Actualitate

Au fost desemnaţi învingătorii concursului Moldova Eco-Energetică 2016

48 de dosare s-au înscris în Competiţia Moldova Eco-Energetică, ediţia 2016. Proiectele inovative în utilizarea şi promovarea energiei regenerabile şi eficienţei energetice au fost depuse de persoane fizice, instituţii publice, companii private, reprezentanţi ai societăţii civile, mass media.

Printre ideile implementate premiate sunt proiecte în domeniul energiei geo-termale, energiei solare termice, energiei solare fotovoltaice, bio-energie, eficienţei energetice în gospodării private şi în sectorul industrial. Au fost premiate şi iniţiative ale mass-media de a promova domeniul eco-energetic.

Octavian Calmâc, viceprim-ministru și ministru al economiei a remarcat că în ultimii ani s-a redus cu 8% dependența țării de importurile de energie. „Acest fapt se datorează în primul rând entuziaștilor din sectorul privat, care au înțeles potențialul enorm al domeniului pentru propriile afaceri și pentru bugetul familiei”, a declarat oficialul.

Organizatorii au prezentat proiecte de succes prin care instituţiile publice îşi asigură, spre exemplu, necesarul de apă caldă menajeră utilizând energia solară. În sectorul privat mai multe companii utilizează energia geo-termală pentru a-şi încălzi sau a-şi răcori încăperile, alte companii folosesc biocombustibil din deşeurile pe care le produc economisind astfel sute de mii de lei.

Directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE), Mihai Stratan, a menţionat că, de şase ani, acest eveniment scoate în evidenţă cele mai bune proiecte din domeniul eficienţei energetice. „Toţi iubesc mierea, dar puţini cunosc cum arată albinele, iar aici noi avem un stup întreg de albinuţe care fac împreună un lucru mare ca să devenim mai independenţi energetic”, a spus Mihai Stratan.

Competiţia Moldova Eco Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în domeniile energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Concursul Moldova Eco Energetică este organizat de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, sub egida Ministerului Economiei, la iniţiativa şi în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă din Moldova. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *