Astăzi 20 Octombrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:00
Abonamente

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 13 August 2017, ora 10:26

ARHIVELE NU ARD / Scrisoare deschisa fostului meu elev, Sergiu Praporşcic

Marime Font

Ieri, am primit la redacţie această scrisoare, pe care o publicăm fără să o comentăm… 

„N-am crezut vreodată că voi fi nevoită să recunosc, cu multă ruşine şi tristeţe, că în clasa în care am fost dirigintă te-am avut şi pe ţine, că elev, Sergiu.Noi, profesorii-diriginţi, urmărim cu interes parcursul vieţii discipolilor noştri. M-am bucurat atunci când ai devenit jurnalist. Era firească opţiunea ta, întrucât ambii tăi părinţi sunt profesori de literatură. Cum ai intrat în graţiile lui Iurie Roşca, te-ai transformat într-un adevărat killer. Ucizi (cu vorba, cu scrisul) tot ce se cheamă valoare intelectuală. Ponegreşti - deşi nu te credeam capabil - pe toţi acei care au stat la leagănul deșteptarii noastre naţionale. Ai apropiat, împreună cu rotofeii tăi colegi, ziua morţii Marelui Poet Grigore Vieru. Îţi mai aminteşti, Sergiu, cu câtă dragoste şi pasiune recitai versurile lui Vieru?

De atâtea ori ai vorbit în faţă clasei despre frumoasă noastră limba română, despre istoria adevărată a neamului nostru. Te bucurai de stimă printre colegi, dar azi toţi te condamnă şi chiar te urăsc. Ce s-a întâmplat cu ţine? Cine te-a schimbat, dintr-un elev cu dragoste de ţară şi de neam, într-o scula a lui Iurie Roşca? Oare nu ţi-i de ajuns pe conştiinţa ta moartea acestui simbol al românismului din Basarabia? Ce ai, omule, cu feciorul dumnealui? Cu ce ţi-a greşit? L-am ascultat la câteva adunări electorale şi mi s-a creat impresia că e un om cultivat, demn de părinţii care i-au dat viaţă şi o educaţie aleasă.Chiar tu, Sergiu, spui în scârnavă fiţuică „Flux”, din 10 martie curent: „Eu nu ştiu ce fel de om este acest Călin Vieru, dar, în mod sigur, el nu este unul dintre cei care ar merită să ajungă în Parlament. De ce-i trebuie lui Călin Vieru să devină deputat?”. Îţi răspund eu, Sergiu, fosta ta dirigintă, care nu o dată va spuneam că nu e bine să arunci cu pietre în cei care sunt mai presus că ţine, în cei care au idealuri, lupta pentru ele. Acest tip de oameni, Sergiu, nu pot fi cumpăraţi nici cu milioane, întrucât viaţă lor e o lupta continuă pentru realizarea viselor. Nu ştiu dacă ai să înţelegi… După ce te ascult, seară de seară, la televiziunea lui Roşca, mi-e ruşine să ies pe uliţele satului, mi-e frică să nu mă întrebe careva de ţine. Sergiu, băiatule, nu lui Călin Vieru îi trebuie să devină parlamentar, ci nouă - oamenilor cărora voi le-aţi trădat mişeleşte idealurile naţionale. Regretatul Grigore Vieru a luptat până-n pânzele albe pentru grafia latină, pentru limba română, pentru identitatea naţională. Nu crezi că e de datoria fiului să continue lupta tatălui?

Ce vei face, Sergiu, când te vor blama toţi acei care au suferit şi suferă din cauza ta şi a găştii tale rămasă fără Dumnezeu? Oare ce ar spune mama ta, dacă cineva şi-ar bate joc de ţine atât de hain, cum ai făcut-o tu faţă de Călin Vieru? Crezi că dumnealui nu are mama? Or, mama lui nu are inima?

În numele Domnului, te îndemn: opreşte-te, cere iertare familiei Vieru, familiei Hadârcă şi tuturor familiilor pe care le-ai ponegrit numai din simplul motiv că aşa ţi-a ordonat patronul tău - Iurie Roşca. Desprinde-te de Satana portocalie şi, astfel, poate îţi vei găsi împăcarea cu ţine, cu ceea ce ţi-a mai rămas din propria conştiinţa, că să nu ne faci de ruşine localitatea, şcoală în care ai învăţat, colegii, profesorii, sătenii...

A. Marciuc, fosta ta dirigintă,
Liceul teoretic „Alexandru cel Bun”,
s. Vărzăreşti, r-l Nisporeni

ARHIVA TIMPUL, martie 2009 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 15:46

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

La 19 octombrie a fost redeschis sectorului de poliție nr. 3, din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, care a fost complet renovat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 14:17

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Scutul antirachetă care este construit de Washington în străinătate constituie o problemă esențială pentru Rusia și China, a afirmat vineri, la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 10:57

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare Din editia print

Federația Rusă susține că va reacționa promt și „simetric”, în cazul în Statele Unite renunță la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, citat de protv.ro.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md