Politică

Artur Cozma, urmarit penal pentru instrainarea ilegala a patrimoniului cultural?

Procuratura Generala a monitorizat unele aspecte privind implicarea in perioada anilor 2008-2009 a unor persoane responsabile din cadrul Ministerului Culturii la gestionarea si instrainarea in favoarea agentilor economici privati a obiectelor ce constituie patrimoniul cultural al tarii.

In rezultat, procurorii au constatat mai multe ilegalitati.

La 07 noiembrie 2008 intre S.A. „Circul din Chisinau” si Compania cu capital strain Pesenex Developments Limited a fost incheiat un contract de uzufruct, conform caruia ultimei i s-au transmis in posesie si folosinta pe un termen de 29 ani, cu dreptul de a obtine beneficii, imobilele din bd. Renasterii, 33 mun. Chisinau, care constau din doua cladiri cu teren aferent.

Analizand continutul contractului mentionat, se constata ca acesta reprezinta un act juridic simulat, incheiat cu intentia de a ascunde un alt act juridic (in speta, un contract de comodat), deoarece legislatia civila prevede 3 modalitati de contracte prin intermediul carora poate fi transmisa posesia si folosinta asupra unor bunuri: 1 – locatiunea (art.845 CC), 2 – arenda (art.911 CC) si 3 – comodatul (art.859 CC). S-a mai constatat, ca in cazul dat au fost incalcate si prevederile Legii privind administrarea si deetatizarea proprietatii publice, Legii privind societatile pe actiuni.

Procuratura Generala a inaintat in instanta de judecata in interesul Ministerului Culturii, o cerere privind declararea nulitatii contractului de uzufruct, respectiv aducerea partilor in pozitii initiale.

De asemenea, s-a stabilit ca in contradictie cu prevederile legislatiei, prin Ordinul Ministrului Culturii nr.20 din 31.01.2007, intreprinderea de stat „Circul din Chisinau” a fost reorganizata in societate pe actiuni, in capitalul social al careia au fost plasate cladirea circului si terenul aferent, statul devenind proprietar al actiunilor.

Procuratura Generala a inaintat o sesizare in adresa Ministerului Culturii pentru a intreprinde masurile necesare privind modificarea formei organizatorico-juridice a SA„Circul din Chisinau” din societate pe actiuni in intreprindere de stat si solicitarea Agentiei Proprietatii Publice de a exclude „Circul din Chisinau” din lista intreprinderilor supuse privatizarii, stabilita prin Hotarirea Guvernului nr.945 din 20.08.2007.

Tot pe un termen de 29 ani, au fost transmise in folosinta, administrare si posesie imobilele din str. Puskin, 24 si Alexandru cel Bun, 18 mun. Chisinau, prin incheierea a doua contracte la 23.09.2009 de catre administratia I.S. ”Agentia de Impresariat” cu Fundatia „Viitorul Moldovei”. Contractele de transmitere a imobililor au fost incheiate de catre conducerea I.S. ”Agentia de Impresariat” cu mai multe incalcari de lege, inclusiv in lipsa acordului Ministerului Culturii, care este fondatorul intreprinderii.

Procuratura Generala a inaintat in instanta de judecata, in interesul Ministerului Culturii, o cerere de chemare in judecata in vederea anularii contractelor mentionate.

Pe faptul instrainarii ilegale a monumentului de stat – „Palatul Grinfeld Daculov Riscanu”, amplasat in mun. Chisinau, str. Bucuresti 62, procuratura Anticoruptie la 23.10.2009 a dispus inceperea urmaririi penale in baza art.328 alin.(1) Cod penal. Concomitent, Procuratura Generala a inaintat la Curtea de Apel Economica o actiune civila, in interesul Ministerului Culturii, privind recunoasterea nulitatii contractului de vanzare-cumparare a imobilului mentionat, incheiat la 22.07.2009 intre Agentia Proprietatii Publice si ICS „Maxelegant” SRL si a actelor care au stat la baza incheierii acestuia.

Controlul legalitatii fondarii si gestionarii de catre factorii de decizie a SA„Centrul Teatral Luceafarul” a patrimoniului si finantelor intreprinderii, la 01.03.2010 Procuratura Generala a dispus inceperea urmaririi penale in privinta ex-factorilor de decizie ai Ministerului Culturii in baza art.328 alin.(3) lit.d) Cod penal – depasirea atributiilor de serviciu, soldate cu urmari grave.

La fel, ca rezultat al incalcarilor depistate pe faptul dobandirii ilicite de catre SRL„Invizibil” a bunurilor SA„Centrul Teatral Luceafarul” in proportii deosebit de mari, Procuratura Generala la 01.03.2010 a dispus inceperea urmaririi penale in baza art.190 alin.(5) Cod penal – escrocheria si conform art.335 alin.(3) lit.b) Cod penal – abuz de serviciu, soldat cu urmari grave.

Cauzele penale si actiunile civile mentionate sint luate la controlul Procuraturii Generale.

Despre ilegalitatile constatate si masurile intreprinse Procuratura Generala a informat conducerea statului.

Serviciul de presa al Procuraturii Generale

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *