Astăzi 19 Ianuarie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:16
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 7 Septembrie 2017, ora 15:23

NOUL PUNCT de trecere a frontierei la Palanca se construiește

Marime Font

La Palanca, Ştefan Vodă, au început lucrările de construcție a noului punct de trecere a frontiere. Investițiile sunt estimate la 5,5 milioane de euro, 4,5 milioane dintre care este contribuția Uniunii Europene. Se estimează că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2018.

Andrei Bejenaru, managerul proiectului, a declarat pentru IPN că până la sfârșitul săptămânii vor fi finalizate lucrările de demolare a punctului vamal vechi. În prezent activează un punct temporar pe perioada cât vor dura lucrările. Acesta poate asigura traficul transportului de pasageri cu capacitatea de până la 22 de persoane și a unităților de transport marfar până de 3,5 tone. Alte unități de transport sunt redirecționate către punctul de frontieră Tudora.

Potrivit unui comunicat de presă al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), oficiul din Republica Moldova, se estimează că, după reconstrucție, timpul de trecere prin acest punct se va micșora cu 20%. Dacă până acum aproape 600 de mii de persoane traversau anual frontiera de stat prin punctul Palanca, datorită noii construcții, numărul acestora se va dubla. Iar numărul vehiculelor se va cifra la 570 de mii anual, de două ori mai mult decât în prezent.Punctul de trecere va fi ajustat la necesitățile persoanelor cu dizabilități, solicitanților de azil, antreprenorilor, brokerilor și nu în cele din urmă – angajaților. La traversarea frontierei de stat persoanele vor fi întâmpinate de un post de control, care îi va ghida pe toată durata procedurilor. Trecătorii vor avea acces la blocuri sanitare, care vor fi adaptate și pentru utilizatorii de scaune cu rotile. Toți care vor traversa frontiera dată vor avea acces la servicii bancare.

Va fi construit şi un post de control pietonal, pentru cei care vor trece frontiera pe jos sau pe biciclete. Va fi instalat un pavaj nou pe o suprafață de peste 16 mii de metri pătrați. Punctul va putea deservi două autocamioane simultan și va fi dotat cu un cântar pentru verificarea încărcăturilor. Astfel, numărul vehiculelor procesate se va dubla, de la 150 la 300. Antreprenorii vor avea posibilitatea să acceseze servicii de brokering, amplasate pe teritoriul punctului de trecere a frontierei.

În blocul administrativ angajații vor beneficia de camere de odihnă, garderobă, puncte sanitare, cabine de duș, cantină, o sală de conferințe. Vor exista spații pentru dispecerat, încăpere pentru păstrarea și curățirea armelor, sală pentru echipament IT, izolator, încăperi tehnice, arhivă, spații pentru verificarea vizelor, cameră pentru obiecte confiscate, încăperi pentru control. Suprafața totală a terenului destinat punctului de trecere este de 2,6 hectare. Zona verde va fi amenajată pe o suprafață de peste 6 mii metri pătrați.

IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md