Ultima oră

Armenia, în pragul unui Maidan?

Cu toate acestea, situatia nu poate la nesfarsit, iar politia va trebui sa intervina mai devreme sau mai tarziu, scrie expert.ru despre noua criza politica din Armenia.

Populatia a ieșit în stradă din cauza creșterii bruste a prețurilor la energia electrică. Initial, compania „Rețele Electrice din Armenia”, controlata de grupul rusesc Inter RAO, a cerut o crestere a tarifelor cu 40%, dar guvernul a redus cererea la 17%.

Potrivit publicatiei, scumpirea energiei electrica nu a avut loc din cauza ca Rusia a inceput sa vanda electricitate mai scumpa în Armenia. Totul se explica de managementul defectuos al companiei, care a acumulat datorii uriase. Conducerea acesteia a decis să transfere aceste datorii pe umerii populației. Iar populația nu vrea să plătească pentru greșelile altora.

Însa motivul pentru proteste este profund și mai grav. Comportamentul companiei „Rețele electrice din Armenia” – este un caz tipic al problemei generale a economiei armene și a guvernarii din aceasat tara, extrem de ineficiente și corupte.

Pentru că țara este în blocada economică, unele grupuri de afaceri au monopolizat aprovizionarea cu anumite bunuri (din cauza cărora costul pentru utilizatorul final este mai mare).

La început, autoritățile au încercat să stabilească un dialog cu protestatarii, dar manifestanții au refuzat și au cerut de la președinte să anunțe anularea creșterii tarifelor la energia electrică la televiziunea națională.

Serj Sargsian a refuzat pentru ca nu vrea să creeze un precedent periculos pentru „democrația de stradă”, pentru că populația va avea o mulțime de alte cereri pentru autorități. Prin urmare, miniștrii au început să le explice oamenilor necesitatea de a crește costul energiei electrice – în caz contrar, țara risca pene de curent.

Cu toate acestea, populatia continua sa protesteze, iar sloganurile treptat se schimba – de la cerințele pentru anularea scumpirii energiei electrice, acum se cere demisia președintelui.

Armenii înșiși, potrivit rapoartelor din Erevan, nu vor revolutie: ei înțeleg conjunctura internationala și care sunt riscurile unei astfel de destabilizari. Cu toate acestea, situația se poate schimba în cazul în care autoritățile vor încerca să-i disperseze pe demonstranți.

Consecințele agravarii situației și transformarea protestelor din Erevan intr-un Maidan armean ar fi dezastruoase in primul rand pentru Rusia, care va pierde cel mai important aliat în Caucazul de Sud, scrie expert.ru.
 
Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *