Editorial

Balada comunistului cu un picior de lemn

… Era în toi campania de organizare a colhozurilor. Satele erau vizitate de „împuterniciți” din partea comitetelor raionale de partid care veneau ca să-i învețe pe basarabeni cum să construiască „viața nouă”, precizând cu acest prilej și listele „dușmanilor poporului” ce urmau să fie deportați. Evident, aceștia erau cazați pe la casele țăranilor înstăriți („chiaburi”), ca să aibă unde mânca bine și dormi confortabil, dar nu pe la cele ale țărănimii proletare.

„Împuternicitul” despre care este vorba a fost „cazat” la unul din acești țărani gospodari care l-a omenit cu o fripturică de găină, cu țuică și vin, apoi a fost culcat în așternut și perne curate. „Împuternicitul” partidului era, evident, vorbitor de limba rusă, fusese pe front și nu avea un picior. A doua zi dimineață el a plecat cu noaptea în cap. După vreo două zile, gospodarul nostru descoperă că-i lipsește un papuc din perechea de încălțăminte. Treaba s-a produs foarte simplu: omul partidului, sculându-se dimineața, a dat de încălțămintea nouă, a luat papucul necesar și s-a încălțat, lăsându-l în schimb pe cel vechi și rupt. Peste câteva săptămâni „chiaburul”, care l-a găzduit pe „împuternicitul” comunist a fost deportat, iar casa cu tot cu perechea de încălțăminte desperecheată a fost transformată în sediul cârmuirii colhozului „Puti Lenina” („Calea lui Lenin”).

…După apariția „decretului Ghimpu” despre crimele comunismului, Rusia – succesoare de drept a URSS – a reacționat isteric și violent, acuzând Chișinăul că dorește „să rescrie istoria”… cu această ocazie, primarul Moscovei i-a îndemnat chiar pe moscoviți să boicoteze mărfurile moldovenești. La fel au reacționat și unii politicieni de la Chișinău…

…Mă gândeam cu această ocazie la povestea țăranului din Strășeni, rămas fără încălțăminte și trimis în Siberia pentru că ar fi fost … „dușman al poporului”. Dacă Moscova e atât de sensibilă față de propria ei imagine, în calitatea sa de succesoare de drept a URSS, care l-a delegat pe comunistul șchiop să-i învețe pe moldoveni cum se face „viața nouă”, poate își asumă acest caz? Nu, nu cerem despăgubiri, treacă de la noi, dar poate își cere scuze de la fostul „chiabur” că a fost lăsat fără încălțăminte? Facem o împăcare amiabilă, frățească: Duma Rusiei își cere iertare, public, de la moldoveni pentru papucul furat, iar Parlamentul de la Chișinău îl obligă pe Ghimpu să-și anuleze Decretul.

… Ar fi un început constructiv de conciliere istorică…

(Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *