Astăzi 23 Noiembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 13:04
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Social 19 Martie 2017, ora 13:46

Autorităţile din România vor blocarea accesului la jocul rusesc cu tentă sinucigașă

Marime Font

România reacţionează oficial la fenomenul jocului care îi împinge pe tineri la gesturi extreme şi chiar la sinucidere. Sunt 130 de victime în Rusia, 3 în Republica Moldova, iar aseară, în Ucraina, o tânără a fost oprită de la un gest extrem. Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei şi Patriarhia atrag atenţia asupra periculosului joc. 

Gestul extrem este planificat în cea de-a 50-a zi de la intrarea în joc. Dar până atunci administratorul care are în grijă jucătorul îl supune pe acesta la tot felul de încercări. Blogger din Rusia: „Cred că acest joc este inuman, înfiorător şi pentru că este administrat de nişte adulţi care au interes moral şi material. Cercetările au arătat că cei mai mulţi adolescenţi virau 30-60 de ruble pentru aceşti administratori. Şi nimeni nu ştie pentru ce. Poate astfel evitau să îndeplinească anumite misiuni”.
Alexandru Anton, creator de jocuri PC: „Nu mi se pare că poate fi considerat un joc. Este o aberaţie”. Jocul a fost creat în rusă, dar este disponibil şi în engleză. Pe reţeaua de socializare prin care se fac racolările se poate comunica şi în limba română.

În Republica Moldova, 3 tineri care s-au sinucis ar avea legătură cu sinistrul joc. Premierul moldovean şi primarul Chişinăului au anunţat imediat măsuri radicale şi campanii de informare despre pericolul "Balenei albastre". În Rusia, situaţia este dramatică.130 de adolescenţi s-au sinucis, iar autorităţile au blocat sute de mii de conturi de pe reţelele de socializare care aveau legătură cu "Balena albastră". Realizatorul jocului, Filip Budeikin, a fost arestat la sfârşitul anului trecut. Într-o declaraţie dată presei ruse a făcut o afirmaţie uluitoare: "Victimele jocului au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viaţa de zi cu zi: căldură, înţelegere, o conexiune". Există şi opozanţi ai jocului. Bloggeri ruşi au început campanii, iar unii dintre jucători îşi povestesc experienţa pentru a le transmite celorlalţi tineri să nu cadă în capcană. Cea mai recentă victimă a jocului este o tânără din Ucraina. A vrut să se arunce de pe un bloc din Liov, dar autorităţile au reuşit să o oprească în ultimul moment. În România, autorităţile iau măsuri după ce în anchetarea unor gesturi radicale ale unor tineri a venit vorba despre jocul rusesc. Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei şi Patriarhia vor campanii publice. Companii private de securitate cibernetică monitorizează activitatea din România legată de "Balena albastră", iar datele vor fi transmise poliţiei, scrie StirileTVR.

Sursa: tvrmoldova.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2017, ora: 16:41

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în anul 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în anul 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Viata nu aduce intotdeauna numai surprize placute, ci vine si cu doza sa de amar. Trei dintre zodii vor trai pe pielea lor nefericirea, in 2018. Si vorbim despre necazuri in dragoste, care duc la rupturi definitive.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md