Astăzi 25 Noiembrie 2017, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:52
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Social 19 Martie 2017, ora 11:33

Asistenții medicali din grădinițe ar putea trece în subordinea Centrelor medicilor de familie

Marime Font

Asistenţii medicali din grădiniţe ar putea trece în subordinea Centrelor medicilor de familie și nu vor mai fi considerați personal auxiliar. Un proiect de lege în acest scop a fost înregistrat în Parlament de deputați din comisia specială.

Scopul acestei reforme este de a rezolva problema lipsei asistențelor medicali și a salariului mizer. Totodată, autorii documentului spun că, astfel, calitatea produselor în grădinițe va fi controlată mai bine.

În Capitală, 11 din cele peste 160 de grădinițe duc lipsă de asistenți medicali. Problema este și la această instituție din sectorul Botanica.În această situație, părinții copiilor își fac grijă pentru sănătatea micuților săi:

"În grădinițe trebuie să fie asistenți medicali, pentru că micuții se îmbolnăvesc des, mai ales toamnă. Primăvara apar virozele. Trebuie să fie cineva măcar să le măsoare febră".

Autorii proiectului susțin că după aprobarea documentului, salariul personalului medical în grădiniţe se va dubla. Deputaţii speră că astfel va fi rezolvată şi problema lipsei cadrelor. Totodată, autorităţile cred că în urma acestei reforme, produsele alimentare care sunt livrate în grădiniţe, vor fi verificate mai bine.

"Nu vor mai fi în subordinea directorilor de grădinițe și atunci mai eficient vor controla în comisia de triere când vor fi recepționate alimentele, vor trece cursuri de calificări, va fi rezolvată și o altă problemă atunci când pleacă în concediu", a subliniat Lilian Carp, deputat PL.

Ministerul Sănătății salută iniţiativa şi propune ca asistenții medicali să fie angajați în grădinițe prin rotație.

"Rolul asistentului medical va fi nu neapărat la primirea alimentelor pentru copii, dar la asigurarea calității nutrienților pe care copiii primesc - unu. Și doi: va exista raportarea a fiecărui caz de îmbolnăvire", a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Nu se cunoaște în câte grădinițe din țară lipsesc asistenți medicali. În total, în Moldova sunt aproape 1500 de instituţii de învăţământ preşcolar, care sunt frecventate de 150 de mii de copii.

Sursa: Publika.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Noiembrie 2017, ora: 11:29

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova Din editia print

Aflat la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, organizat la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre invitaţia controversată primită din partea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Întrebat de jurnalişti dacă va onora invitaţia, şeful...

( ) Citeşte tot articolul


Bună Dimineața 24 Noiembrie 2017, de Ana Marchitan

Sexul „anti-Chirtoacă” și politica moldovenească

Declinul Partidului Liberal a început încă la sfârșitul anului trecut. De atunci, pas cu pas, fracțiunea se îndreaptă încet, dar sigur, sper hăul politicii moldovenești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md