Opinii și Editoriale

Atunci când e cum ar trebui să fie

Oricât pare de previzibil să spun asta, am fost cu adevărat emoționată să vizitez Bojdeuca lui Ion Creangă. O casă din Țicău, Iași, unde a locuit ani buni unul dintre cei mai mari prozatori români ai tuturor timpurilor, pe nedrept numit „scriitor popular”. Mai mult, Creangă a fost – dacă vreți – un vizionar. La el întâlnim multe abordări literare din timpurile noastre: antieroul, limbajul licențios (în povestea cu pricina), autobiografismul, oralitatea și așa mai departe.

Sigur că nu pot să omit faptul că în cerdacul bojdeucii a stat de multe ori cu Mihai Eminescu. Mi s-a părut simpatic să aflu că pe vremea lui era plin de pisici acolo (se presupune că Ion Creangă avea în jur de 30 de pisici) sau că primul muzeograf a trăit acolo cu soție, părinți, copii.
Muzeul Național al Literaturii Române din Iași are în subordine 14 clădiri, printre care amintita bojdeucă de pe Țicău, 4. (Impresionant, nu? De vreme ce la noi, Muzeul Literaturii are câteva încăperi luate cu chirie.) Directorul din Iași este – mi se pare perfect logic – Lucian Dan Teodorovici, un foarte bun prozator român contemporan. E o excepție minunată, pentru că de obicei, atât în România, cât și în Republica Moldova, rar se ocupă grădinarii de grădini.

Dincolo de toată această bogăție culturală, Iașul mi-a dat tot timpul posibilitatea să mă reîntâlnesc cu prieteni minunați, să cunosc oameni noi, să mă bucur de fiecare zi petrecută acolo. De la poveștile și întâlnirile cu poetul Costică Acosmei, cu a lui minunată Lia, la plimbările cu ei prin mănăstirile superbe și pline de istorie ca Cetățuia sau Galata. De la revederea cu tinerii poeți Ștefan Ivas și Matei Hutopilă la excursia prelungită în Valea Cetățuii cu Florin Lăzărescu și Amelia. Seri cu Michael Astner, Mariana Codruț, Radu Andriescu și Florin Dan Prodan.

Iașul e un oraș care, prin locurile și oamenii lui, ți se vâră cu nădejde în suflet. Ajungi să te gândești înaintea fiecărei călătorii cum să faci să treci pe acolo. Să îți faci o hartă din care să nu lipsească Iașul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *