Actualitate

Autorităţile îndeamnă cetăţenii Republicii Moldova să revină acasă

Deşi autorităţile recunosc că economia ţării se sprijină în mare parte pe remitenţe, îndemnurile de a reveni acasă sunt tot mai frecvente, informează Mesager.

Munca peste hotare este o ieșire din situație și pentru Olga Păduraru care merge periodic în Italia împreună cu soţul pentru a-şi putea întreţine copiii. Salariul ei lunar din Italia este de aproximativ 1000 de euro. Pentru a rămâne în ţară definitiv, Olga spune că ar avea nevoie de un loc de muncă bine plătit.

„Am decis să plecăm peste hotare ca să câștigam ceva bani să punem deoparte, să avem un loc de trai al nostru. Acum plec mai rar fiindcă am copii și nu pot să-i las, aș vrea să am aici un salariu mai mare ca să putem să ne permitem să cumpăram o casa mai mare fiindcă aș mai vrea să mai am copii” a menționat Olga Păduraru.

Din Republica Moldova, peste un milion de oameni au plecat în căutarea unei vieţi mai bune. Deşi, potrivit datelor statistice, economia Republicii Moldova se sprijină în mare parte pe remitenţe, reprezentanţii Ministerului Muncii spun că întreprind mai multe măsuri pentru a reîntoarce migranţii în ţară.

„Guvernul Republicii Moldova a aprobat acel program național de reîntoarcere, în cadrul agențiilor naționale a ocupării forței de muncă. Avem persoane desemnate care se ocupă de înregistrarea și evaluarea situației fiecărei persoane care se reîntoarce acasă” a declarat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Potrivit datelor Organizației Naţiunilor Unite, la nivel mondial, o persoană din 35 este emigrant, care trăieşte şi munceşte într-o altă ţară decât cea de origine.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *