Ultima oră

Azerbaidjanul vrea să aducă în România gaze din conducta TAP

”Avem în vedere pentru următorii ani să aducem gaze prin conducta TAP în România și continuarea proiectului AGRI’, a spus Karimov, într-o conferință organizată cu prilejul aniversării a 20 de ani de când statul azer a semnat primul contract de exploatare a petrolului în colaborare cu mai multe companii internaționale.

Ulterior, el a precizat că nu este vorba de extinderea TAP în România, ci de faptul că gazele aduse din Azerbaidjan prin acest gazoduct ar putea ajunge și în România, însă numai în condițiile în care vor fi asigurate interconectări între Grecia, Bulgaria și România.

În ceea ce privește proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România Interconector), Karimov a punctat faptul că statul azer este încă interesat de această rută de transport al gazelor, însă studiul de fezabilitate nu a fost încă finalizat, deci nu a fost luată până în prezent nicio decizie.

AGRI presupune transportul gazelor prin conducte din Azerbaidjan în Georgia, apoi lichefierea lor și transportarea pe mare până la Constanța, unde vor fi regazeificate.

Conducta TAP a fost selectată anul trecut drept ruta de transport al gazelor azere în Europa, în detrimentul proiectului Nabucco.

Statul azer aniversează, joi, 20 de ani de la semnarea ‘Contractului Secolului’ între compania de stat SOCAR și cele mai mari companii petroliere din lume pentru exploatarea în comun a zăcămintelor de petrol și gaze din sectorul azer al Marii Caspice. Semnarea acestui contract a marcat începutul livrării de petrol și gaze spre Europa și alte regiuni.
 
Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *