Astăzi 18 Octombrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:35
Abonamente

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 16 Iunie 2017, ora 16:05

Atacul cibernetic mondial de luna trecută a fost lansat din Coreea de Nord (oficiali britanici)

Marime Font

Oficiali britanici din domeniul securității consideră că la originea atacului informatic care a dus luna trecută la blocarea parțială a NHS (sistemul național de sănătate britanic) și a altor instituții de pe plan mondial s-au aflat hackeri nord-coreeni, informează vineri BBC.

Surse din sfera securității au declarat pentru BBC că Centrul național britanic pentru securitatea informatică (NCSC), care a condus o anchetă internațională lansată în urma respectivului atac, consideră că în spatele acestuia s-a aflat o grupare cunoscută sub numele Lazarus, care ar mai fi vizat și compania Sony Pictures, în 2014, într-un moment în care casa de filme se pregătea să lanseze pelicula ''The Interview'', o satiră despre conducerea nord-coreeană. Filmul a fost lansat în cele din urmă cu întârziere și discreție.

Se crede că aceeași grupare de piraterie informatică ar fi încercat să sustragă și bani din bănci, prin intermediului ''virusului de răscumpărare'' (''ransomware'') WannaCry care a blocat în mai sisteme informatice din întreaga lume, cerând efectuarea unor plăți în schimbul deblocării, atac care a afectat în mod deosebit NHS din Marea Britanie.Oficialii NCSC au ajuns la concluzia că WannaCry nu a vizat în mod special Marea Britanie sau NHS și este posibil să fi fost o tentativă ratată de sustragere de fonduri, având în vedere că până acum hackerii nu par să fi intrat în posesia unor bani din "recompensele" cerute.

Deși gruparea Lazarus își are sediul în Coreea de Nord, rolul exact al conducerii de la Phenian în comandarea atacului este mai puțin clar.

Și agenția americană de securitate NSA a făcut recent legătura între respectivul atac și Coreea de Nord, dar probabil în urma unei anchete mai puțin aprofundate decât cea lansată de NCSC, în parte pentru că SUA nu au fost la fel de afectate de incident.

Hackerii nord-coreeni au mai fost asociați cu atacuri cu motivație financiară, cum a fost atacul din primăvara lui 2016 când prin sistemul de transfer internațional SWIFT pirați informatici au reușit să vireze 81 milioane de dolari dintr-un cont deținut de Banca Centrală din Bangladesh la filiala din New York a Băncii Centrale americane (Federal Reserve System — Fed). Hackerii au inundat atunci Fed din New York cu zeci de cereri de transfer și au încercat să deturneze suplimentar 850 de milioane de dolari, dar filiala newyorkeză a blocat alte tranzacții. Banii au fost transferați într-un cont în Filipine și apoi urma lor s-a pierdut, o parte dintre ei fiind spălați prin intermediul unor cazinouri.

Gruparea Lazarus a mai fost asociată și cu alte atacuri de tip ''ransomware'', inclusiv unul care a vizat un lanț de supermarketuri sud-coreean, iar o serie de analiști afirmă că sunt semne că în ultimele luni Coreea de nord este interesată de metode de plată în bitcoin.

AGERPRES

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 16 Octombrie 2017, de Ana Gabor

Mandat de la Dumnezeu sau de la Putin?

„Putin, te iubim! Noi ca tine vrem să fim!” (Zicală din Sadova)

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Ziua orașului

Se apropie ziua orașului, motiv de bucurie pentru mulți dintre noi. Concerte, ziua vinului și câte ceva gratuit ca oamenii să fie mulțumiți. De obicei muzica e fără plată pentru cetățeni, iar muzicienii primesc onorarii de la primărie.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md