Astăzi 15 Decembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la 14 Decembrie 2017
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 13 August 2017, ora 10:26

ARHIVELE NU ARD / Scrisoare deschisa fostului meu elev, Sergiu Praporşcic

Marime Font

Ieri, am primit la redacţie această scrisoare, pe care o publicăm fără să o comentăm… 

„N-am crezut vreodată că voi fi nevoită să recunosc, cu multă ruşine şi tristeţe, că în clasa în care am fost dirigintă te-am avut şi pe ţine, că elev, Sergiu.Noi, profesorii-diriginţi, urmărim cu interes parcursul vieţii discipolilor noştri. M-am bucurat atunci când ai devenit jurnalist. Era firească opţiunea ta, întrucât ambii tăi părinţi sunt profesori de literatură. Cum ai intrat în graţiile lui Iurie Roşca, te-ai transformat într-un adevărat killer. Ucizi (cu vorba, cu scrisul) tot ce se cheamă valoare intelectuală. Ponegreşti - deşi nu te credeam capabil - pe toţi acei care au stat la leagănul deșteptarii noastre naţionale. Ai apropiat, împreună cu rotofeii tăi colegi, ziua morţii Marelui Poet Grigore Vieru. Îţi mai aminteşti, Sergiu, cu câtă dragoste şi pasiune recitai versurile lui Vieru?

De atâtea ori ai vorbit în faţă clasei despre frumoasă noastră limba română, despre istoria adevărată a neamului nostru. Te bucurai de stimă printre colegi, dar azi toţi te condamnă şi chiar te urăsc. Ce s-a întâmplat cu ţine? Cine te-a schimbat, dintr-un elev cu dragoste de ţară şi de neam, într-o scula a lui Iurie Roşca? Oare nu ţi-i de ajuns pe conştiinţa ta moartea acestui simbol al românismului din Basarabia? Ce ai, omule, cu feciorul dumnealui? Cu ce ţi-a greşit? L-am ascultat la câteva adunări electorale şi mi s-a creat impresia că e un om cultivat, demn de părinţii care i-au dat viaţă şi o educaţie aleasă.Chiar tu, Sergiu, spui în scârnavă fiţuică „Flux”, din 10 martie curent: „Eu nu ştiu ce fel de om este acest Călin Vieru, dar, în mod sigur, el nu este unul dintre cei care ar merită să ajungă în Parlament. De ce-i trebuie lui Călin Vieru să devină deputat?”. Îţi răspund eu, Sergiu, fosta ta dirigintă, care nu o dată va spuneam că nu e bine să arunci cu pietre în cei care sunt mai presus că ţine, în cei care au idealuri, lupta pentru ele. Acest tip de oameni, Sergiu, nu pot fi cumpăraţi nici cu milioane, întrucât viaţă lor e o lupta continuă pentru realizarea viselor. Nu ştiu dacă ai să înţelegi… După ce te ascult, seară de seară, la televiziunea lui Roşca, mi-e ruşine să ies pe uliţele satului, mi-e frică să nu mă întrebe careva de ţine. Sergiu, băiatule, nu lui Călin Vieru îi trebuie să devină parlamentar, ci nouă - oamenilor cărora voi le-aţi trădat mişeleşte idealurile naţionale. Regretatul Grigore Vieru a luptat până-n pânzele albe pentru grafia latină, pentru limba română, pentru identitatea naţională. Nu crezi că e de datoria fiului să continue lupta tatălui?

Ce vei face, Sergiu, când te vor blama toţi acei care au suferit şi suferă din cauza ta şi a găştii tale rămasă fără Dumnezeu? Oare ce ar spune mama ta, dacă cineva şi-ar bate joc de ţine atât de hain, cum ai făcut-o tu faţă de Călin Vieru? Crezi că dumnealui nu are mama? Or, mama lui nu are inima?

În numele Domnului, te îndemn: opreşte-te, cere iertare familiei Vieru, familiei Hadârcă şi tuturor familiilor pe care le-ai ponegrit numai din simplul motiv că aşa ţi-a ordonat patronul tău - Iurie Roşca. Desprinde-te de Satana portocalie şi, astfel, poate îţi vei găsi împăcarea cu ţine, cu ceea ce ţi-a mai rămas din propria conştiinţa, că să nu ne faci de ruşine localitatea, şcoală în care ai învăţat, colegii, profesorii, sătenii...

A. Marciuc, fosta ta dirigintă,
Liceul teoretic „Alexandru cel Bun”,
s. Vărzăreşti, r-l Nisporeni

ARHIVA TIMPUL, martie 2009 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Decembrie 2017, ora: 16:33

Răsturnare de situație: Putin a anunțat că va fi candidat independent la alegerile prezidențiale din Rusia

Răsturnare de situație: Putin a anunțat că va fi candidat independent la alegerile prezidențiale din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin spune că va participa la alegerile prezidențiale din martie, 2018, în calitate de independent, scrie paginaderusia.ro

( ) Citeşte tot articolul


Actualitate 14 Decembrie 2017,  

Răsturnare de situație: Putin a anunțat că va fi candidat independent la alegerile prezidențiale din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin spune că va participa la alegerile prezidențiale din martie, 2018, în calitate de independent, scrie paginaderusia.ro

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul