplivîi, avocată în cadrul instituției, standardele internaționale și Codul de Procedură Penală al Republicii Moldova arată clar că arestul trebuie aplicat ca o măsură de excepție. „A doua concluzie e că la noi de multe ori arestul preventiv se aplică nemotivat și nejustificat. Sunt invocate motive subiective, care nu au un suport probatoriu. De regulă, procurorul înaintează un demers pe care-l scrie destul de frumos, dar nu adresează dovezi clare. El trebuie să indice în demers de ce nu este binevenită aplicarea unei alte măsuri, neprivative de libertate. Arestul la domiciliu, la fel este o măsură privativă de libertate. Chiar nefiind mare specialist în drept, poți înțelege că la noi se face o justiție selectivă”, constată avocata.

În opinia Nicoletei Hriplivîi, arestul preventiv în penitenciar, cât și arestul la domiciliu, mai mult sunt aplicate pentru a influența și speria persoanele reținute. Potrivit ei, în străinătate mai des este aplicată cauțiunea – când bănuitul pune în gaj o anumită sumă de bani și este lăsat la libertate în timpul desfășurării anchetei. Și la noi Codul de Procedură Penală prevede această măsură, dar ea este aplicată extrem de rar.

Conform datelor World Prison Brief, dintr-un număr total de puțin peste opt mii de persoane reținute în Republica Moldova la sfârșitul anului 2016, 17,8 procente erau în arest preventiv. „Ținând cont că este o măsură excepțională, aproape 20 la sută este o cifră foarte mare pentru statul nostru. Sunt cazuri când arestul preventiv este aplicat și pentru o persoană care a furat un portmoneu de la cineva în transportul public. Puțini realizează că o zi petrecută după gratii este extrem de stresantă, mai ales pentru o persoană care ajunge acolo prima dată, pentru o încălcare minoră”, susține avocata din cadrul Asociației Promo-LEX.

„Nimeni nu are plăcerea, pur și simplu, să rețină un om”

Eugen Balan, procuror în Procuratura Anticorupție, spune că în cazul în care există o persoană bănuită, se analizează gravitatea faptei săvârșite și multe alte criterii ca să-i fie aplicată una dintre măsurile preventive. „Fiecare procuror apreciază individual persoana: cum se caracterizează, ce pondere și relații are în societate. În cazul funcționarilor publici reținuți este dispusă izolarea lor ca să nu aibă posibilitatea să elaboreze versiuni de eschivare de la urmărirea penală. Sunt tentative să preseze martorii ca să-și schimbe depozițiile. Nimeni nu-și dorește ca toți bănuiții să fie plasați în arest. Încercăm să nu intervenim acolo unde nu este nevoie. Dacă persoana colaborează cu ancheta, procurorul înțelege că el nu va împiedica urmărirea penală și poate stabili cercetarea sa în libertate”, comunică Balan.

Atunci când persoana este în arest la domiciliu, măsură vine cu un set de restricții, pe care procurorul le solicită judecătorului. Dacă bănuitul le încalcă, poate fi solicitată plasarea lui în arest preventiv, în penitenciar. „Noi avem și diferite metode prin care verificăm oamenii cărora le-a fost aplicată această măsură preventivă. Din două în două ore fie telefonează ei, fie noi. În mod spontan, colaboratorii operativi fac verificări inopinate la domiciliu. Progresul tehnologic decurge foarte rapid și nici nu știi la ce să te aștepți. Cu privire la interceptarea telefoanelor sau monitorizarea rețelelor de socializare a bănuitului, putem face acest lucru dacă este necesar și dacă măsurile sunt autorizate - asta în funcție de infracțiune, dar și de ceea ce urmărim să aflăm. La finalizarea procedurii de interceptare, persoana este informată. Un bănuit nu poate sta mai mult de un an în arest la domiciliu pe aceeași cauză penală. Nimeni nu are plăcerea, pur și simplu, să rețină un om. Pe lângă aplicarea măsurii preventive, oamenii legii depun foarte mult efort pentru ca să dovedească vinovăția persoanei, ca să expedieze dosarul în judecată într-un timp cât mai scurt”, susține procurorul.

El dă asigurări că măsurile de arest preventiv sau arest la domiciliu sunt aplicate pentru ca să fie audiați toți martorii până când nu au fost influențați, intimidați sau chiar cumpărați.

„Dacă spui lucrurilor pe nume ești văzut ca o persoană incomodă”

Avocatul Igor Blanari este de părerea că, în ultima perioadă, organele de drept nu sunt privite tocmai într-o lumină bună. Asta din mai multe puncte de vedere: netransparența organelor de drept sau aplicarea selectivă a legii. În cazul când spui lucrurilor pe nume, ești privit ca o persoană incomodă. Nu țin partea nimănui, dar pentru a trasparentiza sistemul justiției avem nevoie de acțiuni și oameni integri, care nu se ascund după paravane juridice”, consideră juristul.

În viziunea sa, arestul la domiciliu este o măsură care dă un confort celor ținuți în arest, de parcă organele de drept le-ar face o favoare. El crede că se urmărește scopul de a schimba unele orientări negative, a comportamentului antisocial și de a preveni recidiva de comitere a unor noi infracţiuni. „Problema principală este și creșterea numărului deținuților în penitenciare, fapt care îngreunează, dar și pune sistemul în dificultate. Nu trebuie să uităm și de faptul că întreținerea celor din închisori este o povară a statului, asupra bugetului”, a subliniat Blanari.

Foștii funcționari publici trec printr-o criză profesională

Contactată de TIMPUL, Iuliana Curea, psiholog în cadrul Departamentului Instituțiilor Penitenciare, consideră că persoanele care sunt în arest la domiciliu nu pot fi comparate cu cele în arest preventiv în instituția penitenciară. Ambele categorii însă trec printr-o perioadă dificilă, care influențează asupra vieții lor personale, profesionale și sociale, în special familiale. „Este o perioadă când toate activitățile trec pe planul doi și toată energia este direcționată spre soluționarea situației în care s-au pomenit. Totuși pentru cei ce sunt în arest la domiciliu această etapă este trăită mai puțin dificil, deoarece ei nu trebuie să se adapteze unui nou mediu, care, cel mai des, este neprietenos. Ceea ce însa îi caracterizează pe toți este așteptarea trăită cu anxietate, presiune, incapacitatea de a interveni și de a acționa liber. Așteptare în combinație cu speranță - asta simte orice persoană în situația în care a ajuns sub ancheta”, presupune specialista.

În opinia ei, cei care au deținut funcții de conducere este posibil să treacă printr-o criză a vieții profesionale, marcată de schimbarea valorilor proprii, care crește sentimentul de frustrare și dezamăgire. „De multe ori ei singuri nu doresc să comunice cu cei apropiați datorită sentimentului de vină și rușine. Atunci când pierzi o parte din viața ta - cea profesională, este important să completezi acest gol cu căldura celor apropiați, cu dragostea și susținerea lor. Familia este valoarea supremă în special în această perioadă”, opinează psihologul.

Iuliana Curea consideră că majoritatea persoanelor ce trec printr-o asemenea problemă, ulterior necesită o intervenție specializată din partea specialiștilor.

În Republica Moldova este încălcată frecvent procedura de arest

O hotărâre a Curții Constituționale din februarie 2016 prevede că arestul preventiv poate fi aplicat pentru o perioadă totală de cel mult 12 luni, care include atât etapa urmăririi penale, cât şi etapa judiciară până la emiterea încheierii judecătoreşti, prin care persoana este eliberată din arest sau la momentul pronunţării sentinţei de către instanţa de fond. Termenul arestului preventiv include timpul în care persoana a fost reţinută şi s-a aflat în arest preventiv, a fost în arest la domiciliu sau s-a aflat într-o instituţie medicală, la decizia instanţei de judecată, pentru expertiză în condiţii de staţionar, precum şi la tratament, în urma aplicării în privinţa ei a măsurilor de constrângere cu caracter medical.

Potrivit datelor oficiale, circa o treime din hotărârile Curții Europene pentru Drepturile Omului împotriva țării noastre vizează încălcarea Articolului 5 al CEDO, adică încălcarea procedurii de arest. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a inclus Republica Moldova pe lista statelor care prezintă deficiențe sistemice, ce violează Convenția Europeană a Drepturilor Omului, invocând o problemă de mentalitate a judecătorilor moldoveni. Țara noastră este printre cele 12 state cu cel mai mare număr de plângeri la CEDO, iar raportat la numărul populației, Moldova este în capul listei.

Raport SOROS - Moldova 2016:
„Arestarea la domiciliu este o măsură ineficientă, deoarece respectarea executării acesteia, cât și a restricțiilor suplimentare, nu poate fi controlată. Experții recomandă renunțarea pe viitor la instituția arestării la domiciliu în R. Moldova.”

 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 19:40

Limbile străine care vă aduc un salariu de mii de lei pe lună

Limbile străine care vă aduc un salariu de mii de lei pe lună Din editia print

Tinerii care ştiu limbi nordice nu îşi fac griji în privinţa locului de muncă. Sunt vânaţi de toate marile companii, iar salariile ajung la 8.000 de lei pe lună. În plus, sunt prea multe joburi şi prea puţini candidaţi, aşa că mulţi sunt angjaţi încă de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 19:14

Presa din România: Declarația privind retragerea trupelor ruse este egală cu ZERO

Presa din România: Declarația privind retragerea trupelor ruse este egală cu ZERO

Declarația adoptată, vineri, de Parlamentul Republicii Moldova referitoare la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării este egală cu zero, a declarat, pentru AGERPRES, fostul consilier prezidențial Iulian Fota.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 19:05

Putin a povestit ce va face după ce va renunța la președinție

Putin a povestit ce va face după ce va renunța la președinție

În timpul unui eveniment pentru copii, care a avut loc la Soci, Vladimir Putin a declarat că nu a luat încă o decizie finală cu privire la faptul dacă rămâne sau nu președinte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 18:45

Ryanair pune în vânzare bilete de avion cu 2,99 euro

Ryanair pune în vânzare bilete de avion cu 2,99 euro

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, lansează joi, 20 iulie, o promoţie specială, cu locuri de la doar 2,99 euro pentru călătorii în luna septembrie. Promoția este însă valabilă doar pentru zborurile cu plecare de pe aeroportul din Oradea și va fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 18:33

Oficial american: Aliaţii NATO se tem că exerciţiile militare ruse ar putea fi „un cal troian”

Oficial american: Aliaţii NATO se tem că exerciţiile militare ruse ar putea fi „un cal troian”

Ucraina şi ţările aliate Statelor Unite din estul Europei sunt îngrijorate de posibilitatea ca exerciţiile militare ale Rusiei să fie "un cal troian" cu scopul de a amplasa echipamente militare în Belarus, a declarat generalul Ben Hodges, comandantul forţelor americane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 18:10

Infecție în masă cu tuberculoză: Aproximativ 50 de persoane s-au îmbolnăvit. Doi oameni au decedat

Infecție în masă cu tuberculoză: Aproximativ 50 de persoane s-au îmbolnăvit. Doi oameni au decedat

Infecție în masă. Peste 50 de persoane, bărbați și femei, din internatele psihoneurologice de la Bădiceni și Brânzeni s-au infectat cu tuberculoză și se află acum la tratament în Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău. Potrivit epidemiologilor, totul ar fi pornit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 18:00

SUMĂ IMPRESIONANTĂ: Documentul în care Iuri Gagarin scrie despre primele sale impresii din cosmos a fost vândut

SUMĂ IMPRESIONANTĂ: Documentul în care Iuri Gagarin scrie despre primele sale impresii din cosmos a fost vândut

Un document în care cosmonautul rus Iuri Gagarin scrie despre primele sale impresii din cosmos a fost vândut la o licitaţie în New York cu 47,5 mii de dolari. Pe lângă scrisoare, cumpărătorul s-a ales şi cu o foaie de titlu şi o poză cu Gagarin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 17:34

(VIDEO) Ministerul Educației are probleme cu limba română. Au greșit itemii la Bacalaureat din cauza că au tradus din rusă

(VIDEO) Ministerul Educației are probleme cu limba română. Au greșit itemii la Bacalaureat din cauza că au tradus din rusă

Testele la fizică din actuala sesiune de Bacalaureat ar putea fi reexaminate. Anunțul a fost făcut de viceminstra educației Lilia Pogolșa care a prezentat un raport în fața deputaților privind neregulile depistate la examenele de absolvire a liceului. Funcționarul a recunoscut că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 17:23

Parlamentul a acceptat structura Guvernului din 9 ministere, la propunerea prim-ministrului Pavel Filip

Guvernul va avea 9 ministere și nu 16, cum e acum. Noua structură a Executivului a fost aprobată de Parlament cu 54 de voturi. Astfel, Cabinetul de Miniștri va fi format din: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 17:12

Concediul pentru îngrijirea copilului a fost redus cu doi ani

Concediul pentru îngrijirea copilului a fost redus cu doi ani

Concediul pentru îngrijirea copilului, cu vârsta de la trei la șase ani, a fost redus cu doi ani. Astfel, concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu vârsta de la trei ani va fi acordat până la patru ani și nu până la șase. Proiectul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 16:53

Cetățenii UE vor circula liber în Marea Britanie după Brexit cel puțin doi ani

Cetățenii UE vor circula liber în Marea Britanie după Brexit cel puțin doi ani

Cetățenii Uniunii Europene vor putea beneficia de libera circulație în Marea Britanie cel puțin doi ani după Brexit, măsură ce face parte dintr-un acord de tranziție, au relatat vineri mass-media britanice, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 16:45

Chirtoacă critică dur Procuratura Generală. „Cum ați trimis dosarul în judecată, dacă luni suntem invitați să vedem materialele?”

Chirtoacă critică dur Procuratura Generală. „Cum ați trimis dosarul în judecată, dacă luni suntem invitați să vedem materialele?”

Astăzi, a fost finalizată urmărirea penală în dosarul parcărilor cu plată în care este învinuit primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Procurorii au anunțat că urmează să expedieze cauza în judecată. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 16:36

COD GALBEN: Secetă hidrologică în toată țara. Cât va dura

COD GALBEN: Secetă hidrologică în toată țara. Cât va dura

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat Cod galben de secetă hidrologică, valabilă pe întreg teritoriul ţării, în perioada 20 iulie–2 august, informează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 16:15

Premierul României, salutat în picioare de către deputații din Parlamentul R.Moldova

Premierul României, salutat în picioare  de către deputații din  Parlamentul R.Moldova

Premierul României a fost salutat cu aplauze în Parlamentul R.Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 16:11

UNIREA ROMÂNO-GĂGĂUZĂ: Comratul s-a înfrățit cu Slănic-Moldova

UNIREA ROMÂNO-GĂGĂUZĂ: Comratul s-a înfrățit cu Slănic-Moldova Din editia print

O nouă înfrățire între localitățile din România și Republica Moldova. Primăria orașului Slănic Moldova, România s-a înfrățit cu orașul Comrat (UTA Găgăuzia) din Moldova. Acordul de cooperare a fost semnat astăzi de către primarul de Slanic Gheorghe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 16:07

Independență energetică / Împrumut de 82 de milioane de euro pentru construcția gazoductului Ungheni - Chișinău

Independență energetică / Împrumut de 82 de milioane de euro pentru construcția gazoductului Ungheni - Chișinău

Parlamentul a votat în prima lectură ratificarea a două acorduri de împrumut în valoare totală de 82 de milioane de euro, bani destinați construcției conductei de transport gaze pe direcția Ungheni-Chișinău cu o lungime de 117 km, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 15:57

Incendiu în Capitală: Patru apartamente au luat foc

Incendiu în Capitală: Patru apartamente au luat foc

În această după amiază pompierii au fost solicitați pentru a interveni la lichidarea unui incendiu izbucnit într-un apartament de pe strada Aeroportului nr.13 din capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 15:53

Guvernele de la Chișinău și București vor avea o ședință comună în toamnă

Guvernele de la Chișinău și București vor avea o ședință comună în toamnă

Chișinăul va găzdui în această toamnă o ședință comună a guvernelor de pe cele două maluri ale Prutului. Până atunci, vor avea loc mai multe întâlniri bilaterale, la nivel de miniștri, pentru a impulsiona proiectele comune moldo-române. Declarația a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 15:41

ÎNCOTRO? Rogozin amenință R. Moldova cu război, după declarația votată de Parlament

ÎNCOTRO? Rogozin amenință R. Moldova cu război, după declarația votată de Parlament

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cunoscut față de atitudinea sa ostilă față de autoritățile pro-europene de la Chișinău și un susținător deschis al independenței regiunii separatiste transnistrene, amenință Republica Moldova cu un război, la fel ca cel din 2008 din Georgia, după...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 15:32

Federica Mogherini și Johannes Hahn reacționează la votul din Parlamentul Moldovei

Federica Mogherini și Johannes Hahn reacționează la votul din Parlamentul Moldovei

Votul de joi, 20 iulie, din Parlamentul Republicii Moldova pentru implementarea modificărilor la Codul Electoral vine în directă contradicție cu recomandările recente ale Comisiei de la Veneția și ale Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului. Aceasta este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 15:32

Unde şi când va avea loc următorul mare cutremur

Unde şi când va avea loc următorul mare cutremur

Seismologi chilieni şi francezi anunţă într-un studiu momentul şi locul producerii următorului mare cutremur din lume. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 15:28

Igor Dodon condamnă Declarația privind retragerea armatei ruse: Vor să înrăutățească situația din regiune, mai ales că vine Rogozin la Chișinău.

Igor Dodon condamnă Declarația privind retragerea armatei ruse: Vor să înrăutățească situația din regiune, mai ales că vine Rogozin la Chișinău. Din editia print

Președintele a criticat decizia deputaților din Parlament de a vota declarația privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova, pe o rețea de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 15:27

Ceasul lui Putin a fost vândut la o licitație din Monaco pentru o sumă uriașă

Ceasul lui Putin a fost vândut la o licitație din Monaco pentru o sumă uriașă

Un ceas care i-ar fi aparţinut preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, a fost vândut la o licitaţie în Monaco.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 15:24

Transmitea LIVE pe Facebook când a MURIT! Ce s-a întâmplat în ultimele secunde de viață!

Transmitea LIVE pe Facebook când a MURIT! Ce s-a întâmplat în ultimele secunde de viață!

O tânără în vârstă de 22 de ani din Rusia şi-a pierdut viaţa dintr-un motiv aberant. Aceasta făcea o transmisiune Live pe Facebook când a intrat în coliziune cu un autobuz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 15:20

Putin a promis personal autorităților germane să nu permită livrarea turbinelor Siemens în Crimeea

Putin a promis personal autorităților germane să nu permită livrarea turbinelor Siemens în Crimeea

Scandalul livrării turbinelor cu gaz Siemens în Crimeea, cu încălcarea contractului și a sancțiunilor occidentale, poate nu numai să afecteze puținele investiții străine în Rusia, dar, de asemenea, să submineze credibilitatea conducerii de vârf a țării. Potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 15:09

Un avocat și un purtător de cuvânt al echipei juridice private a lui Trump au demisionat

Un avocat și un purtător de cuvânt al echipei juridice private a lui Trump au demisionat

Avocatul de încredere al președintelui american Donald Trump, Mark Kasowitz, și purtătorul de cuvânt al acestuia, Mark Corallo, au demisionat din echipa de avocați privată care asigură apărarea liderului de la Casa Albă în ancheta Ministerului Justiției privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 14:51

Pavel Filip așteptat și astăzi la Parlament, pentru a prezenta noua structură a Guvernului

Pavel Filip așteptat și astăzi la Parlament, pentru a prezenta noua structură a Guvernului

 Pavel Filip, premierul R. Moldova, este așteptat astăzi, la ora 16:00, la Parlament, pentru a prezenta noua structură a Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 14:51

DECLARAȚIE / Armată rusă este principalul mecanism care afectează neutralitatea Moldovei și atentează la suveranitatea

DECLARAȚIE / Armată rusă este principalul mecanism care afectează neutralitatea Moldovei și atentează la suveranitatea

Faptul că Parlamentul a aprobat Declarația privind retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova demonstrează că există o opinie majoritară în societatea moldovenească, reflectată de Legislativ prin acest pas. Declarația a fost făcută de către analistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 14:46

Salvatorii vor dubla numărul corturilor anticaniculă în Chişinău

Salvatorii vor dubla numărul corturilor anticaniculă în Chişinău

Salvatorii vor dubla numărul corturilor anticaniculă în municipiul Chișinău. De sâmbătă, vor apărea alte patru puncte de reabilitare în parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, parcul „Valea Morilor”, parcul „La Izvor” și în...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 21 Iulie 2017, ora: 14:28

30 iulie - Opozița a stabilit data următorului protest împotriva guvernării

30 iulie - Opozița a stabilit data următorului protest împotriva guvernării

Protestatarii au scandat: „PD – PSRM ciuma roșie!”, „Jos dictatura!”, „Anularea votului mixt!”, etc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 14:23

Procuratura cere SUSPENDAREA lui Dorin Chirtoacă. Dosarul, trimis în judecată

Procuratura cere SUSPENDAREA lui Dorin Chirtoacă. Dosarul, trimis în judecată

Astăzi, a fost finalizată urmărirea penală în dosarul parcărilor cu plată în care este învinuit primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Procurorii au anunțat că urmează să expedieze cauza în judecată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 14:05

Nicolae Negru: „Opoziţia trebuie să recunoască măcar în sinea ei că a pierdut şi trebuie să se pregătească de alegeri”

Nicolae Negru: „Opoziţia trebuie să recunoască măcar în sinea ei că a pierdut şi trebuie să se pregătească de alegeri”

Editorialistul Nicolae Negru crede că după adoptarea votului mixt, opoziția ar trebuie să recunoască eșecul pe care l-a suferit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 13:56

DECLARAȚII DURE: Andrian Candu „ Rogozin sosește în Moldova fără ca să fie binevenit”

DECLARAȚII DURE: Andrian Candu „ Rogozin sosește în Moldova fără ca să fie binevenit”

Dmitri Rogozin sosește în Republica Moldova fără să fie binevenit, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu din prezidiul Legislativului, fără, însă, a pronunța numele oficialului rus. Declarația a fost făcută când plenul discuta despre intenția lui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 13:44

OFICIAL: Parlamentul cere Rusiei retragerea forţelor militare de pe teritoriul ţării

OFICIAL: Parlamentul cere Rusiei retragerea forţelor militare de pe teritoriul ţării

Legislativul a aprobat, în ședința plenară din 21 iulie 2017 , DECLARAŢIA Parlamentului Republicii Moldova privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării, cu votul a 61 de deputați din fracțiunile PD, PLDM, PL și din grupul parlamentar al PPEM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 13:29

Siemens rupe legăturile contractuale cu companiile de stat din Rusia

Siemens rupe legăturile contractuale cu companiile de stat din Rusia

Siemens a anunțat că încetează relațiile contractuale cu companiile rusești controlate de stat, dupa ce o investigatie interna a demonstrat că toate cele patru turbine cu gaz, care au fost livrate în vara anului 2016 în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 13:12

Petru Bogatu: Declarația privind retragerea forțelor ruse este un răspuns la presiunile Moscovei, care a suferit un eșec politic

Petru Bogatu: Declarația privind retragerea forțelor ruse este un răspuns la presiunile Moscovei, care a suferit un eșec politic

Declarația privind retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova este și un răspuns al Chișinăului la mai multe acțiuni inamicale ale Moscovei față de țara noastră. Declarația îi aparține jurnalistului Petru Bogatu. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 13:08

Reforma pieței jocurilor norocului - un pariu pierdut de Plahotniuc

Reforma pieței jocurilor norocului - un pariu pierdut de Plahotniuc

Lipsa de coerență și stabilitate legislativă în Republica Moldova a intrat aproape în obișnuință în ultimii ani, iar configurația legilor sunt determinate, în cea mai mare măsură, de grabă, promovarea intereselor de grup, amatorism și lipsa de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 13:08

LIVE: A doua zi de PROTEST. Mulțimea se îndreaptă spre Parlament. Oamenii scandează:„ PD, PSRM ciuma roșie”

LIVE: A doua zi de PROTEST. Mulțimea se îndreaptă spre Parlament. Oamenii scandează:„ PD, PSRM ciuma roșie”

În fața Reședinței președintelui s-au adunat mii de oameni cerând abrogarea legii privind schimbarea sistemului electoral. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 12:47

Mituri și superstiții despre copii. Părinții nu-și arată odorurile timp de 40 de zile

Mituri și superstiții despre copii. Părinții nu-și arată odorurile timp de 40 de zile

Ion Andronache este tatăl a trei copii. De asemenea, acesta este student la Academia de Teologie din Moldova și pune în discuție subiectul despre copiii în biserică, dar și mai multe stereotiuri și mituri despre copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 12:44

Iresponsabilitatea funcționarilor publici pun în pericol securitatea cetățenilor.

Iresponsabilitatea funcționarilor publici pun în pericol securitatea cetățenilor.

Conform unei dispoziții a preturii sectorului Botanica, crengile din cartiere se transporteaza pe stadionul sportive din orășelul Aeroport. În apropiere de stadion se află grădinița de copii, blocurile locative ale cetățenilor, centrul pentru Solicitanții cu Statut de Refugiat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 12:39

LIVE / Parlamentul cere Rusiei să-și retragă trupele și munițiile de pe teritoriul R. Moldova. Socialiștii au părăsit ședința în semn de protest

LIVE / Parlamentul cere Rusiei să-și retragă trupele și munițiile de pe teritoriul R. Moldova. Socialiștii au părăsit ședința în semn de protest

Un nou consens larg în Parlament. Deputații au aprobat, cu 61 voturi Declarația privind retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Socialiștii nu au susținut Declarația și au părăsit sala de ședințe. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 12:39

Nu uita să lași bacșiș sau nu consuma alcool - Cum stă treaba cu regulile de bune maniere în alte țări

Nu uita să lași bacșiș sau nu consuma alcool - Cum stă treaba cu regulile de bune maniere în alte țări

Cum spune și proverbul, câte bordeie, atâtea obiceie. Fiecare țară are propriile reguli și obiceiuri, iar necunoașterea lor te poate pune în situații penibile. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 12:39

PARLAMENT / Declarație pentru retragere a trupelor rusești

PARLAMENT / Declarație pentru retragere a trupelor rusești

Parlamentul va discuta la ședința de astăzi Declarația privind retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi la propunerea fracțiunilor Partidului Democrat din Moldova și a Partidului Popular European din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 12:28

Google – asaltat de Rusia cu cereri de ștergere a conținutului de pe Internet

Numărul de cereri adresat Google de către agențiile guvernamentale ruse pentru eliminarea conținutului de pe Internet a crescut cu 478% în 2016, ajungând la 13.200 de solicitari, potrivit raportul societății Transparency Report.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2017, ora: 12:16

Premierul României: Schimbarea sistemului electoral este un drept al Parlamentului Moldovei

Premierul României: Schimbarea sistemului electoral este un drept al Parlamentului Moldovei

Schimbarea sistemului electoral este un drept a Parlamentului, este schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic. Astfel a comentat premierul României, Mihai Tudose, decizia de ieri a deputaților moldoveni, care au aprobat în lectură finală proiectul de lege privind...

( ) Citeşte tot articolul


Opinii & Editoriale 21 Iulie 2017, de Octavian Țâcu

Mixtul buclucaș

Demult n-am mai scris despre realitățile de pe la noi. M-am uitat peste lucrurile scrise de-a lungul anilor la TIMPUL și constat că în vara asta se împlinesc cinci ani de când fac publicistică. De toate am scris, de la sport și politică, la jurnale și experiențe de călătorie, analize ale...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Iulie 2017, de George Simion

Ce facem NOI când politica antiromânească revine la Chișinău?

Nu am mai scris editorialele mele săptămânale pentru că sintetizasem viziunile mele în cartea „Blocați în labirint”, disponibilă la toate librăriile și chioșcurile de ziare și, pe baza căreia, oamenii pot veni în România, având acoperit inclusiv transportul...

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Iulie 2017, de Pavel Păduraru

(FOTO, VIDEO) Strada Urechean, 5 euro de la Platon și cum s-a născut PSRM la Moscova

Destinele a trei oameni, toți trei foarte importanți în domeniile în care activau acum cinci-zece ani, mi-au atras în mod deosebit atenția în această săptămână și mi-au amintit că toată vina pentru eșecurile noastre în viață ne aparține, fiindcă succesul de astăzi...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 20 Iulie 2017, de Lia Ciutac

Cu drag, de mântuială, pentru chișinăuieni

Șoferii din Chișinău au așteptat să apară marcajele rutiere încă de la sfârșitul lunii februarie. Iată că, la mijloc de vară, în sfârșit, după aproape cinci luni de așteptări, pe unele artere ale Capitalei au apărut marcajele rutiere. Și nu oarecum, dar, pe alocuri de...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 20 Iulie 2017, de Moni Stănilă

De la Dodon la Trigon

Dacă tot am povestit despre festivalul de la Bistrița, am hotărât că mai trebuie punctate niște lucruri legate – parțial – de concertul celor de la Trigon, din ultima seară de lecturi și penultima de festival.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 19 Iulie 2017, de Dorin Galben

Am fost în capitala unde prostituția și drogurile sunt legale

Recent am avut o escapadă în Olanda – asociată de mulți drept țara prostituției și a drogurilor. Într-adevăr, aceste lucruri există și sunt absolut legale. Sexul și narcoticele le asigură olandezilor milioane de turiști anual și încasări uriașe la bugetul de stat.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Iulie 2017, de Constantin Tănase

MINCIUNA rusă (II) Scrisoare către tinerii care s-au născut după 1990: totul numai despre minciună

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a declanșat un val de critici și proteste în mediul puținilor și adevăraților intelectuali ruși care mai au curajul să spună adevărul despre patria lor.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Iulie 2017, de Dan Nicu

Românitatea, miezul viu al europenităţii de la Chişinău

Afirm că în Republica Moldova, orice europenitate este un vas golit de conţinut în absenţa românităţii.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 18 Iulie 2017, de Ana Marchitan

Generația bărbaților de carton și a femeilor de fier

În ultima perioadă, observ din ce în ce mai multe femei care sunt inspirate de apucăturile democratice.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Iulie 2017, de Moni Stănilă

Și poetul e un fel de urs

Povesteam în glumă cuiva zilele trecute că cei de la berea românească Ursus au avut o întreagă filosofie când au conceput sloganul „regele berii în România”, fiindcă, argumentam eu, în România nu sunt lei, ci doar urși. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 17 Iulie 2017, de Octavian Țâcu

Românii/moldovenii din Uzbekistan: o istorie necunoscută

Contextul preocupărilor pentru istoria românilor/moldovenilor din fostul spațiu sovietic mi-a adus mai multe curiozități și povești neordinare, multe dintre care au devenit publice chiar prin intermediul ziarului TIMPUL. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 29 Iunie 2017, de Marin Basarab

Comerțul stradal, o tragedie a clasei de jos

Dacă vreți să vedeți adevărata față a Republicii Moldova, mergeți la Piața Centrală. Atât pe teritoriul pieței, dar mai ales pe străzile adiacente, putem observa toată mizeria, disperarea și sărăcia la care a ajuns această societate. Bătaia de săptămâna trecută, când doi...

() Citeşte tot articolul