Eveniment

Autorul teribilului accident de la Edineţ din 2011 a rămas liber

Un tânăr a decedat, iar altul a fost traumatizat acum doi ani, după ce în plină noapte un elev din Edineț i-a strivit din mers cu mașina. Şoferul nu s-a oprit, a depăşit viteza regulamentară şi a fugit de poliţie. Apoi s-a constatat că era şi în stare de ebrietate. Cu toate acestea, el a fost condamnat la cinci ani de detenție CU SUSPENDARE şi i-a fost retras permisul de conducere pentru patru ani. Familia și prietenii victimei sunt convinși că inculpatul a rămas liber, deoarece este rudă cu mai-marii poliției din localitate…
 
În octombrie 2011, peste cinci luni după decesul tatălui lor, gemenii Alexandru și Andrei Antoficiuc, studenți la Facultatea de Drept a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, au decis să vină acasă, la Edineț, la ziua de naștere a unui bun prieten de-al lor. Să fi refuzat invitaţia, astăzi ambii puteau să fie vii…

Sărbătoarea a avut loc într-un local, de unde cei adunați, vreo 15 la număr, au ieșit aproape de miezul nopții și s-au pornit la o discotecă. Urmau să traverseze principala şosea o orașului, care în scurt timp a devenit pentru ei „strada morții”…

Cu 200 km/h prin oraş…

Se aflau pe marginea trotuarului, când o mașină s-a oprit și tinerii, înțelegând că șoferul le ceda trecerea, nu au zăbovit. Dar chiar atunci pe șosea a apărut brusc un alt automobil cu viteză sporită. Alexandru Antoficiuc și Eugen Gancescu au fugit înainte, fiind imediat spulberați de pe șosea. Ceilalți au sărit speriați înapoi. „Sașa s-a grăbit, credea că o să se salveze. Eu căzusem și, când m-am ridicat, l-am văzut întins pe marginea șoselei…”, își amintește Andrei Colosov, unul dintre martorii accidentului. Gancescu s-a ales cu o fractură la picior. Victimele au fost duse la spital cu un taxi, după ce a fost chemată Salvarea, care nu mai venea.

În acea vreme, mașina implicată în accident zbura prin oraș cu viteza de circa 200 km pe oră. Cel puțin așa dă de înţeles Denis Botnariuc de la poliția rutieră Chișinău, care se afla la Edineț şi care, împreună cu un coleg de-al său, a urmărit fugarul preț de vreo 15 minute. „Noi eram în preajmă când el a tamponat pietonul și a părăsit locul accidentului. I-am făcut semn să stopeze, dar el nu s-a supus și am pornit după el. Mașina noastră atingea viteza de 190 km pe oră. L-am prins, când a intrat pe un câmp”, spune Botnariuc.

Alcooltestul a arătat că şoferul era beat

Vinovat de depășirea vitezei, conducerea mașinii în stare de ebrietate, omor, părăsirea locului accidentului și nesupunere colaboratorilor de poliție s-a dovedit a fi Serghei Berbeca, elev în clasa a XII-a la un liceu din Edineț. Tot el, fiu de polițist și rudă cu actualul comisar al raionului (pe atunci, vicecomisar), Alexandru Rusu, dar şi cu fostul comisar, Boris Fedorișin, și cu alți polițiști din localitate. Cu el în automobil mai erau trei bărbați. Ei declaraseră în judecată că Berbeca, întâlnindu-i în oraş, le-a propus să-i ducă acasă şi că, în momentul accidentului, nu au înțeles ce se întâmplă.

Controlul cu alcooltestul a arătat din start că Berbeca era beat, lucru confirmat şi de către polițiștii care l-au reținut. Astfel, în aerul respirat de şofer s-a depistat o concentrație a vaporilor de alcool de 0,38 gr/l. Conform Codului Penal, la persoanele în stare de ebrietate, concentraţia variază de la 0,15 până la 0,4 gr/l.

Călătoria plină de taină a eprubetelor cu sânge

Dar pe neprins de veste, lucrurile au luat o altă întorsătură. Mama și frații victimei îşi amintesc că, în aceeași seară, la spital au purces toate rudele din poliție ale lui Berbeca. Între timp, deoarece la Edineţ nu există laboratoare specializate pentru expertiza toxicologică, medicii au preluat de la şofer sânge, pe care poliţia din raion urma să-l trimită la Centrul de Medicină Legală (CML) din Chişinău. Fie că sângele a fost schimbat, fie că s-a produs o ciudăţenie, însă expertiza nu a depistat în el nicio urmă de alcool. Interesant este şi faptul că în sentința Judecătoriei Edineț se arată că eprubetele cu sânge, sigilate și semnate, au fost transmise la Chișinău fără niciun act…

Deşi Maria Antoficiuc, mama victimei, admite că doctorii din raion puteau să fie cumpăraţi sau speriaţi de către poliţişti, Nelea Jacotă, medicul de serviciu de la Spitalul raional Edineț, dă asigurări că sângele colectat îi aparţinea lui Serghei Berbeca. Oricum, nici ea nu pune mâna în foc că ulterior conţinutul eprubetelor nu a fost modificat: „Băiatul nu era în stare de ebrietate, ca să nu poată merge. În eprubete am pus sângele lui și l-am dat poliției. Îndreptarea era în plic. Mai departe, dacă au făcut ei ceva sau nu, eu nu știu”.

Potrivit lui Ion Cuvșinov, directorul CML, în situația în care rezultatele alcooltestului şi părerea medicilor despre starea de ebrietate a unei persoane diferă, soluţia era proba de urină. „Încrederea mea în rezultatele alcooltestului este de peste 90%. Acest utilaj poate să mai greșească, fixând un alcool care se află întâmplător pe corpul omului, dar sunt cazuri de excepție. Cel mai obiectiv este rezultatul concret al expertizei sângelui şi a urinei, luat în cumul cu rezultatul alcooltestului. În acest caz, expertiza la urină era strict necesară”, consideră Cuvșinov. În replică, Nelea Jacotă se apără: „Am luat sânge, pentru ce urina? Nu a fost vorba de substanțe narcotice”.

Conflictul de după înmormântare

Fiind internat îndată după accident în secţia terapie intensivă, Alexandru Antoficiuc și-a trăit ultimele șapte zile cu respirație artificială. După decesul său, procuratura locală a pornit un dosar penal pe acest caz, iar familia Berbeca a achitat toate cheltuielile pentru înmormântarea lui Alexandru. „Am înțeles cât de complicată era situația și că vor apărea suspiciuni în legătură cu rudele noastre din poliţie şi ne-am cerut scuze, am încercat să fim corecţi”, susţine mama şoferului, Angela Berbeca.

De cealaltă parte, frații și mama lui Antoficiuc ne spun că nimeni nici nu a catadicsit să-şi ceară scuze de la ei, ba dimpotrivă, alde Berbeca îi tratează ca pe nişte oameni de mâna a doua. „Ne-au transmis banii pentru înmormântare printr-un poliţist, doar ca să-i uşureze pedeapsa lui Serghei. Pe urmă, apropiaţii lor din poliţie îmi ameninţau copiii”, afirmă Maria Antoficiuc. Tragica întâmplare a creat un conflict de proporţii între cele două familii… Şi prietenii regretatului consideră că Serghei Berbeca nu se arată prea deranjat de fapta comisă. „El umblă pe la discoteci şi habar nu are, căci are relaţii şi bani. Noi nu suntem la nivelul lui şi de aceea ne ignoră”, spune Eugen Gancescu.

Amintim că, după accident, presa a mediatizat acţiunile de protest de la Edineţ, prin care se cerea condamnarea la închisoare a lui Serghei Berbeca. Însă în vara lui 2012 Judecătoria Edineț i-a aplicat inculpatului o pedeapsă de cinci ani de pușcărie cu suspendare și i-a retras permisul de conducere pentru patru ani. Acum o lună, decizia a fost lăsată în vigoare şi de Curtea de Apel Bălți. Familia Antoficiuc consideră că și judecătorii au fost influențați de persoane din anturajul șefilor poliției din raion.

„A fugit, fiindcă s-a speriat”

Ambele judecătoare care au examinat acest caz neagă categoric acuzaţiile părţii vătămate şi ne asigură că s-au bazat pe prevederile legale şi pe probele din dosar confirmate în judecată. „Există calea de atac, recursul, şi n-au decât să conteste decizia în instanța ierarhic superioară”, precizează Angela Revenco de la Curtea de Apel Bălţi. Dar iată cum îşi explică hotărârea Nina Bănărescu de la Judecătoria Edineţ: „Doi copii cam de-o vârstă s-au dus la joacă şi s-a întâmplat… Când se emite sentința, se iau în vedere toate circumstanțele, inclusiv gravitatea săvârșirii infracțiunii, care, în cazul nostru, a fost comisă din imprudență. Mai mult, inculpatul era elev. A fugit, fiindcă s-a speriat, dar și-a recunoscut vina. El poate să-și ispășească pedeapsa, nefiind izolat”. Magistrata adaugă că procesul a decurs greu, fiindcă mama decedatului a fost foarte agresivă. „Eram nevoiți, cu ajutorul poliției, să o liniștim. Doamne ferește, sărea și la bătaie. Îmi pare că ea trebuie lecuită…”, consideră, apelând la insulte, Bănărescu.

Şi comisarul de Edineţ, Alexandru Rusu, susţine că nu s-a implicat în dosar. Întrebat de ce eprubetele cu sângele victimei au fost transmise la Chişinău în lipsa vreunui act, Rusu s-a dat cu părerea că aşa ceva este imposibil, cu toate că acest lucru a fost constatat şi de către instanţă…

„Justiția ne este la pământ”

Zilele trecute, familia Antoficiuc a atacat cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie hotărârea Angelei Revenco. „Insist ca ucigaşul fratelui meu să fie condamnat cu toată strictețea şi pedeapsa să nu-i fie uşurată de bani, nici de rude. Dacă criminalii umblă la libertate, rezultă că justiția ne este la pământ. Noi, cei simpli, vom fi nevoiţi să luăm furcile și să oprim dezmăţul. De aceeași părere sunt mii de oameni, care s-au confruntat cu nedreptatea și corupția din RM”, consideră Ghenadie Şamontiev, fratele cel mai mare al decedatului. „În timp ce unii moldoveni sunt băgați la pușcărie pentru crimele săvârșite de alții sau pentru un sac cu porumb furat, alții ucid și rămân liberi. Reforma noastră în justiţie este doar un mijloc de acaparare a banilor veniţi din exterior”, opinează, la rândul său, Andrei, geamănul care, după neuitata zi de naştere, s-a întors singur la Iaşi…

În acest an, Serghei Berbeca a devenit student la Drept la Universitatea de Studii Europene din Chişinău. Faptul că a ales meseria celui pe care l-a lipsit de viaţă îi pune în gardă şi mai mult pe apropiaţii regretatului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *