Astăzi 21 Septembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 07:53
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 7 Septembrie 2017, ora 15:23

NOUL PUNCT de trecere a frontierei la Palanca se construiește

Marime Font

La Palanca, Ştefan Vodă, au început lucrările de construcție a noului punct de trecere a frontiere. Investițiile sunt estimate la 5,5 milioane de euro, 4,5 milioane dintre care este contribuția Uniunii Europene. Se estimează că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2018.

Andrei Bejenaru, managerul proiectului, a declarat pentru IPN că până la sfârșitul săptămânii vor fi finalizate lucrările de demolare a punctului vamal vechi. În prezent activează un punct temporar pe perioada cât vor dura lucrările. Acesta poate asigura traficul transportului de pasageri cu capacitatea de până la 22 de persoane și a unităților de transport marfar până de 3,5 tone. Alte unități de transport sunt redirecționate către punctul de frontieră Tudora.

Potrivit unui comunicat de presă al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), oficiul din Republica Moldova, se estimează că, după reconstrucție, timpul de trecere prin acest punct se va micșora cu 20%. Dacă până acum aproape 600 de mii de persoane traversau anual frontiera de stat prin punctul Palanca, datorită noii construcții, numărul acestora se va dubla. Iar numărul vehiculelor se va cifra la 570 de mii anual, de două ori mai mult decât în prezent.Punctul de trecere va fi ajustat la necesitățile persoanelor cu dizabilități, solicitanților de azil, antreprenorilor, brokerilor și nu în cele din urmă – angajaților. La traversarea frontierei de stat persoanele vor fi întâmpinate de un post de control, care îi va ghida pe toată durata procedurilor. Trecătorii vor avea acces la blocuri sanitare, care vor fi adaptate și pentru utilizatorii de scaune cu rotile. Toți care vor traversa frontiera dată vor avea acces la servicii bancare.

Va fi construit şi un post de control pietonal, pentru cei care vor trece frontiera pe jos sau pe biciclete. Va fi instalat un pavaj nou pe o suprafață de peste 16 mii de metri pătrați. Punctul va putea deservi două autocamioane simultan și va fi dotat cu un cântar pentru verificarea încărcăturilor. Astfel, numărul vehiculelor procesate se va dubla, de la 150 la 300. Antreprenorii vor avea posibilitatea să acceseze servicii de brokering, amplasate pe teritoriul punctului de trecere a frontierei.

În blocul administrativ angajații vor beneficia de camere de odihnă, garderobă, puncte sanitare, cabine de duș, cantină, o sală de conferințe. Vor exista spații pentru dispecerat, încăpere pentru păstrarea și curățirea armelor, sală pentru echipament IT, izolator, încăperi tehnice, arhivă, spații pentru verificarea vizelor, cameră pentru obiecte confiscate, încăperi pentru control. Suprafața totală a terenului destinat punctului de trecere este de 2,6 hectare. Zona verde va fi amenajată pe o suprafață de peste 6 mii metri pătrați.

IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Septembrie 2017, ora: 13:11

Câștigă o invitație la Ethno Jazz Festival 2017

Câștigă o invitație la Ethno Jazz Festival 2017

Timpul.md oferă invitații gratis la Ethno Jazz Festival 2017. Tot ce trebuie să faci e să intri pe pagina de facebook a TIMPULui și să urmezi pașii indicați în descrierea imaginii.

Citeşte tot articolul


Editorial 21 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ce înseamnă de fapt toleranța religioasă

Într-un context în care creștinismul tinde să devină marele bau-bau al unei civilizații care nu se mai poate înțelege pe sine și în care musulmanii sunt percepuți victime și călăi în aceeași frază, ajungem să confundăm globalismul cu ideologia (comunistă) a egalizării,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Septembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 Septembrie 2017, de Marin Basarab

Violul este ok

„Violul este ok”, vorbeau sătenii pe la margini de drumuri și prin baruri, și oricum destrăbălata ceea umbla toată ziua beată cu țâțele la vedere, a căutat-o. Iar cei 4 băieți îs gospodari dom-le, muncitori, ce vină au ei că le-a apărut asta în cale?

() Citeşte tot articolul