CSI / Rusia

Banca Mondială a explicat de ce economia rusă nu scapă de stagnare

Toată puterea se află în mâinile funcţionarilor care reglementează sectoarele economice şi a unui mic grup de elită, care trăieşte din veniturile generate de exploatarea resurselor, cauzând corupţie, inegalitate şi înapoiere, spune analiza BM.

După gradul de neconcordanţă a aparatului de stat cu obiectivele dezvoltării, Rusia se află la acelaşi nivel cu Rwanda şi Turcia, adică în coadă listei ţărilor studiate.

La fel ca în cele două ţări, în Federaţia Rusă nu mai există niciun grup care să influenţeze real politică, cu excepţia marilor funcţionari, iar singurele reforme care sunt puse în aplicare sunt în favoarea elitelor existente.

Încercarea de a crea mai multe grupuri de influenţă, graţie privatizărilor din anii 1990, al căror obiectiv declarat era îmbunătăţirea eficienţei întreprinderilor de stat, s-a încheiat în fapt cu apariţia unor oligopoluri aproape la fel de ineficiente şi, odată cu ele a unei „noi clase de oligarhi care se opun reformelor ce vizează dezvoltarea concurenţei”, susţine BM.

Acest lucru este considerat a fi una dintre problemele Rusiei – nu este unică dar, desigur, se evidenţiază prin amploarea să.

În ultimii 16 ani, în Rusia au fost lansate două programe de dezvoltare strategică, dar niciunul dintre ele nu a fost pus în aplicare, în special din cauza opoziţiei grupurilor de interese de la toate nivelurile, susţin experţii Centrului pentru Studii Strategice al lui Alexei Kudrin.

Propunerile grupurilor de interese sunt adesea deghizate în reforme, dar fiecare pas, de regulă, are un beneficiar concret în zona clanurilor economice.

Reducerea ”plăcintei bugetului”, precum şi a veniturilor din petrol şi gaze, vor creşte şi mai mult controlul elitelor economice asupra fluxurilor financiare şi a economiei.

„Noi deja vedem modul în care acest proces se desfăşoară în sectorul de petrol şi gaze – prin naţionalizare, în domeniul comerţului exterior – prin consolidarea fluxurilor în contul sancţiunilor, în domeniul tehnologiei – prin formarea unei noi pieţe a achiziţiilor publice în jurul sistemului de control şi restricţii a conţinutului, în domeniul construcţiilor – prin formarea de noi liste de megaproiecte”- declara Andrei Movcian, expert al Centrului Carnegie. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *