Astăzi 12 Decembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:04
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 16 Iunie 2017, ora 16:05

Atacul cibernetic mondial de luna trecută a fost lansat din Coreea de Nord (oficiali britanici)

Marime Font

Oficiali britanici din domeniul securității consideră că la originea atacului informatic care a dus luna trecută la blocarea parțială a NHS (sistemul național de sănătate britanic) și a altor instituții de pe plan mondial s-au aflat hackeri nord-coreeni, informează vineri BBC.

Surse din sfera securității au declarat pentru BBC că Centrul național britanic pentru securitatea informatică (NCSC), care a condus o anchetă internațională lansată în urma respectivului atac, consideră că în spatele acestuia s-a aflat o grupare cunoscută sub numele Lazarus, care ar mai fi vizat și compania Sony Pictures, în 2014, într-un moment în care casa de filme se pregătea să lanseze pelicula ''The Interview'', o satiră despre conducerea nord-coreeană. Filmul a fost lansat în cele din urmă cu întârziere și discreție.

Se crede că aceeași grupare de piraterie informatică ar fi încercat să sustragă și bani din bănci, prin intermediului ''virusului de răscumpărare'' (''ransomware'') WannaCry care a blocat în mai sisteme informatice din întreaga lume, cerând efectuarea unor plăți în schimbul deblocării, atac care a afectat în mod deosebit NHS din Marea Britanie.Oficialii NCSC au ajuns la concluzia că WannaCry nu a vizat în mod special Marea Britanie sau NHS și este posibil să fi fost o tentativă ratată de sustragere de fonduri, având în vedere că până acum hackerii nu par să fi intrat în posesia unor bani din "recompensele" cerute.

Deși gruparea Lazarus își are sediul în Coreea de Nord, rolul exact al conducerii de la Phenian în comandarea atacului este mai puțin clar.

Și agenția americană de securitate NSA a făcut recent legătura între respectivul atac și Coreea de Nord, dar probabil în urma unei anchete mai puțin aprofundate decât cea lansată de NCSC, în parte pentru că SUA nu au fost la fel de afectate de incident.

Hackerii nord-coreeni au mai fost asociați cu atacuri cu motivație financiară, cum a fost atacul din primăvara lui 2016 când prin sistemul de transfer internațional SWIFT pirați informatici au reușit să vireze 81 milioane de dolari dintr-un cont deținut de Banca Centrală din Bangladesh la filiala din New York a Băncii Centrale americane (Federal Reserve System — Fed). Hackerii au inundat atunci Fed din New York cu zeci de cereri de transfer și au încercat să deturneze suplimentar 850 de milioane de dolari, dar filiala newyorkeză a blocat alte tranzacții. Banii au fost transferați într-un cont în Filipine și apoi urma lor s-a pierdut, o parte dintre ei fiind spălați prin intermediul unor cazinouri.

Gruparea Lazarus a mai fost asociată și cu alte atacuri de tip ''ransomware'', inclusiv unul care a vizat un lanț de supermarketuri sud-coreean, iar o serie de analiști afirmă că sunt semne că în ultimele luni Coreea de nord este interesată de metode de plată în bitcoin.

AGERPRES

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Pavel Păduraru

Întrebarea de care fug procurorii: de ce Gorbunțov nu a fost arestat?

Recent, în țara noastră a mai avut loc o minune. Dar aşa cum la noi minunile nu mai reprezintă excepții, ci lucruri ordinare, am putea să le numim fleacuri. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Sărbătorile și postul

Posturile, cred că acest lucru e limpede pentru oricine, nu mai sunt ținute ca pe vremuri. Poate în particular sau în mănăstiri mai există astfel de nevoitori. La noi, în schimb, creștinii căldicei, postul a rămas doar evitarea oricăror proteine animale.

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Decembrie 2017, de Dan Nicu

La plecarea unei Epoci

În aceste zile de decembrie, întreaga naţiune română deplânge dispariţia dintre noi a celui care a fost Majestatea sa Regele Mihai I. Suveranul s-a stins din viaţă în Elveţia, la reşedinţa sa, în ziua de marţi, 5 decembrie. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 9 Decembrie 2017, de Ana Gabor

Povestea ultimului rege

Născut la 25 octombrie 1921, regele Mihai a adus o mare bucurie în familia sa, dar și în întreaga țară.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md