Actualitate

Arheologii au adus la lumină încă o bucată din corabia faraonului Khufu

Corabia, care este cea de-a doua astfel de navă maritimă găsită în această zonă, ar fi fost construită de faraonul Khufu (Keops sau Cheops) care a domnit în Egipt în timpul celei de-a patra dinastii, în urmă cu peste 4.500 de ani.

Până acum au fost identificate 700 de piese ale corabiei descoperite pentru prima dată în anii ’80, iar experții cred că au reușit să aducă la suprafață majoritatea componentelor acesteia. ”Sărbătorim extragerea celei mai mari scânduri de lemn”, a declarat Mamdouh Taha, supraveghetor principal al proiectului. Acesta a adăugat că piesa măsoară 26 de metri lungime.

Specialiștii au extras bucata de lemn dintr-o groapă de aproape trei metri adâncime și au transportat-o într-un centru de conservare aflat în apropierea zonei în care a fost descoperită.

Arheologii egipteni și japonezi lucrează împreună la acest proiect, iar țelul lor este de a restaura piesele corabiei și de a le expune la Marele Muzeu Egiptean anul viitor, cu ocazia deschiderii acestuia.

Egiptul speră ca actualele descoperiri arheologice să ofere un impuls industriei turismului care reprezintă o importantă sursă de venit și care a avut de suferit după protestele de stradă care au dus la demisia fostului președinte Hosni Mubarak, în 2011.

Numărul turiștilor care au vizitat Egiptul în 2015 a fost de 9,3 milioane, în comparație cu peste 14,7 milioane în 2010, însă ministrul Turismului și-a exprimat încrederea la începutul acestei luni că cifrele vor reveni la nivelurile celor înregistrate înainte de revoltă.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *